MIDA TEHA? Põhjus, miks aju öösel tormleb peas ega lase magada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Mida teha, kui keha on kurnatud, kuid aju keeldub end välja lülitamast? Vähkred ja loed lambaid, kuid aju lihtsalt ei lõpeta jauramist.

Uinumisraskused viitavad sageli ärevusele. Probleem on aga selles, et kui ärevus sellisel viisil avaldub, ei pruugi paljud inimesed arugi saada, milles asi. «Nad saavad magada ainult siis, kui on piisavalt kurnatud (ja seega võimetud muretsema) või piisavalt lõdvestunud,» ütles psühholoog ja õppejõud John Groeger. «Stress lükkab magamajäämist edasi, sest me oleme liiga erutunud, et lõõgastuda.»

Ärevad mõtted on tugevamad kui uni, sest see on ellujäämise seisukohalt olulisem. Kui meie keha arvab, et oleme ohus (mis väljendubki ärevusena), ei taha ta praktilistel põhjustel magada, isegi kui tegelikku ohtu ei ole. Probleem on selles, et unepuudus soodustab ärevust ja nii võib sattuda nõiaringi. Pärast kehva ööund on raskem keskenduda, kannatus katkeb kergemini ja asjad nõuavad rohkem pingutust. Sellest kõigest tulenev täiendav ärevus võib järgmisel ööl veelgi magamist raskendada ja nii ta läheb.

See muutub veel hullemaks, kui püüame oma ärevust ja ärrituvust ohjeldada kofeiini või magusa ja rohke toiduga.

Kuidas siis lahendada see näiliselt lõputu tsükkel?

Groeger soovitab enne magamaminekut päevikusse kirjutada või rääkida kellegagi, keda usaldad, et mitte võtta muresid voodisse kaasa. Ta soovitab mõelda hoopis asjadele, mis läksid päeva jooksul hästi. Kui midagi ei suuda välja mõelda, siis äkki meenub miski eelmisest päevast.

Samuti soovitab ta võimalusel vältida konflikte ja ärevaid olukordi, jätta öönaps võtmata, hoiduda kofeiinist ja püüda liikuda, eriti õues ja päeva esimeses pooles. «Ennekõike,» ütles Groeger väljaandele Metro, «otsige professionaalset abi ja lähedaste tuge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles