Kõigest nii mitu minutit trenni on vaja päevas teha, et parandada tervist

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Mõtled, et tunniajane treening ei mahu tihedasse päevakavva ja arvad, et las ta siis jääda seekord? Aeg see mõtteviis nurka virutada, sest selgub, et vaid 11 minutit mõõduka kuni tugeva intensiivsusega aeroobset aktiivsust päevas vähendab vähi, südame-veresoonkonna haiguste või enneaegse surma riski, selgus uuest suurest uuringust.

Aeroobsete tegevuste hulka kuuluvad näiteks kõndimine, tantsimine, jooksmine, sörkimine, jalgrattasõit ja ujumine. Tegevuse intensiivsust saab hinnata pulsi kiiruse ja hingamise järgi. Mõõdukas intensiivsus on selline, kui sa suudad tegevuse ajal rääkida, aga mitte laulda. Tugeva intensiivsuse juures aga vestlust pidada ei saa.

Teadlased analüüsisid 196 uuringu andmeid, mis hõlmasid rohkem kui 30 miljonit täiskasvanud osalejat, keda jälgiti keskmiselt kümme aastat. Tulemused avaldati ajakirjas British Journal of Sports Medicine.

Kui ei jaksa tervet, tee pool

Autorite järeldused kinnitavad Maailma Terviseorganisatsiooni seisukohta, et mõningane kehaline aktiivsus on parem kui üldse mitte liikumine. Üks kümnest enneaegsest surmast oleks olnud võimalik ära hoida, kui igaüks saavutaks isegi poole soovitatud kehalise aktiivsuse tasemest, kirjutasid autorid uuringus.

Abi on sellest, kui leida tegevused, mis meeldivad – end sundida on ebameeldiv. Mõelge ka väljapoole kasti, sest mõõdukas liikumine ei pea tähendama ilmtingimata tavalist treeningut, näiteks jooksmist. Mõnikord piisab mõne harjumuse asendamisest. Näiteks autosõidu asemel jaluta või sõida rattaga, mängi laste või lastelastega aktiivseid mänge, kirjutab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles