KASULIK TEADA ⟩ Kas jõusaalis on üldse mõtet käia, kui treeningkava pole?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Treener Egle Nabi sõnul saab ilma konkreetse treeningkavata jõusaalis igaüks treenida ning paljud just sellist treenimisviisi harrastavadki. Loomulikult on spordi tegemine ja lihastrenn alati kasulik, kuid kui sa ka tegelikult tahad oma vormis märgatavat muutust näha, on see ilma konkreetse plaanita päris keeruline.

Müüt: bikiinivorm on looduse kingitus ja mina ei saagi paremasse vormi

Fitbody asutaja Egle Nabi kuuleb tihti inimestelt, kuidas nad on juba aastaid üksinda jõusaalis või rühmatreeningutes käinud, kuid soovitud tulemus jääb tulemata. Nii mõnigi on olnud allaandmise äärel arvates, et tema kehatüüp või geneetika lihtsalt ongi selline ja ihaldatud bikiinivorm on rohkem looduse kingitus. Tegelikult muidugi nii ei ole – oma kehakuju, lihastoonust ja vormi saab igaüks õnneks parandada.

Loe ka: 3 hirmu, mida kõik algajad jõusaalis tunnevad

Ilma plaanita treenimine on aga umbes sama mis istuda hommikul autosse ilma konkreetse sihtmärgita ja sõitma hakata. Lihtsalt sõidad ringi ja imestad, kuidas ma Raplasse jõudsin, mitte Pärnusse.

Sama on treeningutega. Kui teed suvaliselt harjutusi, siis kindlasti võib lõbus olla, trennitunne on ka, kuid tulemusi on üsna keeruline hinnata. Näen üsna tihti, kuidas tehakse erinevaid sotsiaalmeedias nähtud harjutusi või treenitakse sõbranna/internetist leitud kava järgi. Või valitakse mingi kardiomasin, ollakse seal pool tundi ja jalutatakse «tunde järgi» reie-eemalduse trenažöörile, kui kõhulihaste treenimise masin just tee peale ette ei jää.

PLAAN + TEGEVUS = TULEMUS

Tegelikult on valem lihtne: kui sul on konkreetne eesmärk, millisesse vormi soovid saada, tuleb treenida plaanipäraselt ehk treeningkava järgi.

Igal seadmel, korduste arvul, puhkuse pikkusel, teeningute arvul nädalas on konkreetne mõju kehale. Kui soovid langetada kaalu, tuleb treenida sellise programmi järgi, mis antud eesmärki toetab. Treeningud peaksid olema elu loomulik osa, mistõttu tuleb valida kava, mis sinu graafikuga sobitub. Hea, kui kujuneb välja konkreetne režiim ning sa tead täpselt, mida tegema pead. Konkreetne treeningkava aitabki režiimis püsida ning sul on lihtne edasiminekut hinnata. Progressi hindamine ja kava vastav muutmine on ülioluline selleks, et soovitud vormi saada ja selles ka püsida!

Hinda oma aega ja treeni targalt

Minu soovitus on järgida konkreetset treeningkava, mis toetab eesmärki.

Hea treeningkava:

  • Hoiab treeningrutiini – sa tead, mida ja millal teha.
  • Arvestab sinu võimekust, treenitust, ajalisi võimalusi.
  • On koostatud sinu eesmärgist lähtuvalt: kaalulangus/vigastustest paranemine/lihastoonus jne.
  • Võimaldab progressi mõõta ja kavas vastavalt muudatusi teha.
  • On kiirtee tulemusteni, selle on koostanud professionaalne treener.

Kui oled juba pikalt ühtemoodi treeninud ja pole oma eesmärgini jõudnud, siis võib-olla on parim treeningkava see, mida sa veel teinud pole. Kaasa alati spetsialist, kes aitab sul valida veebikava või koostab individuaalse treeningplaani. Treenimine saab olla ka väga nauditav – võta alati treeningust maksimum ja järgi plaani!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles