NAISTEJUTUD Ants Rootslane paljastab kuulsuse tõelise pale: «See on nagu suhe nartsissistiga - sind tõstetakse vaid selleks, et sind mutta trampida» (1)

Ants Rootslane FOTO: Mardo Männimägi Foto: Mardo Männimägi
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Naistejuttude» saates on külas Eesti koloriitseim hüpnotisöör, müstik ja terapeut Ants Rootslane. Räägime kuulsusest – miks seda nii metsikult ihaldatakse? Miks see pimestab ja sõltuvust tekitab? Mis on selle kõige hind? Ants Rootslane räägib kõigest otsekohesusega, mis on terav nagu vikat.

Terapeute on Eestis kindlasti vähem, kui vaja oleks, aga siiski arvestatav hulk. Kohalike kuulsuste pingile on neist aga maandunud vaid üks – Ants Rootslane. Tuli, nägi ja sai otsekui üleöö tuntuks. Kuidas?

Lühim tee kuulsuseni – ole otsekohene ja julge

«Ma olen väga otsekohene ja ütlen välja selliseid asju, mida varem ei ole julgetud öelda,» selgitab Ants, «mis paneb mõne inimese kukalt kratsima, et kas see inimene on peast terve. Tegelikult ma üleöö kuulsaks ei saanud, see on viie aasta töö tulemus. Eestis juhtub see palju lihtsamalt. Kui teed midagi oma valdkonnas hästi, siis tuleb tuntus sellega kaasa. Sellest ei pääse, sest me oleme nii väike ühiksond. Kuna ma olen impulsiivne ja kirglik, siis see tuntus oleks mind ikka kätte saanud, isegi kui ma oleks selle eest põgenenud. Ja ma olen põgenenud!»

Loe ka seda: «Mul oli tohutu hirm suud lahti teha!» Siis võtsin riski ja juhtus midagi uskumatut

Ants Rootslane saate «Naistejutud» stuudios.
Ants Rootslane saate «Naistejutud» stuudios. Foto: Kristina Herodes

Miks siis põgeneda? Sest kuulsus on pealtnäha särav ja ligitõmbav, kuid sellega käib kaasas ka palju ebameeldivat, mida esmapilgul ei näe.

Kuulsuse kallis hind

«Ühel hetkel, kui see kuulsus kätte oli jõudnud – tipphetk oli kuskil peale minu raamatu ilmumist –, siis läks asi minu jaoks natukene käest ära,» räägib Ants. «Kui ma lähen poodi ja mul seisab inimene kõrval, ütleb: «Noh, teie ju valite ikka kõige kallima jäätise.» Inimesed saadavad sulle pilte, kuidas sa viid taarapunkti taarat... Tekib selline tunne, et oled nagu mingisugune ebajumal kohati! Ja ise mõtled, ma olen ju täitsa tavaline mees, Ants Kambjast. Siis tekkis küll selline irdumine sotsiaalsest elust. Ma ei viinud enam taarat ära ja käisin öösiti Prismas, et keegi ei vaataks, mis mul seal korvis on. Mul tekkis teatav sotsiaalne ebamugavustunne.»

Loe ka intervjuud. Ants Rootslane: vahel ütlen meelega räigeid asju, sest...

Seal ongi esimene lõks. Korraga avastad, et tuntuks saades sa justkui kuulud kõigile ja oled kaasmaalaste pideva pingsa pilgu all. See on asi, mida kuulsust janunevad staarihakatised miskipärast üldse ei oska ette näha.

«Meil on väga palju avaliku elu tegelasi, kes tahavad kuulsaks saada,» mõtiskleb Ants Rootslane. «Aga me peame enne mõistma seda, mida see kuulsus tähendab – sa oled 24/7, ükskõik kuhu sa ka ei lähe, kellegi pilgu all. Mis tähendab seda, et sa ei tohi eksida – muidu saad kohe peksa. Sinu sõnad on kõik suure tähelepanu all ja kui sa ütled midagi naljaga, võib juhtuda, et see võetakse kontekstist välja ja selle pealt kujundatakse sinu isiksust. Meedia töötab intriigi peal, see hakkab vormima sinu isiksust.»

Loe ka seda: Kannatad ärevuse all? Saad selle enda trumbiks keerata kui teed nii...

Ants tunnistab, et alustades ta tõesti tahtis saada tuntuks, just hinnatud hüpnotisöörina oma valdkonnas. Aga mitte kunagi nii, nagu see tegelikult juhtus – üleriigiliselt. 

Ants Rootslase soovitused neile, kes kuulsust ihaldavad:

  • Kasuta meediat enda käepikendusena, mitte ära lase meedial kasutada ennast käepikendusena.
  • Ära anna ennast liiga lihtsalt kätte.
  • Ole valiv. Lähtu valikuid tehes sisetundest. Öeldes vahel ei, suureneb nende projektide väärtus, millele sa ütled jah.
  • Hoidu olemast odav, tavaline ja igal pool. Inimesed tüdinevad staaridest, kellest tekib üleküllastus. 
  • Jäta alati osa enesest endale, saladuseks, kellelegi pole vaja kõike ära rääkida.
  • Tõuse vaikselt, mitte üleöö. Siis jääb sulle hingamisruumi ja jalgealune on edaspidi püsivam.
Hüpnotisöör Ants Rootslane.
Hüpnotisöör Ants Rootslane. Foto: Kuvatõmmis Kanal 2 videost.

Ants saab tagasi vaadates aru, et olles sisetunde ajel valiv ja öeldes paljudele pakkumistele ei, kujundas ta enda ümber omamoodi aukartuse fooni. Ja see omakorda parandas suhtumist. «On olnud ka selliseid intervjuusid, kus ajakirjanik ei tea mitte midagi ja tal on kõik kodutöö tegemata,» on Ants halastamatult otsekohene. «Siis ta küsib mult samu küsimusi, mida on neli aastat tagasi juba küsitud. Miks ma raiskan aega? Ma otsustasin, et ma parem ütlen ei ja tõusen vaikselt, siis on mul hingamisruumi. Kui sa iga päev millegagi meedias figureerid, siis võib ühel hetkel tekkida rahval lihtsalt väsimus.»

Loe ka seda: Kuidas olla see mees, kellesse kõik naised armuvad?

Glamuurilõks

Kõlab loogiliselt. Ometi teevad sama viga väga paljud kuulsused. Miks? «Tekib tunne, et ainult meedia kaudu ma püsin,» selgitab hüpnotisöör. «Väga paljud avaliku elu tegelased püsivad täpselt nii kaua, kuni on tähelepanu. See on selline glamuurilõks!»

Ants Rootslane tunnistab, et sai sellest aru isikliku kogemuse varal. Korraga temast enam ei kirjutatud, varem oli pidevalt kirjutatud. «Ja siis tekkis mingi veider tunne, et kas ma olen nüüd siis tähtsusetu. Kas ma olen kuidagi ära unustatud? Usu mind, väga paljudel avaliku elu tegelastel on see kriis. Sa korra saad tähelepanu ja siis enam ei anta seda küpsist. Siis tekkib tunne, et ma pean pingutama, ise midagi tegema. Sa ei kujuta ette, kui palju vihjeid saadetakse meediamajadesse, et lihtsalt olla pildis! Ja seda ma nimetan juba meedia prostitutsiooniks.»

Meedia prostitutsioon – mis see on?

Väga lihtne asi – pseudoteemade leiutamine sooviga, et sinust kirjutataks. Siia kuuluvad kõik filmistaaride väljamõeldud suhted ja lahkuminekud enne filmide esilinastusi, aga samuti näiteks Eesti Laulu eel lendu lastud teineteise leidmise lood inimestest, keda tegelikult sidus vaid töine koostöö. Lugu pole, keerutatakse niisama intriigi üles. Lugejat tegelikult veetakse ninapidi. Tavaline? Kahjuks jah.

«Ma nimetan neid inimesi meedia prostituutideks,» ütleb Ants endale omase halastamatu otsekohesusega. «Nad teevad kõik selleks, et saada see tähelepanu. Aga nad ei saa aru, mis selle taga tegelikult on. Selle taga on tegelikult armastuse otsimine, tähelepanu otsimine, mis sul kunagi lapsena jäi puudu. Väga paljud avaliku elu tegelased kompenseerivad seda. Ja sellepärast seal on ka väga palju psühholoogilisi probleeme ja sisemisi konflikte.»

Kuula ka seda: Rännak iseenda sisemaailma – mis asi see on?

Tähelepanusõltlasest staar – magus saak

Suhtuda tähelepanusse eluterve ükskõiksusega on suur kunst, aga vajalik oskus, kui on soovi avalikkuse ja meediaga flirtida. Niipea kui staarike muutub tähelepanust sõltuvaks, saab temast magus saak ajakirjandusele. Ta annab alati endast ära rohkem, kui talle oleks kasulik. Ja meedia lööb talle suure rõõmuga hambad hinge.

«Me peame mõistma, et väga paljud inimesed tahavadki seda, et kellelgi läheks halvasti,» teatab Rootslane ilustamata. «Mida meedia teeb? Ta annab sulle alguses küpsist. Siis tõstab su hästi kõrgele. Siis juhtub sinuga mingi skandaal ja sind kukutatakse põhja. Ja mingi aja pärast antakse sulle uuesti küpsist. Niimoodi sa nii-öelda pendeldad seal.» Millega selline suhe sarnaneb? Sõltuvussuhtega nartsissistliku partneriga! See on hävitav suhe kaaslasega, kes enda rahuloluks manipuleerib sinu emotsioonidega, kuna tal endal pole tundeid. Kui ausalt peeglisse vaadata, siis on nii mõnelgi staaril meediaga täpselt samasugune ebaterve suhe.

«Absoluutselt,» nõustub Rootslane. «Tekib kiindumine tähelepanusse. Meedia on nagu nartsissist, tal ei ole tegelikult isiklikke tundeid sinu vastu. Sest ärisüsteemis ei olegi tundeid, peresüsteemis on meil tunded.»

Kuula lõpuni kogu saade, saad veelgi sügavamalt teada kuulsuse varjupoolest ning oskad adekvaatsemalt otsustada, kas sa seda kõike ikka päriselt soovid.

Ants Rootslase teraapia äpi leiad siit.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 270 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Oled sa juba leidnud - Eesti ainus tõeliselt siiras, nõuandlik ja naljakas kodupodcast «Oma tuba, oma luba». Kuula viimast episoodi siin:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles