NAISTEJUTUD ⟩ Rännak iseenda sisemaailma – mis asi see on?

Saates «Naistejutud» jagab Kristinka väga siiralt isikliku rännaku kogemust. «Jah, pisaraid oli palju. Ja tugevaid emotsioone!» Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Rännak iseenda sisemaailma – mis asi see on? On see ohtlik? Me ei tea seda sel lihtsalt põhjusel, et mitte keegi ei räägi sellest. Ja kui räägib, siis üldiselt. Aga üldist on raske mõista. Sel korral jagame midagi veel isiklikumat kui saladused ja kired - sisemaailma. 

Rännakult leiab uskumatult palju vastuseid. Kuid kogeb ka palju pisaraid... Teejuhiks oli holistilise regressiooni terapeut Monica Vood.

Mida kõike huvitavat võib leia inimese alateadvusest? Sellest tänane saade räägibki. Kui võtta inimene ette, siis tema professionaalne mina ja sotsiaalne mina – need ongi mõeldud teistele näitamiseks. Seal pole miskit isiklikku, aga neid on turvaline avalikult jagada. Mida samm sissepoole, seda riskantsemaks asi läheb. Isiklikke asju leiab meediast harva. Kuid teeme sel korral pisut hulljulge eksperimendi ja jagan midagi veelgi sügavamat – sisemaailma.

Mida võib kogeda holistilise regressiooniteraapia rännaku käigus? Teoreetiliselt on seda selgitada päris raske, aga praktilise kogemuse varal muutub pilt palju selgemaks. Saate eesmärk on jagada üht võimalust, ent mida keegi iseendaga tuttavaks saamiseks eelistab, on juba sügavalt isikliku valiku küsimus.

Minu teejuhiks ja toetajaks rännakutel oli holistilise regressiooni terapeut Monica Vood. 
Minu teejuhiks ja toetajaks rännakutel oli holistilise regressiooni terapeut Monica Vood. Foto: Kristina Herodes

Kuula ka seda: Kõige kurjemad tervise tapjad: tublidus, tormamine ja...

Rännaku juures on oluline teada, et selles ei kasutata hüpnoosi. Inimene on täiesti teadvusel kogu teraapiaseansi vältel. Lihtsalt sügava lõdvestuse seisundis. Mitte keegi ei tungi võõraste ideedega kellegi tundlikku isiklikku ruumi teda mõjutama või «ajusid pesema», kõik tuleb esile inimese enda seest.

Lisaks sellele, et rännakut toetab õppinud terapeut, kes aitab hoida turvalist ruumi, inimene ka mäletab kõike, mida näeb ja teeb. Ega seal muud maagiat polegi, kui lihtsalt võtta aeg maha ning vaigistada olmemüra, lõdvestusest juba piisabki, et enda jaoks olulisi asju palju selgemalt näha ja tajuda.

Holistiline rännak toimub muutunud teadvuse seisundis, kuid inimene on ärkvel, kõik on teadlik ja turvaline, hüpnoosi ei kasutata.
Holistiline rännak toimub muutunud teadvuse seisundis, kuid inimene on ärkvel, kõik on teadlik ja turvaline, hüpnoosi ei kasutata. Foto: Shutterstock

Loe ka seda: Tunne ära mürgine suhe! «Sõltumata sellest, kui palju talle anda – sinu panus pole kunagi piisav!»

Loomulikult on veidike kõhe! Ja sageli on neid valusaid tundeid, mille oleme iseenda sisse maha matnud, omajagu. Usutavasti neil, kes suurt osa oma sisemaailmast eitavad, palju maske kannavad ning kõike väga kontrollida tahavad, on see kogemus pisut keerulisem. Aga võimalik ka, et nemad valivad hoopis mõne teise teekonna elus. 

Holistiline nelik on neile, kes on valmis enda kohta teada saama asju, mis üllatavad. Ja kõik see ei lähe kindlasti kokku selle «ilusama ettekujutusega endast», mida meile meeldib näha.

Loe ka seda: Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

Sõnumitest, mida mina kogesin, oli kõige tähtsam sügava armastuse sõnum. Ja taipamine, mida tegelikult tähendab enesearmastus. See on justkui moeteema, millest räägitakse palju – nii sünnib ka suurel hulgal tühje sõnu, mis kõlavad hästi, aga ei tähenda midagi. Vahet pole, kui ilusasti keegi oskab asju pealkirjastada või oma mõtteid glasuurida – ainult sisul on tähendus. Muul juhul veedame kõik oma väärtuslikud aastad nagu varjuteatris, püüdes teeselda kedagi paremat ja varjates oma tegelikku olemust, aga kelle jaoks? Mitte keegi ei huvitu meist sel määral, et seda teatrietendust vaadata.

Kõige elutervem, mõnusam ja kergem on olla iseenda vastu aus ja võtta vastu ka oma haavatavus, nõrkus, valu. Üleüldse kõik tunded. Mitte ühtegi ei pea häbenema, varjama ega maha suruma. Kogu see kontrastne tunnete palett ongi inimeseks olemise ilu.

Kui armastad endast vaid seda «esinduslikku poolt», aga eitad mõnda muud joont, siis on veel kuhu edasi minna. Enamik meist teeb seda! Mina küll teen, aga polnud sellest üldse aru saanud. Olen enda vastu siiani liiga karm olnud.

Loe ka seda: Hävitav sõltuvus, mille küüsis vaevleb suur osa eestlasi

Igaühel on õigus peatuda.
Igaühel on õigus peatuda. Foto: Kristina Herodes

Sain ka vastuse, mis kõlab väga mõistlikult: «Kui tahad inimesena areneda, pööra rohkem tähelepanu maistele asjadele. Ainult õhu pealt ei saa kusagile jõuda.»

Minu jaoks oli see hästi silmi avav. Vaimsetel teemadel peab olema, millele toetuda. Tasakaalus elu, hea tervis, terved suhted kodus, töökohal ja iseendaga. Aineline pool elus on selle loomulik ja oluline osa. Enesearengu tuhinas võib tunduda ahvatlev kusagile vaimsesse mulli minema hõljuda ja kõigist oma probleemidest õndsalt eemalduda. Jah, korraks on seda kerge teha. Uskuda, et need kaovad kuidagi müstiliselt. Ei kao! Kõik probleemid tuleb lahendada ikka sinul endal, ükshaaval ja ise. Põgenemisteed ei ole.

Väga tähtis sõnum oli ka: «Sul on õigus peatuda!» Täiesti vastupidine meie efektiivsuse maaniast nakatatud maailmale, mis sisendab meile igal sammul ja igas vormis vastupidist. Mitte miski looduses pole pidevalt toimiv, kõik elab ja puhkab. Sain aru, et ka minul on vaja seda teha, et kesta. Keegi ei saa kogu aeg kihutada.

Kuid huvitav eripära seal juures oli mõistmine, et kihutamine ei ole iseenesest halb. On inimesi, kellele sobib rahulikum rütm, ja teisi, kellele pöörane tempo. See on okei olla nii üks kui teine. Kuid puhkamise õigus, see on inimõigus.

Et saada teada veel intiimsemaid lugusid ja pilte, mida rännakul kogesin, kuula ära kogu saade. Või kui tunned, et see teema pole sinu jaoks, kuula midagi muud.

Loe ka seda: Toome päevavalgele tohutu tabuteema naiste elus

Hea on leida koht, kus on kergem lõdvestuda ja laadida. Minu jaoks on see mets.
Hea on leida koht, kus on kergem lõdvestuda ja laadida. Minu jaoks on see mets. Foto: Kristina Herodes

Sulle meeldis? Kõiki saate «Naistejutud» 259 huvitavat osa saad tasuta järele kuulata siit! «Naistejuttudes» on koos siirad kogemused elust, mis aitavad endaga paremini tuttavaks saada, probleeme lahendada ning tervemaid suhteid luua. Ja niisama naerda saad ka. Aitäh, et oled meiega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles