NAISTEJUTUD ⟩ Kõige kurjemad tervise tapjad: tublidus, tormamine ja...

Foto: Säde Külaots
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Ettevaatust, paljud tavalised hoiakud, mida seostatakse tubliduse ja eduga, teevad meid tegelikult haigeks. Aga kuidas siis mõelda, elada ja töötada nii, et püsiksime terved? See polegi nii raske, aga vaated ja väärtushinnangud tasuks ümber hinnata. Nõu annab holistilise regressiooni terapeut Monica Vood, saatejuht Kristina Herodes.

«Ma tahan tubli olla!», «Ma teen rohkem kui teised, et kiita saada», «Tunnen, et pean ennast kogu aeg tõestama» – need on väga tavalised mõtted. Automaatsed mõtted, mida kiidetakse. Kui me tõstaks pea ja vaataks, kuhu sellised hoiakud välja viivad, me enam nii ei mõtleks. Miks me teeme ise endale kahju? Sellepärast, et põhjuse ja tagajärje vahel on pikk teekond. Ometi on teada, kuhu sellised eluvaated välja viivad. Õnne, armastust ja head tervist selles sihtpunktis ei leidu. Niisiis muudame kurssi!

Kuula ka seda: Rajud suveseiklused: erutav kolp rannas ja pepuliblikas autoklaasil

Miks me haigeks jääme?

Elame parima äranägemise järgi, saavutame eesmärke ja ikka koperdame tublide tööinimestena lõksudesse, mis tervisele kalliks maksma lähevad. Mis on kõige tavalisemad asjad, mis meid haigeks teevad? «Me kiirustame ja me mõtleme negatiivseid mõtteid,» selgitab holistiline terapeut Monica Vood. «Igal inimesel on oma kell ja oma tempo, mis tuleb üles leida. Kui me võtame kellegi teise tempo endale eesmärgiks, siis me jääme haigeks.»

Me ise valime, kas olla terved või haiged. Valusad õppetunnid tulevad tervise kaotamise hinnaga. Kristinka külaline Naistejuttude saates on holistilise regressiooni terapeut Monica Vood.
Me ise valime, kas olla terved või haiged. Valusad õppetunnid tulevad tervise kaotamise hinnaga. Kristinka külaline Naistejuttude saates on holistilise regressiooni terapeut Monica Vood. Foto: Kristin Pajuste

Pole mingit vajadust teha kõiki neid asju, mida «peab» – eemalt on kerge saada pettekujutelma, et kõik teised on superinimesed. Ainult mina ei jõua! See on alati illusioon, see pole tõsi. Ja sel pole ka tähtsust – meil pole vaja end mitte kellegagi võrrelda ega mitte kellelegi tõestada. Võttes rohkem kohustusi, kui täita jõuame, piitsutades end tagant, sest «peab», valime taas kiirtee haiguseni.

Kiitus on ohtlik aine, kuna väljast tuleva tähelepanu peale ei ole tark ehitada omaenese väärtustamise tunnet. Küllalt sageli me oleme kiitusesõltlased ja hoolimata sellest, kui palju kiitust tuleb, on seda kogu aeg nagu natuke puudu. Nagu vanapagana kübar, mis jookseb kogu aeg tühjaks. Jah, kiitus on mõnus, paitab nagu päike, aga seda ei pea ootama teistelt – see peaks tulema enda seest. Kiida ennast ise! «Ma olin täna nii tubli. Ma ei teinud ühtegi lisaminutit, ma läksin koju, jalutasin ja andsin kõik selle aja iseendale,» toob terapeut näite, mille eest ennast kiita ja tänada võiks.

Loe ka seda: Ohtlik akne – nahamured võivad osutada palju tõsisematele probleemidele

Haige olla on tabu

«Ja ega sellest ju keegi ei räägi, kui nad haiged on,» toob terapeut välja võltspositiivse eduühiskonna nõrga koha. Ebaõnn, nõrkused, haigused – see on suur tabu. Kuid meie tervis on parem ja elu kergem, kui oleme ausad, just sellised, nagu oleme. «Mina olen enda ellu võtnud selle seisukoha, et kui ma nüüd haigeks jään, siis see on mulle selge märk sellest, et olen millegagi üle võlli läinud. Kas ma pole ennast kuulanud või olen midagi liiga isiklikult võtnud. See on märk, et nüüd tuleb aeg maha võtta. Keha vajab puhkust.»

Monica Vood teab, et haigus ei tule kunagi ootamatult. Keha on andnud märku, et tempot tuleks muuta juba varem. Haigus tuleb siis kui me pole õigel ajal osanud puhkust võtta.
Monica Vood teab, et haigus ei tule kunagi ootamatult. Keha on andnud märku, et tempot tuleks muuta juba varem. Haigus tuleb siis kui me pole õigel ajal osanud puhkust võtta. Foto: Erakogu

Haigus ei tule kunagi ootamatult. Need sõnumid on olemas juba varem: «Vali rohkem, mida teha, mida mitte. Võta hoog maha. Anna endale puhkust.» Ainult me oleme väga hästi treenitud neid ignoreerima. Mida pikemalt puhkust edasi lükkame, seda karmima õppetunni ja pikema sundpuhkuse sellega välja teenime.

Loe ka seda: Miks sellel, kes teeb rohkem tööd, on sageli vähem raha?

Otseteid ei ole

Loomulik taastumine võtab oma aja. Aga mida meie puhkamise asemel tavaliselt teeme? Hakkame sundima! Rohkem kohvi, vitamiine, midagi magusat. Kui inimest käima suruda, siis ta lähebki käima, aga see toimub alati millegi arvelt.

Kui vajame lõõgastust, on kerge sirutada kätt alkoholi järele. Kiirel lõõgastusel on oma hind ja see on palju kallim, kui esmapilgul paistab. «Alkohol tuimestab ja toob nii palju pinget, väsimust, pärsib uinumist – see on karuteene iseendale,» teab terapeut. Meelemürgid tuimestavad nagu nuialöök pähe – mõjub kiiresti, aga pärast on veel valusam. «Kõige parem oleks, kui inimesed vaataksid peeglisse ja tegeleksid oma hingeasjadega ära,» soovitab Monica. «Siis ei ole ka see alkohol enam nii suur sõber. Saab teda mõõdukalt tarbida, kui on tähistamist, aga ta ei ole enam sinu valude leevendaja.»

Loe ka seda: 5 kuritegu, mida head inimesed väga sageli teevad

Saates räägime pealtnäha süütutest ja tavalistest asjadest, millest haigeks jäämine algab. Vaatame üle haigeks tegevad ja tervendavad mõtted. Tuleb tõdeda, et esimesed on tavalised ja teised pigem haruldased. Kuidas neid ära tunda ja kuidas neil vahet teha? Teejuhiks selles on «Naistejuttude» tänane episood ja holistiline terapeut Monica Vood.

«Kõige parem oleks, kui inimesed vaataksid peeglisse ja tegeleksid oma hingeasjadega ära,» soovitab Monica Vood.
«Kõige parem oleks, kui inimesed vaataksid peeglisse ja tegeleksid oma hingeasjadega ära,» soovitab Monica Vood. Foto: Kristin Pajuste

Aitäh, armsad empaatilised kuulajad, selle eest, et terviseteemalist osa ekstra küsisite. Tõuke sellele andis seik, et Kristinka jäi üle mitme aasta haigeks ja kohe nii tõsiselt, et pidi voodirežiimile jääma ning haiguslehe võtma. Põhjus oli tavaline: ületöötamine. Alati tundus, et teistele antud lubadused on tähtsad täita kui ennast kuulata. Sain aru, et nii käituda ja iseendast üle sõita - see on suurim läbikukkumine! Mitmed kuulajad andsid head nõu, kuidas kiiremini paraneda. Kuid veel parem, kui vigu parandada, oleks elada nii, et haigeks ei jääks. Haigus pole midagi muud kui sõnum – kusagil oled endale liiga teinud, midagi tuleb oma elustiilis ja mõtlemises ümber hinnata. Tervislik oleks neid sõnumeid kuulda võtta.

Nõu annab holistilise regressiooni terapeut Monica Vood
Nõu annab holistilise regressiooni terapeut Monica Vood Foto: Erakogu

Sulle meeldis? Kõiki saate «Naistejutud» ligi 250 huvitavat osa saad tasuta järele kuulata siit! Kuula ja sinu suvised autosõidud, reisid ja rannas veedetud tunnid saavad palju lõbusamaks ja sisukamaks.

«Naistejuttudes» on koos siirad kogemused elust, empaatia ja asjalikud soovitused, mis aitavad endaga paremini tuttavaks saada, probleeme lahendada ning tervemaid suhteid luua. Ja niisama naerda saad ka. Aitäh, et oled meiega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles