Mida teha? Kehakaal langeb, aga kõhurasv ikka ei kao!

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kehakaalu langetamisega näevad paljud vaeva.
Kehakaalu langetamisega näevad paljud vaeva. Foto: Shutterstock

Paljud naised jätavad tervisliku toitumise ja treeningu poole pealt katki, sest ei näe piisavalt kiireid tulemusi. Ehkki tundub loogiline, et kõhurasv kahaneb kaalu langedes, ei saa me enda kehale öelda, kust rasva kaotada. See on äärmiselt tavaline, et rasv kaob ebaproportsionaalselt. Aga ära muretse, meil on lahendused!

Iga inimese kehatüüp on erinev, samuti on mitu põhjust, miks kõhupiirkonnast rasv kaduda ei taha. «Kõhurasv on sageli märk stressist või insuliiniresistentsusest. Kui oled stressis, tõuseb kortisoolitase, mis võib põhjustada rasva talletamist keha keskosale,» ütleb toitumisspetsialist Amy Shapiro. Ka geneetika mängib rolli ehk siis, kui su vanemate keha keskossa kipub rasv kogunema, võib ka sinu keha samasse suunda tüürida.

Sertifitseeritud treeneri Cassie Lamberti sõnul võib rolli mängida ka kehakaalu langetamise meetod. «Näiteks madala süsivesivesikute sisaldusega dieet käivitab küll kaalulanguse, kuid selle põhjus on pigem lihaste glükogeeni sisaldav veekaotus, mitte rasv,» selgitab treener. 

Liiga kiire kehakaalu kaotamine on tavaline viga, mida tehakse. Sellisel juhul hävitad palju lihaseid, aga mitte kõhurasva. Ühes nädalas ei tohiks kaotada mitte rohkem kui üks kuni kolm protsenti kogu kehakaalust. Kehakaalu langetamiseks tasub järgida toitumiskava, mis koosneb igal toidukorral kiudainetest, lahjast valgust ja tervislikest rasvadest. Visualiseeri enda ette taldrik, mille jagad pooleks: pool taldrikust peab olema täidetud köögi- ja aedviljadega, teine pool jaga veeranditeks. Ühel osal olgu valk ja teisel täisteratooted.

Siin on veel mõned nipid, mis aitavad kõhurasva kaotada:

  • Söö, kuni kõht on 80% ulatuses täis. Väldi ülesöömist.
  • Väldi töödeldud toite ehk siis valmista enamik toitudest naturaalsest toorainest.
  • Söö palju kiudaineid sisaldavaid toite, sest need hoiavad kõhtu kauem täis, aga sisaldavad vähem kaloreid.
  • Joo palju vett. Väldi magusainetega jooke. Selleks, et veejoomine libedamalt läheks, lisa maitsestamiseks marju, tsitruselisi jms.
  • Väldi praetud toite.
  • Söö vähem juustu – ühe korra päevas on lubatud, aga mitte rohkem.
  • Ära jäta toidukordi vahele, sest muidu läheb keha n-ö säästurežiimile ja hakkab rasvavarusid kinni hoidma.
  • Kui kaldud rajalt kõrvale, veendu, et järgmine toidukord oleks taas korrektne.

Mis puudutab treeninguid, siis isegi kui teed kõhulihastele suunatud harjutusi, ei pruugi rasvakadu märgatav olla. Kõrge intensiivsusega intervalltreeningud ja jõusaali harjutuste kombinatsioon on kõige tõhusam kogu keha rasvaprotsendi vähendamiseks. Kõige mõistlikum on viis korda nädalas treenida, et keha koostist parandada ja ainevahetust kiirendada. 

Paljud keskenduvad kiirele kaalukaotusele, aga see pole sugugi tervislik ega jätkusuutlik tegevus. Hea toitumine ja treening peab muutuma elustiiliks, mida on võimalik nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles