Ema ja tütar korraga dieedil

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kümme ülakeha tõstet, kümme toenglamangus kätekõverdust ja ongi rahuldust pakkuv päeva algus tehtud. Hommikust harjutuste rutiini täiendab šokolaadist keeldumine, sest muidu läheks kogu vaev vastu taevast. Mis selles kõiges nii imelikku? Vahest see, et range dieedi on ette võtnud kuueaastane tüdruk.

Kayshia (6) ema Jayde jäi lapseootele 15-aastaselt ja just see keha muutumise kogemus õpetas teda kaalu rangemalt jälgima, võib lugeda Daily Mirrorist. Jayde oli üsna muserdatud rasedusaegsest kaalutõusust ja sellest, et ei saanud siis õieti trenni teha.

Noor naine hoiab nüüd kinni rangest dieedi- ja spordiprogrammist, et end vormis hoida, ja see kinnisidee on kandunud üle ka tema kuueaastasele tütrele. Ta teab, et tema keha on tegelikult igati normis, ent mitte sama hea kui teistel. Seda arusaama kinnistab ajakirjades alatasa esile toodud väga peenikesed modellid.

Sarnased sportimisharjumused ja sama menüü

Pool aastat tagasi teist korda emaks saanud Jayde käib spordiklubis neli korda nädalas, et saavutada soovkaalu 45 kg. Tütar Kayshia käib kolmandast eluaastast alates iga nädal võimlemas, ujumas ja tantsimas.

Nii ema kui tütar teevad hommikul harjutusi, täiendades neid Wii sportlike võimalustega. Ema ja tütre menüüst puuduvad maiustused ja krõpsud peaaegu täiesti. Iga toit peab vastama soovituslikule dieediraamatule, millest üksikema rangelt kinni hoiab.

«Ma püüan süüa mitte liialt süsivesikuid, kindlasti kuuluvad päevamenüüsse aga viis portsjonit puu- ja köögivilju,» selgitab ta oma harjumusi. Hommikul on ema ja tütre põhitoiduks müsli maitsestamata jogurtiga, lisaks mesi ja marjad, lõunaooteks on perel soe võileib või salat ning lõunaks kana riisi või köögiviljadega.

Maiustustele «ei»

Ehkki õhtuooteks söövad dieediteadlikud ema ja tütar mõne müslibatooni, siis kodus magusapoolist ja krõpse pole. Ema sõnul ei oska tütar neid soovidagi, sest pole neid lihtsalt kunagi söönud.

Vahel on ema see, kes soovib mõnd maiust poest osta, ent tütar keelab, selgitades selle ebatervislikkust. Nii nosib ema maiustusi mõnikord salaja, kui tütar magama läinud. «Kayshia teab väga hästi, mis on talle tervislik ja mis mitte. Kui ta võtab kooli kaasa puuvilju, samas teistel lastel on ühes šokolaad, siis ütleb ta, et on teistest parem, kuna toitub tervislikult.»

Tütar on selgelt teadlik ka ülekaalulisusest, märkides vahel, kui paks mõni teine inimene on. Neil juhtudel püüab ema talle selgitada, et iga inimene on lihtsalt erinev. Eneseteadlik Kayshia teeb juba ka modellitööd, poseerides erinevatele kataloogidele ning see on talle ema sõnul palju enesekindlust andnud.

Ema kiidab heaks, et tütar teab varakult, et hea välja nähes ja enda eest hoolitsedes on võimalik elus palju saavutada.

Kogu naisperega kaalujälgijad

Ka Leila (47) leiab, et lapsi tuleb juba maast ja madalast õpetada tervislikult toituma ja trenni tegema. Tema programm algab hommikul enne tütarde ärkamist, mil ta veedab tund aega jooksulindil.  Kaalu alla saada sooviv ema on nakatanud ka 13- ja 15-aastased tütred, kes on mõlemad samuti hakanud õhinal oma kaalu jälgima.

Ta usub, et edukus ja populaarsus on välimusega seotud, kuid peab vajalikuks selgitada, et tema tütred on täiesti tervislikus kaalus. «Nad sirvivad ajakirju ja ütlevad ikka vahel, et soovivad ühe või teise inimese figuuri, ent ma selgitan neile siis, et nendel inimestel on personaalsed treenerid ja kokad - see ei ole tavaline elu!»

Ta kinnitab lastele, et nad toituvad tervislikult ja piisab vaid, kui rohkem trenni teha ja sellega naispere oma õhtut sisustabki ja ema sõnul ka naudib. Tüdrukud on enda kehaga rahul, kuid neile meeldib ka uue režiimi tulemusi näha. «Meie jalad ja kõhud lähevad iga päevaga üha rohkem trimmi.»

Ka Leila abikaasale meeldivad peenikesed naised, ent naine kinnitab, et eelkõige treenib ja toitub ta tervislikult iseendale ja oma enesetundele mõeldes. Samas tüdrukud on läinud isa poole üle siis, kui kõne all maiustused, ja on koos temaga vahel salaja küpsistega patustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles