Kas külmetuse korral peaks edasi treenima?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Agarad trennitegijad seisavad aeg-ajalt dilemma ees, kas tõbisena edasi treenida või lasta organismil puhata. Fitforfun.de soovitab, mida külmetuse korral trenni seisukohalt silmas pidada.

Keskmiselt neli korda aastas vaevleme külmetuse küüsis. Kas esimeste haigusnähtude korral peaks treenimises kohe pausi tegema, samas, kui väidetakse, et sportimine tugevdab immuunsüsteemi? Kahjuks küll. Isegi kerge külmetuse korral peab meie immuunsüsteem täisvõimsusel haigustekitajate vastu võitlema ning sportimine koormab asjatult meie keha.

Harrastussportlased peaksid end korralikult terveks tarvima ning tavapärastest treeningutest mõneks ajaks loobuma. See ei tähenda, et liikumine täiesti keelatud oleks. Jalutuskäigud värske õhu käes tulevad igal juhul kasuks.

Aeroobikasaalist võiksid küll eemale hoida, et mitte teisi nakatada. Kes valmistub mõneks võistluseks või spordiürituseks ning treeningpausi endale lubada ei saa, peaks tingimata arstiga konsulteerima. Süütu kurguvalu taga võib end angiin peita, mille bakterid isegi neerud-, liigeste- või südamehaigusteni viia võivad.

Tasapisi treenima

Pärast haigust võib mõtlema hakata, kuidas treeningutega jätkata. Siinkohal tasuks meeles pidada mõned reeglid.

  • Sa peaksid vähemalt kaks päeva ilma rohtu võtmata palavikust vaba olema, et jälle trenni teha.
  • Mõõda oma pulssi, enne kui tossud jalga tõmbad. Kiirenenud pulss võib näidata, et kannatad endiselt mõne infektsiooni all.
  • Mine arsti juurde kontrolli. Kui ise ei suuda adekvaatselt otsustada, kas oled terve või mitte, pane arsti juurde aeg kinni. Tema teab, millal sind terveks kuulutada.
  • Pärast haigust treeni väiksema koormusega kui varem. Sa ei taha ju jälle haigevoodis maanduda.
  • Vali omale õige riietus. Väljas treenides puutume nii tuule, külma õhu kui ka vihmaga kokku. Vali endale ilmastikust lähtuv spordiriietus. Riietu kihiliselt ning kanna kindlasti mütsi, isegi soojemal aastaajal, sest teadupärast kaob katmata pea korral 80 protsenti kehasoojusest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles