Kuidas kiusatustest üle saada ja kaalulangetamisel edu tagada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Toitumisnõustaja Erik Orgu kirjutab oma blogis, et tema kogemusel on inimestel kaalulangetamisel suurimaks probleemiks uue režiimi järgimine ja uutmoodi toitude tegemine pikemalt kui 2 või 3 nädalat. Kuidas see surnud punkt ületada?

Sellel, miks inimesed lõpetavad tervisliku toitumiskava järgimise või ei suuda uut elustiili sisse harjutada, on tegelikult minu meelest õige lihtsad kuus põhjust. Sa langed nende kas vanade harjumuste või väljakutsete küüsi.

  1. Sa ei saa lahti igavusnäksimisest. Sul hakkab igav, mistõttu sööd hilisõhtuti vahetult enne magamaminekut, öösiti või päeval, kui tahad kas mõtteid mõne teema juurest eemale saada või sul lihtsalt pole mitte midagi teha ja näksimine täidab aega.
  2. Sa ei mõtesta endale lahti, et sellest peab saama sinu uus elustiil, muidu tulevad kilod tagasi. Aga selleks, et saaksid kogu ülejäänud elu ka tervislikult toituda, on sul vaja hakata kohe esimesest päevast otsima lemmikretsepte ja neid vaikselt pähe õppima ning teha endale selgeks, kuidas toiduvalmistamisel säästa aega (nii ei saa ajapuudust enam kunagi rumalaks vabanduseks tuua). Ületa need kaks väljakutset ja uus elustiil on peaaegu et koheselt juurutatud!
  3. Võid olla «stressisööja». Teatud söögid tõstavad serotoniinitaset, mis aitab kehal lõõgastuda ja pole ime, et pingete leevendamiseks selliste toitude seltsi otsime – vahet pole, kas jälgid samal ajal tervislikku toitumiskava või mitte.
  4. Sa ei tunneta mingil hetkel kaalulangust, ning arvad, et siis võid samahästi süüa mida tahes. Vahet ju pole, eks?
  5. Seltskondlikud üritused nagu sünnipäevad, tööüritused, väljas söömine ja perepuhkused – ahvatlevad sind tagasi suhkrusõltuvuse küüsi. Toitumiskava jälgides saad sellest küll lahti, kuid kui maiustad igal nädalavahetusel koogi või pirukatega, oled nõiaringis taas kinni ja maadled suhkruvajadusega. See on emotsionaalselt raske, sest see sõltuvus ei ole kergete killast, millest lahti saada. Võrdleksin suhkrusõltuvust suitsetamisega: kui suitsus juba maha jätad, ei saa sa igal laupäeval «ainult ühte» teha – tekib isu enama järele. Iga sõltuvusega maadlemisel pead endale põhimõtted selgeks mõtlema, mitte käituma nagu tuulelipp.

Siin on tsükkel, mida läbid, kui toitumiskavast kinni ei pea:

  1. Ahvatlus, millele järgneb sisemine dialoog iseendaga: «Kas ma peaks ja võiks seda teha?»
  2. Põhjuse leiutamine, miks järeleandmine on OK: «Ma olen seda väärt või ma VAJAN seda, SEST…» (märk sellest, et su põhimõttelised väärtushinnangud ei ole paigas).
  3. Söömine.
  4. Süütunne ja kahetsus.
  5. Väsimus ja veresuhkrutaseme ja selle põhjustatud meeleolu ja energiataseme langus.
  6. Kaalulanguse pidurdumine, kaalutõus või tervislikust toitumisest loobumine.

Lahendus: kolm peamist meetodit tsüklist väljumiseks

Esimene on visualiseerimine. Kui kaldud rajalt kõrvale, ei ole sa patustamise hetkel eriti teadlik tagajärgedest (sest mõtled vaid sellele, kuidas saada sõltuvust rahuldavat toitu). Tee nii: kujutle, kuidas sööd pirukaid, mitu koogitükki või pool pitsat. Nüüd tuleta meelde seda puhtustunnet, väsimust, süütunnet ja kurbust, mis sind valdab, kui oled söömisega lõpetanud. Mõtle ka sellele, kuidas tunned end, kui su kaal tõuseb, milline on su eneseusk ja energiatase.

Teiseks on vaatenurk. Kui vaatad kedagi, kes sööb kreemipirukat, on sul kaks võimalikku reaktsiooni:

  1. Sa küll tead, et kreemipirukas ei sisalda mingeid toitaineid. Aga sellele isikule, kes seda sööb, tundub see maitselt hea, pehme ja naudingut pakkuv. Ja siis sa tahad seda ka.
  2. Teine võimalus on aru saada, mida see minuga teeb. Kas see parandab või hoopis kahjustab mu tervist? Tervislike toitude söömisest saate samuti palju naudingut – rohkemgi kui rämpstoidu, sest selle söömisega ei kaasne süütunnet ja esimest korda elus võid nautida toitu teades, et söömine on OK! Langetad selle abil kaalu ja keha saab kätte kõik, mida vajab.

Kolmandaks proaktiivsus. Küsi endalt, millist OLULIST probleemi sa lahendada proovid? Siin saavad kokku pikaajaline vs lühiajaline probleemilahendus. Kas tunda end läbi kaalulanguse paremini, enesekindlamalt, kergemalt ja teovõimelisemana või üritate leevendada stress või lihtsalt kurbust?

Enneta pingeid, süües hommikul korralik hommikusöök ja hulgaliselt proteiini ning ära jäta ära tervislikke rasvu! Veendu, et sööd piisavalt, et ei tunneks kuni lõunani näljatunnet – kui vaja, suurenda etteantud portsjoneid tumeroheliste salatitega, sest need suisa pakatavad toitainetest, millest täiskõhutunne tekib.

Testi need nõuanded järele ja olen kindel, et neid nippe kasutades saad oma järgmisest nõrkushetkest jagu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles