Trenn ja liikumine ei ole tingimata üks ja sama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Toitumise kõrval ei saa kuidagi üle ega ümber ka liikumise olulisusest. Toiduklubis «Toiduga sõbraks» käis külas personaaltreener Taimi Ainjärv, kes tuletas meelde liikumise olulisust ning rääkis sellest, millele oleks treeningutel oluline tähelepanu juhtida.

Kõigepealt: liikumine ei pea olema trenn. See ei pea toimuma spordiklubis. See ei pea võtma hingetuks. Ja see ei pea olema piinarikas.

Oma kehale vajaliku koormuse saad ka siis, kui sinu liikumine on koeraga jalutamine, lihtne kodune hommikuvõimlemine või regulaarne perega uute füüsiliste väljakutsete proovimine. Füüsiline koormus peab tasakaalustama vaimset vormi. Nii oled kõige paremas tasakaalus. Õige liikumine teeb õnnelikuks!

Kui oled leidnud sobiva mooduse liikumiseks, siis tunned end peärast seda alati suurepäraselt. Seda ennekõike sellepärast, et teaduslikult on tõendatud, et liikumisel toodab keha õnnehormooni serotoniini, mis tekitab head tuju ja rahulolutunnet, reguleerib söögiisu ja und ning ka niisuguseid emotsioone nagu hirm, rahutus, närvilisus jmt. Serotoniinipuuduse korral muutub inimene kergemini ärrituvaks ja agressiivseks. Liikuma hakkamine on aga motivatsiooni küsimus ning mõnikord tuleb end tagant utsitada, et alustada.

Liikumise peamine eesmärk on tagada, et su keha säiliks krapsakana, liikuvana ning et kuskilt ei valutaks ja oleks hea olla. Taimi soovitab alati käia õues jalutamas, jooksmas või võimlemas. Sõltumata aastaajast on tema sõnul värskes õhus olemisel juba energiat andev ja taastav mõju.

Kui sul on peale trenni eriti väsinud tunne ning ei ole hea olla, siis tasuks sul kaaluda oma liigutamisviisi muutmist. Võib olla, et sulle sobib midagi, mille peale sa veel tulnudki ei ole. Kui vajad abi, siis pöördu kindlasti personaaltreeneri poole. Liikumise juures on oluline regulaarsus ja järjepidevus, nii on su keha terve ja noor.

Mõnusaid jalutuskäike!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles