8 kohtingunippi ajaloohämarusest, mis võivad praegu üllatavalt kasulikuks osutuda

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AKG / Scanpix

On raske leida endale kallimat, kuid õnneks võib siin appi tulla ajalugu!

Listverse on vaadanud minevikku ning toonud välja mõne kohtingunipi, mida võid ehk tänapäevalgi katsetada. Siiski hoiatame: eksperiment on omal vastutusel!

Kasuta võrgutamisel lehviku abi

Lehvikud on olnud olemas juba tuhandeid aastaid, kuid muutusid kuumaks moeaksessuaariks 18. sajandi Euroopas. Naised mõistsid, et lehvikut saab kasutada mitmel otstarbel ning peagi leiutati lehvikute «salakeel», mille abil meessoost austajatega suhelda. Olemas oli enam kui 30 sõnumit, mida naised suutsid edastada neile meestele, kes keelt «lugeda» oskasid. Näiteks tähendas silmade avatud lehviku taha peitmine «Ma armastan sind», vasakus käes avatud lehviku hoidmine aga saatis signaali, et mehega tahetakse rääkida.

Leia naine pruuditurult

Iidses Babüloonias korraldati abieluturge, kus said endale paarilisi otsida ka kõige inetumad mehed ja naised. Loomulikult läksid kaubaks kõigepealt ilusad ja noored, vanad ja koledad aga anti lõpuks nii ära, et nende tulevastele maksti peale. Tänapäeval korraldatakse sarnaseid turge Bulgaaria romade seas.

Ole praktiline

Kui juba partner on leitud, tasub asjale läheneda pragmaatiliselt. Siin tasub õppust võtta vanadelt egiptlastelt – kui naine kolis oma asjadega mehe poole, loeti nad abielus olevaks. Sellele eelnes detailne abieluvarakokkulepe, mis sedastas, kes mille lahku minnes saab. Lahutused ei olnud just väga tavapärased, kuid neid tuli ette ja sel juhul jäid lapsed naisega.

Veetke koos kvaliteetaega

Ajalooliselt on naise koht olnud ikka kolde kõrval, kuid sellega ei nõustunud Saksa ordu (ehk Teutooni ordu) naised. Nende meelest oli nende koht ikka ja alati meeste kõrval, seda ka sõja ajal. Nad võitlesid meestega külg külje kõrval.

Katseta armurohtu

Peaaegu igas kultuuris on pärimusi armujookidest, mis pidid aitama võita südant või tõstma libiidot. Keskaegses ravimtaimede raamatus kirjutas Albertus Magnus, et porru, kuivatatud vihmausside ja igihalja segu tuleb purustada ning raputada toidule – nii saab naise ja mehe vahel armastust tugevdada.

Pane oma tunded kirja

Paljudel inimestel on tunnete väljendamisega raskusi, seega tasub kaaluda armastuskirjade kirjutamist. Inspiratsiooni võiksid siinkohal pakkuda ajaloo romantilisemad tegelased – viikingid. Me võime küll mõelda, et tegemist oli halastamatute sõdalastega, kuid viikingite ajalugu on täis romantilisi ja tundelisi saagasid ja poeeme.

Vahetage kingitusi

Parim viis kellegi tähelepanu võitmiseks on läbimõeldud kingitus. Eriti renessansiajastu Itaalias olid kingitused populaarsed – kangast vööd ja pihikud olid kaunistatud piltidega, mis pidid aitama kaasa viljakusele, sageli kingiti ka prosse, sõlgesid ja kamme.

Lahka enne abiellumist vähemalt üks naine

See abistav nõuanne tuleb meieni armastatud autorilt Honore de Balzacilt, teosest «Armastuse füsioloogia». Nimelt uskus kirjanik, et abielu on teadus ja üks korralik mees peaks enne abiellumist vähemalt ühe naise lahkama, et tema anatoomiat õppida.

Balzac arvas, et meil kõigil on teatud hulk energiat ning kuigi paljud meist kulutavad seda energiat tööle, siis naised ei oska enda energiaga eriti midagi pihta hakata. Seega mehe kohuseks on naist tööga väsitada, et too kapriiside ohvriks ei langeks. Mingil põhjusel keelas ta naistel ka vett juua, vesi pidi olema maitsestatud Burgundia veiniga.

Hoolimata kõigist oma süvateadmistest abielu kohta abiellus Balzac ise alles 50-aastasena ning suri viis kuud hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles