Süües rasvasest hanest kauniks luigeks

, nutiajakiri 30+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heddy Leppoja.
Heddy Leppoja. Foto: Erakogu

«Terveks, saledaks ja pringiks pole võimalik saada nädalakese tatra- või greibidieeti pidades, see nõuab elustiili muutmist,» ütleb Heddy Leppoja. Ta teab, millest räägib – temast kui kunagi ülekaalulisest koduperenaisest on nüüdseks saanud naine, kes koolitab end fitnessitreeneriks ja Facebookis teistelegi nõu jagab, kirjutab nutiajakiri 30+.

Millised nõuanded on siis Heddyl varuks nendele õnnetutele, kellel «päästerõngas» kõhu ümbert kuidagi sulada ei taha? «Arvan, et siis on ikkagi vaja toidulaud üle vaadata või oma kehalist aktiivsust suurendada,» märgib Heddy. Ta soovitab alustada kas või jalutamisest, seegi kulutab energiat ja koos sellega rasvapolstrit. «Pargi auto kaugemale, liigu trenni-kooli-tööle jalgsi, sea endale igapäevased eesmärgid – näiteks 10 000 sammu päevas,» julgustab ta.

On ju kaalu langetamisel kõige olulisem põhimõte, et päeva jooksul tarbitud kalorite arv oleks suurem kui toiduga sisse söödud kalorite arv. «Mina söön mõnel päeval näiteks pärast trenni veel kell üksteist hilisõhtul, aga kaal ikka langeb,» ei ole Heddy kinnitusel mingit mõtet toidukordi vahele jätta ega karta õhtust söömist.

Küll aga on soovitatav jaotada toidukorrad stabiilselt terve päeva peale, et kehal oleks kogu aeg energiat ja samal ajal ei jääks üleliigset, mis talletuks rasvaks. «Joo vett, see hoiab ainevahetuse töös,» toonitab ta, «sest kui kehas pole piisavalt vett, ei suuda maks ka nii hästi töötada ja rasva energiana kasutada.»

Neil, kes ise oma kaloreid kokku lugeda ei viitsi või ei oska, soovitab Heddy lasta endale koostada toitumiskava. Seal on välja toodud toidud, nende kogused ja kellaajad, millal süüa.

Tema ise alustas teekonda tervema ja pringima «minani» umbes neli aastat tagasi samuti toitumiskava abil. Järgis seda umbes kuu aega ja hakkas siis juba ise toiduaineid kokku sobitama. «Kõige tähtsam ongi ikka ise endale asjad selgeks teha: mida millega süüa,» usub ta ennekõike just mitmekülgsesse toitumisse, mitte pelgalt tatra või valgupulbri kugistamisse.

«Kui mitmekülgselt süüa, kaovad ka magusaisu ja söömasööstud,» teab ta enda kogemusest, et isegi kui kuu aega seitse korda nädalas poolteise kuni kahe tunni kaupa trenni teha, ei tähenda see veel, et kilod kaduma hakkavad. Juhul kui toitumine on vale. 

«Paljud arvavad,et kaalust saab alla ainult mingeid kindlaid toite süües, tegelikult võime ju süüa kõike. Kogused on need, mis loevad, ja lõpuks hakkad lihtsalt mõtlema sellele, kas keha arengut toetab paremini šokolaad või korralik toidukord,» on Heddy veendunud, et saladus peitub õigete toiduainete õiges koguses doseerimises.

Ja õiges koguses ei tähenda sugugi, et mida vähem, seda parem. Paljud kaalu langetada soovivad naised teevadki Heddy sõnul selle vea, et söövad liiga vähe ja keelavad endale liiga palju. «Sellise enesepiitsutamise lõpp on ikka kurb – ülesöömine, sporditraumad. Kõik peab olema tasakaalus!»

Heddy teab oma kogemustest, kui ohtlik mõne asendamatu toitaine ohjeldamatu piiramine võib olla. Näiteks vähendas ta omaenda tarkusest tugevalt süsivesikute kogust igapäevases toidus. Tulemuseks oli pidev väsimus ja toolilt püsti tõustes kippus pilt eest kaduma. Siis aga hakkas juba kaks aastat jõusaalis tühja rapsinud Heddy tegema koostööd treeneriga, kes soovitaski tal süsivesikud menüüsse tagasi võtta. Eriti just pärast treeningut.

Kui rääkida toidukordadest, siis Heddy sööb nagu tippkulturist, kuni kuus korda päevas. Trenni aga teeb tavaliselt pärast neljandat toidukorda. Vahetult enne treeningut sööb ta kohupiima, maitsestamata jogurtit, pulbripudingit, mille sisse segab marju, kaerahelbeid või banaani. «Toidud proovin teha enda jaoks maitsvad ja meeldivad. Nii ei tunne ma, et tervislikult toitumine oleks minu jaoks kohustus, vaid pigem nauding,» muigab Heddy. 

Heddy Leppoja 10 soovitust algajale kaalulangetajale: 

1. Pea toitumispäevikut. Pane kirja kõik, mida sööd! Kirjuta üles ka need väiksed vahenäksid, mida sa suhu pistad. Alles siis näed reaalselt, kui palju toitu päevas sulle suhu rändab. Tundub tüütu? Iga päev rahulolematuna peeglisse vaadata on palju tüütum!

2. Joo vett, teed, isetehtud maitsevett! Vesi on ülioluline selleks, et meie keha saaks normaalselt funktsioneerida: kui joome piisavalt vett, toimib ka meie ainevahetus paremini. Kuidas? Kui keha tunneb, et tal hakkab veest väheks jääma, siis aeglustub ainevahetuski.

3. Mõõda ja kaalu end pidevalt! Nii palju kui on inimesi, on arvamusigi. Öeldakse, et pole mõtet ennast hulluks ajada ja iga päev kaaluda, kuid leian, et pidev kaalumine ja mõõtmine aitab jälgida keha ning seda, kuidas mingi konkreetne tegur/toit/trenn mõjub.

4. Sulle ei ole miski keelatud! Kogused tuleb lihtsalt kooskõlastada oma üldise päevanormiga. Selle punktiga ei taha ma öelda, et söö ainult burksi, vaid seda, et kui lubad endale vahepeal midagi meelepärast, siis pole sellest midagi hullu. Aga olulised on kogused ja ajastus.

5. Tee endast pilte! Ise vali, kui tihti sa neid teed, kas iga päev, mingil teatud päeval või korra kuus. Piltidelt näed muutusi, mida sa võib-olla iga päev tähele ei pane.

6. Ära usu pimesi reklaame! Alati tasuks uurida, mida konkreetne toiduaine sisaldab. Võib juhtuda,et mõnes mahlas on rohkem suhkrut kui Coca-Colas. Teisalt võib juhtuda, et väherasvases toiduaines on väga palju süsivesikuid ja kui me neid süsivesikuid ära ei kuluta, siis keha talletab need rasvana.

7. Ära näljuta ennast! Organism ei ole rumal – kui keha ei saa süüa, läheb ta üle säästurežiimile ja kaua sa nii jaksad. Lõpuks on nõrkus, paha olla, jõuetus ning kogu aeg uimasus ja väsinud olek. See pole mingi elu! Korrapäratult süües kogub keha liigselt toitaineid.

8. Söö mitmekesiselt! Eksperimenteeri toiduga. Söö iga 3–4 tunni järel. Söö päeva peamine toidukord 2–3 tundi enne raskemat trenni. Umbes tund kuni pool enne treeningut võid võtta väikse vahepala.

9. Maga! Öösel vähemalt kaheksa tundi.

10. Liiguta ennast! Võta endale eesmärgiks 10 000 sammu päevas. Võistle iseendaga. Ära võrdle ennast teistega. Kasuta mõnda vahvat äppi, mis aitab samme lugeda. Mul endal on health app ja olen kasutanud sellist äppi nagu moves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles