10 kuulikindlat vastust neile, kes kritiseerivad su jooksulembust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Nii nagu on tulihingelisi jooksupooldajaid, on ka neid, kes mõistavad seda sporti hukka ja leiavad kõiksugu põhjendusi, miks mitte joosta. Tüütuks muutub see siis, kui selliseid arvamusi surutakse peale neile, kes jooksu naudivad ja ei näe selles midagi halba. 

Runners World kogus kokku kümme levinud põhjendust, miks mitte joosta ja pakub neile ka head vastused, mida igaüks võib oma jooksupõlguritest sõprade etteheidetele edaspidi vastuseks kosta.

«Ma olen liiga vormist väljas, et joosta.»

Kui sa suudad liikuda, suudad ka joosta. Alustada tuleb muidugi rahulikult ja kui vaja, siis väga aeglaselt. Tead, milleks sa ei ole liiga vormist väljas? Suremiseks. Paksult suremiseks.

«Jooksmine tekitab vigastusi.»

Jooksmine teeb just lihastele ja liigestele head. Muidugi võib ette tulla vigastusi, aga vigastusi võib ette tulla ka näiteks duši all käies. Või üle tee minnes. Isegi hingates. Võib-olla peaks ka hingamist vältima?

«See rikub mu põlved (liigesed/keha jne) ära.»

Inimese põlv on uskumatult imeline. See saab hakkama üllatavalt suure koormusega. Ja kui ei saa, siis ei ole tavaliselt selle põhjuseks jooksmine, vaid midagi muud, mida ülekoormus võimendab.

«Mul pole piisavalt aega.»

Trenniks leitakse aega, kellelgi pole seda liiga palju üle. Ka 15 minutit päevas on parem kui mitte midagi.

«Jooksmine pole mulle kunagi hästi sobinud.»

Kas sa oled üldse kunagi milleski paugu pealt ja ilma harjutamata osav olnud? Veab, kui oled. Üldiselt tuleb siiski tulemuste nimel vaeva näha ja pingutada. Jooksmine on selles suhtes väga sarnane kõige muuga elus - mida rohkem seda teha, seda paremini tuleb see ka välja.

«Jooksutossud on liiga kallid.»

Rasvaimu, toidulisandid, eriarstide vahet käimine ja matused on kallid. Pealegi ei pea jooksmiseks ostma hirmkalleid jalatseid, saab ka odavamalt.

«Ma olen isegi väsinud.»

Joostes vallanduvad kehas heaoluhormoonid, mis äratavad sind korralikult üles, teevad reipaks ja rõõmsaks. Mida rohkem sa pikutad, seda raskem on maast lahti saada, sest keha harjub sellega ära. Jookse. Su keha harjub sellega ja mõjub ka vastavalt.

«Jooksmine on raske.»

Jah, võib olla küll. Elu on ka raske. Aga kui sa ei pinguta, ei ole ka arengut. 

«Õues on liiga palav/külm.»

Kui ilm on kogu aeg nõnda halb, et sa ei suuda välja jooksma minna, siis jookse jooksulindil. Spordiklubides on õhk timmitud inimesele kõige meeldivamaks, seega ei saa temperatuuri küll enam vabanduseks tuua.

«Jooksmine on igav.»

Selleks on palju erinevaid nippe, kuidas jooksmist endale huvitavamaks teha, kuid olgu pealegi: igavatel inimestel ongi igav. Jooksmine võib sõna otseses mõttes päästa su elu. Värskes õhus treenimine on lihtsalt mõnus ja kasulik nii kehale kui hingele. Kui see on sinu jaoks igav, siis paneb imestama, et sa suutsid kõik need kümme punkti läbi lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles