Viis põhjust, miks eelistada jooksmiseks jooksulinti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Halva ilmaga ei kipu keegi eriti välja jooksma. Õhtul hilja on juba pime ning kui lähedal ei ole valgustatud teed või metsarada, võib väljas jooksmine isegi ohtlik olla. Lisaks ei ole vaja spordiklubis erilist riietust, et end halva ilmaga hästi tunda, sest see ei mõjuta üldse jooksulindil treenimist. Kui nädalavahetusel on ilm ilus ning väljas valge, on loomulikult värskes õhus liikumine kõige parem tegevus.

Treeni intensiivselt

Kasuta jooksulindi võimalusi ja suurenda treeningu intensiivsust. Kui jooksed kaua ja pikalt, siis vajuta aeg-ajalt kiirusenupule, et treening oleks parem ja efektiivsem. Kasuta ka kiirendusi ning mäejooksu.

Treeni eesmärgipäraselt

Sea omale kindlad eesmärgid, näiteks joosta teatud distants määratud kiirusega. Või harjuta vastupidavust. Pane masinale konkreetne kiirus ning proovi hoida võimalikult kaua ühtlast tempot. See treenib kiiruse hoidmist ning vastupidavust. Pea meeles, et jooksulindil on tavaliselt vaja joosta veidi kiiremini kui väljas, et saavutada samasugune koormus. Sea jooksulindile kalle, et seda erinevust tasakaalustada. 

Treeni mitmekülgselt

Treeningu üksluiseks muutmisel kaovad peagi ka edusammud. Kehal peavad kogu aeg olema erinevad väljakutsed, et areng jätkuks. Seepärast vaheta lühikesi ja intensiivseid tsükleid aeglaste ja pikematega, intervalle erineva kaldega ning kauem kestvate kordustega.

Treeni tehniliselt

Jooksulindi tasane pind ning ühtlane kiirus teeb selle ideaalseks jooksutehnika treenimise seadmeks. Seepärast pane igasse oma jooksukorda väike periood, kus keskendud just oma tehnika parandamisele. Proovi näiteks väiksemaid samme, teistsugust jalaasetust või kehaasendi muutmist. Soovitavalt ka erinevatel kalletel ja kiirustel. See pakub vaheldust ning võimalust oma jooksutehnikat optimeerida.

Treeni turvaliselt

Kui sa ei ole varem jooksmisega tegelenud, on oluline, et harjud sellega rahulikult ja ettevaatlikult. Alusta kõndimisega, siis tõsta vaikselt kiirust. Kui tunned, et oled harjunud, võid hakata sörkima ning alles seejärel kiiremini jooksma. Tähtis, et enne kui tõstad kiirust või kallet, tunned end jooksulindil kindlalt. Ära jookse kunagi täieliku nõrkemiseni, sest see võib viia jooksulindilt kukkumiseni. Kui tunned, et oled täitsa väsinud, võta kinni käepidemetest, pane jalad raamile ning vajuta masin rahulikult kinni. 

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles