Mitmekülgne toit tagab vajaliku energia, kuid selle kõrval on igas toiduaines veel lisaks olulisi aineid, mida on vaja väga väikeses koguses – need on vitamiinid, mineraalained ja taimsed toitained, mis kuuluvad asendamatute mikrotoitainete hulka. Nendel on organismis mitmesugused ülesanded alates haigustevastasest kaitsest, erinevate toitainete imendumise soodustamisest ja ainevahetuse toetamisest kuni hammaste ja luude terviseni.
Vitamiinidest rääkides on oluline teada, et need ei anna toiduenergiat, kuid neid tuleb pidevalt saada segatoidust, sest vitamiinide varud organismis ei ole väga pikaajalised.
A-vitamiin aitab paljudel organitel areneda, sealjuures ka hammastel ja luukoel ning hoiab organismi kaitsevõimet haiguste vastu, tagab kudede arengu ja silmade kaitse. Teda leidub vaid loomse päritoluga toiduainetes ning imendumiseks on vaja rasvast keskkonda.
D-vitamiin hoiab luud ja hambad terved. Teda saame loomset päritolu toidust, nagu kala, kalamari, munakollane, maks, või pärm. Kuid kõige paremini toimib nahas paikesekiirguse toimel tekkiv D-vitamiin, mis salvestub maksas ja rasvkoes.
Raud on oluline aneemia vältimiseks ja närvisüsteemi arengu toetamiseks ning normaalseks vaimseks tegutsemiseks, parandab immuunsust ja on vajalik kasvamiseks. Seda saab näiteks punasest lihast, veretoodetest, linnulihast, vähem täisteratoodetest ja rohelistest lehtköögiviljadest.
Jood mõjutab ainevahetust, kasvamist ja arengut ning edendab valkude sünteesi. Seda saab jodeeritud soolast, kalast ning teistest mereandidest, juustust ja munast.
Kui laps toitub mitmekesiselt. tema päevases menüüs on kõikidest soovitatud toidugruppidest toiduaineid ning ta kasvab hästi, siis ei ole vaja talle lisavitamiine pakkuda. Kuigi tasakaalustatud toitumiseks tuleks jälgida toidugruppide osakaalu menüüs, on oluline toite ka toidugrupi siseselt varieerida: süüa erinevaid leibu, puu- ja köögivilju, marju, piimatooteid, erinevate loomade liha, erinevaid kalasid jne. Sealjuures peaks puu- ja köögiviljade, marjade ning teraviljatoodete ja kartuli koguseline osakaal igapäevases toidus olema kõige suurem.