Teadlased jõudsid selgusele, millist muusikat tasub jooksu ajal kuulata

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soovid kiiremini joosta? Sellisel juhul ära kuula joostes reggae-muusikat, vaid eelista midagi tugevamat ja kiirema rütmiga. Eriti hea, kui kuulatav muusika sulle ei meeldi.

Vähemalt sellele tulemusele on jõudnud Belgia Genti ülikooli muusikateaduse professor Marc Leman, vahendab liigume.ee. Tema uuring selgitas välja, mis paneb jooksjaid kiiremini jooksma. Katsealused kuulasid 52 erinevat muusikatüüpi, kusjuures kõigi lugude tempo oli sama - 130 taktilööki minutis. Sellest hoolimata liigutasid inimesed end nende lugude saatel erinevalt: teatud meloodiate puhul sammukiirus tõusis, teistega langes.

Kui heli tundus ebameeldiv, agressiivne, liiga kõva või liiga kiire, oli jooksutulemus parem. Tuntud meloodia ja meeldiv muusika pani aga jooksja aeglasemalt liikuma. Pop ja techno tõstsid kiirust, samas kui jazz ja reggae seda vähendasid.

Seda, kui kiiresti sa oma jooksuringi tehtud saad, mõjutab ka kuulatav muusika. Soovides jooksuringi mõnel päeval kiiremini lõpetada, pane kõrvaklappidesse raju techno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles