Kellele püüad riietusega muljet avaldada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Reede õhtul välja minnes paned selga enda lemmikpeorõivad ja -kingad, kuid kas ka mõtled rõivastust valides, kelle jaoks end üles lööd?

Enne kui vastad, et vaid enda jaoks ja teiste arvamus sulle korda ei lähe, siis kas mitte kõigile ei meeldi enda väljanägemise kohta komplimente saada, püstitas küsimuse galtime.com.

Kellele siis tegelikult püüad muljet avaldada: enda kõige kallimale või teistele sookaaslastele peol? Küsimusse püüdis selgust tuua psühholoog ja autor Elizabeth R. Lombardo.

Psühholoogi sõnul riietuvad naised esialgselt enda partneri jaoks, mõeldes samal ajal, et välja näha seksikas, kuid mitte kerglane. Kuid aja möödudes ja suhte stabiilsemaks muutumisel, riietutakse üha enam teistele naistele mulje avaldamiseks.

Viimati, kui ostsid imekauni, kuid hirmkalli käekoti, kas mõtlesid tol hetkel enda partnerile? Ilmselt mitte. Nagu ütles Lombardo: «Teised naised lähevad selle pärast hulluks!»

Miks me mõtleme nii? Psühholoog selgitas, et ühiskonnas, kus tähtsustatakse pealiskaudselt väljanägemist ja riietust, on raske mõtlemata jätta, mida teised sinust arvavad. Mõned naised aga toetuvadki vaid teiste hinnangutele, et kindlaks teha, kas nad näevad head välja või mitte.

Lombardo sõnul riietuvad naised teistele mulje avaldamiseks paljudel põhjustel. Nad võivad otsida heakskiitu või soovitakse teisi kadedaks teha – kas siis enda stiilitunnetuse või hämmastava figuuriga.

Kuigi kõik meist hindavad imetlevaid pilke, siis leidub psühholoogi kinnitusel naisi, kes pettuvad, kui õhtu jooksul komplimendid lendamata jäävad. Lõpuks märkis Lombardo, et riietudes otsitakse arvamust enese väärtuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles