Jah, see on võimalik: kaalu langetamine ilma trennita

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhjuseid, miks keegi trenni ei saa teha, võib olla lõputult - vigastused, terviseprobleemid, aja- ja motivatsioonipuuudus või midagi muud. Kuigi ideaalses maailmas võiksid kõik inimesed süüa ainult normaalses koguses tervislikku toitu ja teha regulaarselt trenni, tuleb tõele näkku vaadata, et kõigil ei ole võimalik teha mõlemat korraga. 

Õnneks saab kaalu langetada ka ilma suure füüsilise koormuseta. Kaalulanguseks tuleb tekitada õige kaloridefitsiit ehk inimene peab kulutama rohkem, kui ta sisse sööb, kirjutab Hello Healthy.

Seda võib saavutada nii toidukoguste piiramine, füüsilise aktiivsuse või ka mõlema kombineerimisel. Neil, kes ei saa mingil põhjusel trenni teha, sõltub kaalu langetamine või selle hoidmine nutikatest toiduvalikutest ja meelekindlusest mitte süüa rohkem, kui ette nähtud. 

Mõned nipid, kuidas kaalu langetada või hoida trenni tegemata:

Pane kõik söödud toidud usinalt kirja - toitumispäeviku või mõne rakenduse kasutamine teeb väga hästi selgeks, kui palju kaloreid toit sisaldab ja kui palju midagi süüa võiks, et kaal langeks. 

Märka näljatunnet - otsusta, kas sa tahad süüa naudingu või vajaduse pärast. Kui sul on lihtsalt isu, säästa neid kaloreid ajaks, kui sul on päriselt kõht tühi. 

Söö toitainerikkaid toitusid ja tasakaalustatud eineid - proovi süüa lubatud kalorite piires võimalikult toitainerikkaid sööke (täisteravilju, kaunvilju, pähkleid, seemneid, puuvilju, aedvilju, lahjat liha ja piimatooteid), et saaksid piisavalt valke, kiudaineid, tervislikke rasvu, vitamiine ja mineraale iga toidukorraga. Need toidud täidavad kõhtu ja taltsutavad söögiisu pikemaks ajaks kui väga kaloririkkad toidud nagu maiustused ja limonaad. 

Planeeri ja valmista nädalamenüü ette ära - pane paika, mida tervislikku hommikuti süüa; võta lõunasöök tööle kaasa; tee õhtusöögid sügavkülmikusse valmis. Nii väldid olukordi, kus peaksid suure nälja tõttu tegema arutuid otsuseid, mida võiksid hiljem kahetseda. 

Liigu nii palju kui vähegi saad - ka kõige väiksemad liikuvad tegevused teevad head. Kui vähegi võimalik, eelista auto või ühistranspordiga sõitmisele jala kõndimist, liftiga sõitmise asemel mine trepist, telerivaatamise ajal triigi jne. 

Ole realistlik - tõsi on, et trenni tehes langeb kaal kiiremini. Ära võta endale liiga suuri eesmärke, sest kui kaalu langebki nädalas rohkem kui pool kilo, võib motivatsioon kiirelt kaduda ja kaotatud kilod hiilivad tagasi. Tervise parandamine peaks olema eluaegne missioon, mitte võidusõit lähima postini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles