«Stiilipäevik» näitas, kuidas olla moekas õpetaja

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virge enne muutumist.
Virge enne muutumist. Foto: TV3

21. oktoobri TV3 saates «Stiilipäevik» muutujaks oli 28-aastane õpetajanna Virge Palamuselt. Tema ootusteks õpetajana oli saada näpunäiteid, kuidas välja näha konservatiivsem. Jagame saates tähele pandud nippe.

Virge riidekappi uurinud kaassaatejuht Anu Saagim tunnistas, et avanenud pilt võttis üllatusest suu lahti.

«Tõtt-öelda ei osanud me oodatagi, et ühel pedagoogil võiks sedavõrd seksikas garderoob olla, kuigi tegelikult oli just see põhjuseks, miks Virge saatesse tuli – et senisest asjalikum välja näha,» rääkis Saagim.

Muutuja Virge leidis ka ise, et tema senine stiil sobiks pigem peoõhtule kui igapäevaselt õpilaste ette astumiseks. Seda enam, et Virge õpetada on 11. klassi õpilased. Pole lihtne end kehtestada, kui välja näha kui keskkooliplika.

Virge tunnistas, et lootis koolis ühtset vormi. Nii ei peaks ise pingutama ja mõtlema, mida selga panna. Ühes oli noor õpetajanna aga kindel, et õpetaja võiks riietuda konservatiivsemalt. Ideaalne õpetaja kannaks tema arvates kostüümi, mille eri detaile vahetada.

Stiiliguru Ženja Fokin seadis eesmärgiks Virgele anda asisem väljanägemine.

Saates jagati järgmiseid nippe:

Teksapüksid. Teksapükse mainis Virge kui mugavat riietuseset. Fokin andis nõu, kuidas moekaid pruuni värvliosaga tumedaid teksasid võiks kanda igapäevase formaalsema triiksärgi või klassikalise jakiga, et anda ametlikum välimus.

Värvidemäng. Julgeimaks värvitooniks osutus mantli punane või lilla värv, mis üldmuljes harmoneerus kandja nooruslikkusega.

Puhvvarrukad. Puhvvarrukaid naised üldiselt kardavad, kuna need annavad kogukust juurde. Teatava stiiliaktsendina võivad need mõjuda aga ka soliidsust andvalt.

Kaunistused, detailid. Soliidsele, tõsiseltvõetavale rõivale annavad aktsenti juurde erinevad kaunistused. Kui bleiser on iseenesest pigem ametlik rõivas, siis moekalt võib mõjuda selle materjal ning nooruslikkust lisada mõni kena detail – tikand, pross, aplikatsioon.

Jalanõud. Õpetaja jalanõu peab olema mugav, valikusse pääsenud baleriinade puhul tõi Ženja Fokin materjali tähtsust - täisnahast jalanõu laseb jalal paremini hingata. Vastukaaluks tagasihoidlikku tooni baleriinadele peatus stiiliguru ka erkkollaste ja -roheliste baleriinade juures, soovitades neid õpilastele.

Kortsumiskindlad materjalid. Et õpetajatöös on nii seismist kui istumist, on oluline, et seelik püsiks vormis, ei kortsuks.

Viigipüksid. Viigipüksid mõjuvad ametlikult, samas on võimalik neid kombineerida selliste pluuside ja kudumitega, et üldmulje kokkuvõttes nii igav ei jääks.

Kombineeritavus. Valitud halli kleidi puhul tõi Fokin esile võimalusi kleiti eri juhtudel ja puhkudel kanda, kui seda erinevate riideesemetega kombineerida. Õhemad sukad/sukkpüksid muudavad pidulikumaks, samas kui retuusi tüüpi tumedamad püksid mõjuvad nooruslikult ja igapäevasemalt.

Vöö. Moe seisukohast teevad hetkel ilma Fokini sõnul kitsad vööd, ent iga asja puhul tuleb lähtuda kandjast. Konkreetsel juhul soovitas ta hoopis laia ja lipsuga vööd, mis sobis üldisesse tervikusse paremini ja tegi keskkoha visuaalselt saledamaks.

Aksessuaarid. Virge ei ole väga ehete kandja, sestap valis Fokin talle ehteks kella. Õpetajaametit silmas pidades soovitas ta ilma «brilludeta» lihtsamat, ent siiski lööva iluga kella. «Käekell võiks olla üks pilkupüüdev osa tema igapäevariietusest,» arvas ta.

Juuksed. Fokin arvas, et juuksevärviga võiks midagi peale hakata. Dorpat SPA juuksur Külli Palu leidis, et võiks anda natuke tooni, raamida juustega nägu. Uut, tumedamat põhivärvi pehmendasid heledamad triibud.

Meik. Kuna muutuja nahk tundus sile, ent pisut kuivavõitu, siis leidis jumestuskunstnik Loore Härmat, et näonahka võiks natuke niisutada. Meiki tehes lähtus Härmat, et see harmoneeruks juuksevärviga.

Tulemus oli kardinaalselt erinev, nii et isegi eelkooliealine laps võõristas uut ema.

Kaubanduskeskuse külastajad arvasid, et kui kõrvuti panna Virge enne ja pärast muutumist, ei saaks aru, et sama inimene, ent muutus iseenesest hinnati positiivseks. «Nüüd on ikka näha, et maitsekas daam,» ütles üks keskuse külastaja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles