Toiduained, mida süües elad kauem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik inimesed tahavad elada võimalikult kaua ning olla sealjuures terved ja õnnelikud. Seda aitavad teha teatud toiduained, mis on justkui nooruse allikaks.

Tervislik ja mitmekülgne toitumine on tervise hoidmiseks üks olulisemaid asju. Allwomenstalk toob välja  seitse toiduainet, mida tasub oma menüüsse lisada, et oma eluiga pikendada:

1. Küüslauk

Mitmete uuringutega on välja selgitatud, et küüslauk aitab võidelda kantserogeenidega ja võib ära hoida vähi tekkimise. Küüslauku saab süüa puhtalt, aga samuti on võimalik seda marineerida või lisada toidu sisse. Lisaks heale maitsele tugevdad ka oma tervist.

2. Avokaado

Avokaadod sisaldavad palju tervislikke rasvu, mis vähendavad halba kolesterooli ja tõstavad head kolesterooli. Selle söömine vähendab südamehaiguste riski, mis on tänapäeval levinud surma põhjuseks. Avokaadod sobivad hästi salatite sisse, aga samuti on võimalik teha sellest maitsvaid võileivamäärdeid.

3. Šokolaad

Oluline on valida tume šokolaad piimašokolaadi asemel. Mida suurem kakaosisaldus, seda parem. Eksperdid soovitavad süüa šokolaadi, mille kakaosisaldus on vähemalt 70 protsenti. See sisaldab antioksüdante, mis hoiavad ära erinevaid terviseprobleeme. Lisaks aitab see hoida veresooni tugevana, mis vähendab südamehaiguste riski. Mõned tükid tumedat šokolaadi võib lubada endale iga päev.

4. Kreeka pähklid

Lisaks sellele, et need on äärmiselt maitsvad, sisaldavad need kaks korda rohkem antioksüdante kui teised pähklisordid. Antioksüdandid aitavad võidelda üleliigsete vabade radikaalidega. Uuringud on näidanud, et Kreeka pähklid parandavad kolesteroolitaset ja hoiavad kaalu kontrolli all. Seega tasub süüa neid tervislikuks vahepalaks või panna neid salati sisse.

5. Tomatid

Tomatid sisaldavad palju lükopeeni, mis on üks tugevamaid antioksüdante vähi ennetamiseks. Lisaks on nendes palju C-vitamiini, mis tugevdab immuunsüsteemi. Tomatid on väga mitmekülgsed köögiviljad, mida saab lisada paljude toitude sisse. Pane neid näiteks võileibade peale või salatite sisse. Küpsetatud tomatitest saab teha väga hea pastakastme. Mida rohkem neid sööd, seda tervem sa oled.

6. Oliiviõli

Oliiviõli peaks olema alati sinu köögis, sest see sisaldab tervislikke rasvu, mis hoiavad aju ja südame tervena. Mõned uuringud on näidanud, et regulaarne oliiviõli söömine vähendab insuldi riski. Seega kasuta seda alati söögitegemiseks.

7. Punane vein

Punane vein sisaldab ainet, mis hoiab kolesteroolitaset kontrolli all ja väldib enneaegset vananemist. Siiski soovitavad eksperdid juua mitte rohkem kui üks klaas punast veini päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles