Lugejad: loote tervist aitaks kaitsta elutervemad hoiakud ja lisaainetevaba toit

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis ­Treimann

Lugejate kommentaaridest selle kohta, kuidas saaks kaitsta veel sündimata last ema tervistkahjustava käitumise - näiteks magusa või rasvase toiduga liialdamise, akoholi tarbimise või suitsetamise eest - tuli välja arvamus, et palju oleks abi nii elutervematest hoiakutest ühiskonnas kui ka lisaainetevabast toidust, mida praegu tavapoest naljalt ei saa.

Lugejad tõid näiteid naistest, kes lapseootuse ajal pidevalt suitsetavad, kuuma päikese käes palja kõhuga rannas lesivad või vastsündinuga kohe kaubanduskeskusesse tormavad, kus emaüsa pimedusega harjunud imikute pead otse eredate päevavalguslampide poole suunatakse.

Seega aitaks väga palju hoiakute muutmine, inimeste teavitamine. Samas arvas üks lugeja, et ka mehed võiksid mõelda selle peale, kellega nad lapse saavad ja hoolitseda oma tulevase lapse tervise eest - «Miks tahab mees last suitsetava naisega, vägijooke pruukiva naisega jne?». Teine lugeja tõi aga välja, et ka mees peaks oma tervist hoidma, et tulevased lapsed tervemad oleks.

Üks lugeja tõi välja, et tema raseduse ajal ei pakkunud arst näiteks näidismenüüd, millest oleks tervislikult toitumiseks palju abi olnud. Samuti arvas ta, et lisaks näidismenüüle võiks rasedaid arvelevõtmisel teavitada kahjulikest teguritest ja nende potentsiaalsetest tagajärgedest. «Kõik me oleme neid kuulnud aga teatavasti kipume me kõik unustama asju, mida kunagi ammu kuulnud oleme.»

Teise lugeja arvates lasub väga suur vastutus kord kuus rasedatega kokkupuutuvate ämmaemandate õlul, kel on võimalus suunavaid selgitusi jagada. Tema sõnul leiduvat ämmaemandaid, kes räägivad, et klaas veini on mõnikord ok.

Samuti märgiti, et kui riik tahab midagi rasedate ja sündimata laste kaitseks ära teha, tuleks keelata mürkide, näiteks naatriumglutamaadi, naatriumbensoaadi, asovärvide kasutamine toiduainetes.

Lugejate arvates oleks abi ka sellest, kui riik kompenseeriks rasedatele kas või osaliselt vitamiinid, mis on üsna kallid. Samuti võiks nende hinnangul olla paremini tagatud hammaste ravi.

Lisaks mainis üks lugeja, et meelt lahutada peaks olema võimalik ka kainelt, ilma et sind seejuures kummaliseks või ihnuriks peetaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles