Kuigi šokolaadimugimisega ei maksa liiale minna, on otsene oht kehakaalule ja veresuhkrule teadlaste poolt ümber lükatud. Tume šokolaad, täpsemalt kakao, sisaldab rohkelt sellist olulist antioksüdanti nagu flavanool, mis on hea südame-veresoonkonna haiguste ennetaja. Katsed hiirtega näitasid, et tume šokolaad hoidis rasvumist ja diabeeti pigem ära, mitte ei suurendanud. Lisaks sellele näitas üks California teadlaste hiljutine uuring, et šokolaadi sagedamini söövate täiskasvanute kehamassiindeks on väiksem kui šokolaadi harvem sööjatel. Kuna šokolaadil on positiivne mõju ainevahetusele, siis vähendab selle söömine samal ajal ladestatava rasva hulka. Tulemuseks on tasakaal: mõõdukas šokolaadi söömine ei tõsta kehakaalu, kuna ainevahetus paraneb, nullib see lisakalorite mõju.
Rohkem teatakse tumeda šokolaadi positiivsest mõjust südame-veresoonkonnale. Nimelt ei tõsta šokolaadis sisalduvad küllastatud rasvad kolesteroolitaset. Kakaovõi taimsed steroolid takistavad kolesterooli imendumist. Lisaks kaitsevad šokolaadis sisalduvad flavonoidid artereid kolesteroolikahjustuste eest. Flavonoidid väldivad ka vereliistakute liigset kokkukleepumist, mis aitab ära hoida südameinfarkti, ajuinsulti ja ka kopsuembooliat.
Seega ei peaks šokolaadiarmastaja end piinama mõtetega sellest, et temaga on midagi valesti, tal on keelatud isud või et ta on tahtejõuetu õgard.
Šokolaadi- või armastusenälg?
Psühholoog Doreen Virtue raamatus «Painav söögiisu» nimetatakse šokolaadiisu armastusenäljaks. See näib olevat kohane võrdlus, kui meenutada, et šokolaad sisaldab samasuguseid keemilisi aineid, kui toodab armunu aju. Šokolaadi ja armastuse vahelist seost teaduslikult uurides on leitud, et inimesi, kes söövad šokolaadi depressiooni, pingete või ärrituse leevendamiseks või allasurumiseks, iseloomustavad teatud sarnased omadused.