Järgnevalt soovitusi sügistalviseks hooajaks, et aidata oma kehal kohaneda muutustega ja püsida terve.
- Söö rohkem D-vitamiini rikkaid toite
Sügisperioodil ei tooda meie keha enam D-vitamiini loomuliku päikeseenergia abil. Sellisel juhul on tervete luude, kaalu hoidmise ja immuunsüsteemi tugevdamise tagamiseks oluline saada piisavalt D-vitamiini oma igapäevasest toidust. Talvisel külmaperioodil ja gripihooaegadel on see eriti vajalik enesekaitsevahend.
Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt on soovitav süüa kala vähemalt kaks korda nädalas. Sõltuvalt vanusest ja soost on D-vitamiini tarbimissoovitus vahemikus 7,5-10 μg päevas. Head loomulikud D-vitamiini allikad on lõhe, räim, sprotid, heeringas ja muu rasvane kala.
Nädalase soovitusliku D-vitamiini koguse on võimalik täita süües nädalas korra näiteks 150 g lõhet ehk ühe tavalise lõhesteigi.
Teisi häid D-vitamiini allikaid ja retsepte leiad Tervise Arengu Instituudi toidu koostise andmebaasi kodulehelt www.nutridata.ee/tka. Eesti toidu koostise andmebaas sisaldab ligikaudu 1000 erinevat retsepti ja 1700 erinevat toiduainet.
Kui ilm on ilus ja päikeseline, on lihtne minna jooksma või võrkpalli mängima, kuid külmemad ja lühemad päevad vähendavad liikumisvõimalusi ja ka motivatsiooni. Siiski oleks kasulik kui jätkad trenniga ka talvel, et hoida oma taljejoont ja head tuju! Valguse vähenemisega kaasneva energiapuudujäägi saab edukalt teha tasa trenniga. Pea meeles, et külmaga väljas treenides on oluline soe riietus ja ettevaatlik tuleb olla libedaga. Jooksmine on alati lõbusam koos kaaslasega.