Kuus tervislikku toitu, mille liigtarbimine on ohtlik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik teavad, et pole õige süüa korraga ära terve pakk komme, kuid vähem räägitakse sellest, et ka teada-tuntud tervislike toitudega ei maksa üle pingutada.

Foto: SCANPIX

Apelsinid ja tomatid

Nende ülihappeliste viljadega tasub piiri pidada, kui pole tahtmist refluksi kogeda, hoiatab yahoo.com. Kui maosisu tagasiheidet söögitorru esineb sagedasti pikema aja jooksul, võib välja kujuneda nn Barretti söögitoru ehk söögitoru limaskesta muutus. Kui sul on juba on refluksiga probleeme, tasub apelsinide ja tomatite söömist vältida. Vastasel juhul võiks piirduda paari tomati ja paari apelsiniga päevas.

Foto: SCANPIX

Konservituunikala

Konserveeritud tuunikala on lihtne panna salatisse või võileiva vahele. Selle liigtarbimine võib aga osutuda ohtlikuks, kuna selles on võrreldes paljude teiste kaladega väga kõrge elavhõbeda sisaldus. Liigne elavhõbeda tarbimine võib põhjustada nägemisprobleeme, kuulmis- ja kõnekahjustusi, koordinatsioonihäireid ja lihasnõrkust. Ära söö rohkem kui viis tuunikalakonservi nädalas.

Foto: SCANPIX

Vesi

Janu kustutamine on kahtlemata oluline, kuid liigne veejoomine on omakorda ohtlik. Ekstreemselt palju vett juues lahjeneb organismis naatriumi sisaldus, millele võib järgneda ajukahjustus või isegi surm. Kui palju on palju? Enamasti puutuvad selle probleemiga kokku ultramaratoonorid ja need, kes sunnivad end vett jooma. Kui kahtled, et jood liiga palju, siis kontrolli oma uriini: kui see on alati läbipaistev, siis vähenda veekogust.

Foto: SCANPIX

Sojaoad

Mõõdukates kogustes aitab soja kolesteroolitaset ja vererõhku kontrolli all hoida, kuid see takistab ka raua imendumist. Liigse sojalembuse puhul võib tekkida aneemia. Lisaks on sojas isoflavonoide, mille pikaajaline ja suurtes kogustes tarbimine võib soodustada emakavähi teket. Täpseid koguseid on raske välja tuua, kuid kindluse mõttes võiks piirduda päevas ühe korra sojatoitude söömisega.

Foto: SCANPIX

Spinat

Spinat on väga mitmekülgne ja maitsev taim, milles on ohtralt valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Selles on ka luteiini ja karotenoide, mis aitavad ennetada vananemisega seotud makulaarset degeneratsiooni (sagedane nägemiskaotuse põhjus). Paraku on selles ka oksalaati, mis tekitab neerukive. Seetõttu peaksid neerukivitõvepatsiendid spinati söömist piirama.

Foto: SCANPIX

Brasiilia pähklid

Brasiilia pähklid on tuntud tervisliku vahepalana, sest neis on palju valke, kiudaineid, seleeni ja kasulikke rasvhappeid. Iga päev neid siiski süüa ei tohiks, sest seleeni kogus on Brasiilia pähklites nii suur, et võib mõjuda mürgiselt. Seleeni ületarbimise tagajärjeks on juuste väljalangemine, küünte lõhenemine, dermatiit, neuroloogilised häired ja harvematel juhtudel isegi surm. Et ohtu vältida, ära söö rohkem kui kümme Brasiilia pähklit päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles