Miks me otsime tervislike toitude vältimiseks ettekäändeid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas võid väita, et sööd alati tervislikult või lähed mõnikord lihtsama vastupanu teed ning eelistad valmis- või kiirtoitu? Alati ei pruugi olla võimalik tervislikku toitu eelistada, kuid ka väikesed muudatused oma menüüs võivad suure mõjuga olla. Kas oled valmis muutusteks või otsid alati ettekäändeid, miks mitte tervislikult süüa?

Briti naisteportaal Female First kogus kokku viis kõige enam levinud ettekäänet, millega inimesed tavaliselt põhjendavad, miks nad ei toitu tervislikult.

1. Tervislikud toidud on igavad

Kui leiad, et mõni söök on igav, siis ära söö seda. Vaata toidupoes ringi ja proovi midagi uut ning looduslikku - puuvilju, juurvilju, pähkleid, kaunvilju jms. Osta kokaraamat, mis õpetab tervislikke toite tegema. Tervislik toit võib olla maitsev, mitmekülgne ja täita hästi kõhtu. Tuleb vaid osata seda valmistada.

2. Mul pole aega, et tervislikke toite valmistada

Praegusel ajal reklaamitakse paljusid toite siltidega «söömiseks valmis», «haara kaasa ja söö» jms. Probleem on selles, et meie elutempo on niivõrd kiireks muutunud, et meil pole aega õieti laua taha istuda ja süüa. Või kas see on ikka nii? Lõpeta illusioonide loomine ja kirjuta üles, milline näeb välja sinu keskmine päev - äratus, dušš, töö, joogid baaris, teleri vaatamine, Facebooki ja Twitteri kontrollimine, lobisemine, küünte lakkimine... Millise neist tegevustest saaksid ära jätta või edasi lükata, et endale üks korralik toit valmistada? 

Muide, ka tervislikke toite on võimalik kiiresti teha. Tee näiteks mõni salat või omlett, millele lisad suvikõrvitsat või muud värsket kraami. See ei võta kauem, kui mõne valmistoitu soojendamine mikrolaineahjus.

3. Ma ei suuda dieetidest kinni pidada

Dieedipidamine võib paljude jaoks olla keeruline. Sa pead järgima kindlaid reegleid, mille on paika pannud keegi, kes ei tea midagi sinu elustiili, toiduallergiate või harjumuste kohta. See ei saa kunagi head enesetunnet tekitada. 

Kuid dieedipidamine ja tervislik eluviis ei käi käsikäes. Dieedid on liialt piiravad ja kui miski on sinu jaoks keelatud, siis tekib ju kange tahtmine seda süüa. Kuid tervislik toitumine seisneb oma toidu kvaliteedi parandamises, selle asemel, et teatud söögid täielikult menüüst välja jätta. Tervisliku toitumisega pakume oma kehale süüa, mitte ei karista seda. Õige toitumine parandab meie keha funktsioneerimist ja muudab seda, kuidas keha rasvu põletab.

4. Ma söön sageli väljas

Kas sulle tundub, et väljas söömine erineb kuidagi sellest, kuidas sa tavaliselt toitud? Tegelikult ei erine. Keha ei töötle restoranitoitu teistmoodi kui kodust toitu. Kuigi sa ei pea endale väljas süües kõike keelama, tasuks siiski hoolikalt valida, mida sa tellid. Ära söö enne toidu saabumist saiakorvis olevaid saiakesi, ära telli toidu juurde friikartuleid. Ära tunne end süüdi, kui kõht on täis saanud, ent taldrikul on endiselt veel sööki järgi.

Ürita iseendaga parem kompromissile jõuda. Kui soovid magustoitu tellida, jäta eelroog vahele. Kui tahad pearoaks tellida midagi rammusat ja rasvast, telli eelroaks salat. Tee tervislikke otsuseid ja pea meeles, et sa ei pea alati ekstreemsustesse minema. Mõnikord võib endale lubada ka rämpstoitu.

5. Ma ei suuda kiusatustele vastu panna

Paljud soolased ja magusad söögid on valmistatud nii, et inimene tahaks pärast ikka juurde ja juurde. Probleem pole sinus, vaid söögis. Ära arva, et toit on sinu jaoks vastupandamatu. Sa ei pea oma lemmiksöökidest täielikult loobuma, kuid samas ära hoia neid ka pidevalt oma nägemisulatuses. Lemmikroad võiksid olla midagi, millega end aeg-ajalt premeerid, mitte pidev kiusatus, millega pead võitlema. Ja kui sa tõesti lubad endal patustada, siis naudi seda täiega, ära lase millelgi end segada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles