Liisa Pakosta: külmaga tuleb kontrollida lapse nina

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Erakogu

Viie lapse ema, poliitik Liisa Pakosta jagab oma Facebooki seinal nõu, mida tähele panna, et ka külmema ilmaga ei jääks lastega õues käimata.

«Mitmed emad ja ka lapsi tänaval nägevad inimesed muretsevad, kas väikesed lapsed üldse tohiksid praeguse külmaga õues olla või kelgul istuda. Söandan jagada arstidest vanaemadelt õpitud külmailmanippi, kuidas lapse kehatemperatuuri kontrollida,» soovitab Pakosta. «Katsuge käeseljaga: kui nina on soe või leige, on laps ka soojas. Näpuotsad ei sobi nii hästi juhul, kui need kipuvad täiskasvanul külmetama ja võivad seeläbi vähem tundlikud olla. Kui nina on juba külm, tasub ruttu sooja ruumi tõtata.»

Kogenud ema sõnul pole hea ka see, kui laps külma ilmaga õues higistama hakkab. Kui lapse nina on juba kuum, siis tasub ettevaatlikult krae vahelt katsuda ning higine laps ruttu tuppa viia.

«Mu tagasihoidlikku kogemust mööda ei võta külm last ära, kui riietus ning alla ja ümber pandud nahk või ka tihe tekk on kenasti paigas. Eriti vankris, kus tuuletõkked hoiavad sisekliima soojana, aga lühema sõidu peale ka mitte kelgul. Lisandunud on ka lumetõukekad, millega on väga mõnus veidi kiiremalt liikuda,» toob ta näiteks, kuidas väikelapsega õues liikuda.

Liisa Pakosta selgitusel on lapse enda kaitsevõime külma eest minimaalne, kuid õnneks on täiskasvanutele antud võimalus seda kaitsevõimet tublisti lisada. «Ehkki kelgul istub laps liikumatult, ei tasu sedagi liikumisvahendit välistada. Kui peres autot pole ja on vaja lapsega kuskile minna, siis on kasvõi kaugele bussipeatusesse jõudmiseks kelk parem kui jalgsi minemine, sest kelguga saab kordades kiiremini, samuti on kelgul võimalik laps soojemalt sisse pakkida.»

Külma talveilmaga ei pea tema meelest õues käimist täielikult välistama, sest mitut tundi õues ei pea praeguse pakasega ilmselt emmed isegi vastu. «Kõige olulisem on igal juhul see, et lapsevanem kontrolliks külma ilmaga õues oleva lapse enesetunnet ja nina kogu aeg, ning juba rääkida oskavalt lapselt küsiks seda lihtsalt küsimust, et ega tal kuskilt külmeta,» soovitab ta. «Aga isegi laste jaoks ei ole olemas halba ilma, vaid võib olla ebasobiv varustus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles