12 head ja halba valikut lapse söömisharjumuste tekitamisel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses ülekaalulisuse kolmekordistumisega Põhja-Ameerikas, on see, mida lapsed söövad, muutunud üha suureks probleemiks. Sama olukord on süvenemas ka Eestis.

Siin on mõned nipid, mis aitavad tervislikke harjumusi tekitada:

1. Sea oma lapsele hea eeskuju. Sööge koos laua taga ja tarbi ka ise samasuguseid tervislikke toite nagu lapsele pakud, kirjutab Emmede Klubi.

2. Ära julgusta lapsi maiustusi ja rasvaseid toite sööma. Hoia laste käeulatuses palju tervislikke alternatiive, mida nad saaksid toidukordade vahel süüa. Näiteks puuvilju, tooreid köögivilju, madala rasvasisaldusega kreekereid, jogurtit.

3. Lase lastel järgida oma isu ja lase neil endal söögi ajal otsustada, kui palju süüa.

4. Julgusta lapsi puu- ja köögivilju sööma, andes neile juba varases eas proovida erinevaid toitusid.

5. Ära anna alla 5-aastastele lapsele madala rasvasisaldusega piima (kui just arst ei ole seda ette kirjutanud). Selles vanuses vajavad lapsed täispiimast saadavaid lisakaloreid.

6. Kaasa lapsed söögitegemisse. Kui vanemad valmistavad peamiselt mugavustoite, ei pruugi lapsed söögitegemist nautima õppida.

7. Ära lisa toidu ja söögi sisse tarbetult suhkrut.

8. Ära harjuta lapsi toidule soola lisama ja ära aseta soolatopsi lauale.

9.  Ära anna alla 5-aastasele lapsele terveid pähkleid, sest ta võib need endale kurku tõmmata. Pähklivõi ja hakitud pähklid on lapsele sobilikud – kui ta ei ole just nende vastu allergiline.

10. Ära sunni last sööma rohkem, kui ta tahab.

11. Ära kasuta toitu altkäemaksuna.

12. Ära tekita lapsele ühegi toidu söömise pärast süümepiinu.

Lihtsad ja tervislikud suupisted

Varu koju tervislikke suupisteid, et lapsed ja teismelised saaksid neid päeva jooksul näksida.

  • Leivad ja kreekerid koos sobiva määrdega. Viimaseks sobivad näiteks pähklivõi, madala rasvasisaldusega juust, lahjad lihalõigud, tuunikalakonserv või sardiinid.
  • Riisikoogid, täisterakreekerid või soolased kõrsikud.
  • Värsked ja kuivatatud puuviljad.
  • Jogurt.
  • Porgandi, selleri või mõne muu köögivilja kangid koos toitva dipikastmega.
  • Ilma lisanditeta popkorn.
  • Hommikusöögihelbed.
  • Vesi, piim või puuviljamahl.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles