Vähene uni mõjub nahale (ja ka kehakaalule) halvasti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga päev avaldatatakse vähemalt üks uuring selle kohta, kuidas me pidevalt oma välimust erinevate asjadega rikume. Oled suitsetaja? Tõenäoliselt näed oma tegelikust vanusest umbes kümme aastat vanem välja. Armastad kohvi juua? Su hambad on ilmselt kollased ja vererõhk laes!

Kosmeetikafirma Estee Lauder viis läbi järjekordse uuringu, et välja selgitada, kuidas unekvaliteet mõjutab meie nahka, kirjutab The Gloss.

Uuringu tulemused on suhteliselt ekstreemsed. Uuringus osales 60 naist vanuses 30-49. Naised jagati kahte kategooriasse vastavalt sellele, mitu tundi nad on harjunud öösiti magama: väiksema unetundide arvuga naised kuulusid halva une kategooriasse ja pikema unega naised hea une kategooriasse.

Kui läbi oli viidud mõned testid alates lihtsast visuaalsest analüüsist kuni UV-valgusega kokkupuutumiseni, tegid teadlased mõned üllatavad järeldused. Selgus, et naistel, kes magavad vähem ja kel on halvem uni, ilmnesid nahal selgemalt vananemismärgid nagu peenikesed joonekesed, ebaühtlane pigmentatsioon ja naha elastuse kadumine.

Teadlased avastasid, et parema ja pikema unega naiste nahk taastus paremini sellest, kui puutus kokku stressoritega. Näiteks päikesepõletusest kahjustatud nahk paranes parema unega naistel kiiremini.

Ühtlasi leidsid teadlased, et vähese unega naistel on kõrgem kehamassiindeks. Täpsemalt: 23 protsenti hea unega naistest olid ülekaalulised, võrreldes 44 protsendiga halvema unega naistega. Parema unega naised olid endast ja oma välimusest ka paremal arvamusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles