Õpi oma keha armastama

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küsi ükskõik milliselt naiselt, kuidas ta oma kehasse suhtub – hoolimata tema kaalunumbrist – ja pane end valmis pikema kaebekõne kuulamiseks. Olgu siis ajutiselt või pidevalt, peaaegu igal naisel on probleeme oma kehaga.

Cornelli ülikooli uuring selgitas välja, et 87 protsenti normaalkaalus olevatest naistest sooviks, et nad saaksid kanda numbri võrra väiksemaid rõivaid, kirjutab Yahoo! Shine.

Naised vanuses 25-65 vihkavad oma keha juures kõige rohkem oma kõhtu, puusasid ja reisi. Kuid nende kolmega see nimekiri ei piirdu – selgus, et naised vihkavad oma keha juures tegelikult kõike, alates kõverast ninast kuni suure jalanumbrini.

Kuid kõigil neil kaebustel on üks ühine omadus: need mõjuvad enesehinnangule laastavalt. Dr. Amy Flowers selgitab: «Kui sa vihkad enese juures mõnd olulist osa võib see tõsiselt mõjutada enesekindlust ning sellest võivad tekkida depressioon ja söömishäired.» Flowers lisas, et halvimal juhul võib inimene uskuma jääda seda, mis tema arvates peeglist vastu vaatab.

Põhjused, miks naised endale ei meeldi, on sama erinevad kui naised ise. Ometi on eksperdid nõus, et eksisteerib kolm peamist süüdlast:

1. Mida me lastena kuuleme

Paljud inimesed võtavad lapsepõlve negatiivsed sõnumid täiskasvanuikka kaasa. Ja vanemate hoiakud oma keha suhtes mõjutavad ka lapsi: näiteks kui ema oli oma keha suhtes tugevalt negatiivne, võib tütar selle hoiaku üle võtta. Tüdrukutele õpetatakse juba noores eas, et naised peavad oma välimuse eest hoolitsema. Poistele selliseid asju ei õpetata, seega pole ime, et vaid 13 protsenti meestest pole oma kehaga rahul.

2. Mida me näeme (ja kuuleme) täiskasvanutena

Psühholoogia professor Melanie A. Katzman ütleb, et negatiivne nägemus oma kehast tekib ka tänu reklaamidele, mille eesmärgiks ongi tekitada naistes halba enesetunnet oma välimuse tõttu. Kui tunned end oma välimuse tõttu ebakindlalt, ostad suurema tõenäosusega teatud tooteid, olgu selleks siis uus dieettoode, jõusaalikaart või riided. Lisa sellesse võrrandisse ka kuulsuste ümber keerlev kultuur ja mõistad peagi, miks sa oma kehasse teatud hoiakuga suhtud.

3. Vanus

Vanemaks saamine võib igaühe suhtumist oma kehasse mõjutada. Paljud inimesed peavad vananemist koledaks: kortsud, rippuv nahk, hallid juuksed. Tegelikult tuleks mõista, et «vead» pole mitte koledad, vaid märgid hästi elatud elust.

Kuidas muuta suhtumist oma kehasse?

Uuringud on näidanud, et 93 protsenti naistudengitest räägib tihti oma sõbrannadega sellest, mis neile oma keha juures ei meeldi. Järgmine kord, kui tahad sõbrannadele kurta, et su puusaümbermõõt on liiga suur, peata end ja ürita parem oma enesetunnet järgmiste sammude abil tõsta.

1. Lõpeta võrdlused – kui oled siiani tihti alustanud vestlust küsimusega «kas ma näen sama hea välja kui...», siis veendu, et inimene, kellega sa end võrdled, oleks reaalne ja mõistliku välimusega. Ära võrdle end kuulsustega, leia pigem reaalsest elust mõni eeskuju, näiteks oma naabrinaine või mõni kolleeg.

2. Esita oma kehale väljakutse – füüsilisest aktiivsusest tulenev enesekindlus aitab oma kehaga paremat sidet leida ja tekitab uhke tunde oma saavutuste üle.

3. Saa oma peegelpildiga sõbraks – siin on üks hea põhjus, miks tuleks peegli ees aega veeta: sa võid armuda sellesse, mida sealt näed, aga see juhtub vaid siis, kui vaatad end õigel viisil. Ära keskendu nendele kehaosadele, millega sa rahul pole, vaata parem neid osi, mis sulle meeldivad.

4. Veeda aega heas seltskonnas – kui oled märganud, et mõned sõbrannad tahavad alati oma kehadest rääkida, siis võib-olla peaksid seltskonda vahetama. Inimesed, kes armastavad oma välimust, aitavad ka sinul seda õppida tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles