Pirgit Toomel: edukas, aga vallaline?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirgit Toomel
Pirgit Toomel Foto: Erakogu

Pirgit kirjutab seekord heal järjel olevatest tarkadest naistest, kel on millegipärast raske endale sobivat partnerit leida.

Vaadates juhtivatel positsioonidel töötavaid naisi ning nähes, kui paljud on vallalised, tekib küsimus, miks on nii, et just karjäärinaised on need, kellel ei ole partnerit? Haritud, töökad ja head elatustaset omavad naised - see peaks olema iga mehe unistus. Võimukad mehed seevastu on enamus abielus. Naised, kas olete enda kriteeriumid liiga kõrgele tõstnud või hirmutab edukus mehed eemale?

Tundub, et tugevad ja enesekindlad naised muudavad mehed ebakindlaks. Miks? Tegemist on uskumatult tublide inimestega. Targad, haritud, sihikindlad ja püüdlikud, kuid siiski naiste edu ja töökus on meestele hirmutav. Mis on see, mis peletab mehed eemale? Väljakutse ennast proovile panna on põnev, kuid tulevikku koos ei nähta. Arvate tõesti, et karjääriinimesed ei oska süüa teha ja koristada nagu enamus mehed seda naistelt ootavad? Heal juhul jõutakse romaanini, kuid tihti järgneb sellele lause, et ei taheta suhet.

Meeste õrnale egole on vastuvõtmatu, kui naine töötab kõrgemal ametikohal. Paraku mõjutab selline olukord ka suhteid, kus on koos oldud pikemat aega. Näiteks ei suudeta leppida olukorraga, kus naine peres rohkem teenib. Traditsioonide kohaselt peab meesterahvas olema isik, kes pere eest hoolt kannab. Mehel on vaja tunda end tugeva autoriteedina, omada kontrolli ja võimu. Olukord, kus naise töötasu ületab mehe oma ning karjäär on kõrgemalt hinnatud, paneb tundma suutmatu ning nõrgana. See on tihtipeale komistuskiviks paljudele suhetele.

Mehed - ei tohi olla nõrgad! Momendist, mil hakkasime liikuma võrdse kohtlemise suunas ning naistele anti võimalus tööturul osaleda on loogiline, et karjäär on osa kõigi elust. Kui võrrelda juhtival positsioonil töötavat naist lihtsamal ametikohal töötavaga, siis viimane on meestele flirtimiseks mugavam valik. Mis paneb teid nii ebakindlalt tundma, et tihtipeale ei julge isegi suhtlust alustada? Edukaid naisi ei ole vaja karta. Selles ei ole midagi halba kui inimene on iseseisev ja enesekindel. See ei ole tõsi, et juhtivatel positsioonidel naised võivad hakata kodus võimutsema. Vastupidi, võid kohata suurepärast inimest, kes on tubli kaasa ning hea ema lastele. Tark inimene teab, kuidas käituda ning vastupidiselt talitseb oma emotsioone. See, et inimene on sihikindel ja töökas ning teab mida tahab, ei tohiks olla negatiivne ning saada takistuseks.

Naised – julgustage mehi suhtlust alustama. Ei tohi hirmutada inimesi eemale. Lihtsast silma vaatamisest koos naeratusega on piisavalt andmaks mõista, et olete avatud uutele seiklustele. Esimene samm on alati kõige raskem. Olles selle läbinud, ole rõõmus ning avatud. Kuula teist inimest ning ära hakka ennast kiitma. Lähedased inimesed teavad, et oled töökas, püüdlik ning tubli. Igal asjal on oma aeg ja koht. Kui naiste ametikoht võib meestele olla hirmutav, siis on parem see mõnda aega enda teada hoida ning kuulata teise poole enesekiitust. Anna mehele võimalus näidata ennast tugevana. Ära ava kohe enda elulugu ning räägi diplomitest ja võõrkeelte oskustest. Otsi oma tegemistele lihtsam nimetus. Julgusta kaaslast mugavalt suhtlema, õppige üksteist tundma ja ole kannatlik.

Ei ole ühtset vastust küsimusele, miks paljud edukad naised on vallalised ning vastupidiselt edukad mehed enamus suhetes. Leian, et tegemist on stereotüüpide loomise ning ülehinnatud hirmudega. Anna võimalus end tundma õppida ning ära loo eelarvamusi. Iga inimese iseloom on unikaalne. Ole sotsiaalne ning avatud uutele tutvustele. Naerata ning julgusta mehi suhtlema, sest tihtipeale on edukad mehed ka ebakindlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles