Rohkem rõõmu kui muret: lapsed teevad õnnelikuks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada ja Ameerika Ühendriikide psühholoogid viisid läbi uuringu, mille käigus selgus, et lastetud perekonnad on rahulolematumad kui lastega.

Unetud ööd ja kaos lastetoas? Sellegipoolest selgub, et lastega pered on õnnelikumad kui lasteta, vahendab Wissenschaft-aktuell.de.

Kanada ja Ameerika Ühendriikide psühholoogide meeskonna ühisest tööst selgus, et vaatamata suuremale vastutusele, on lastega pered õnnelikumad ja rahulolevamad - lapsed annavad neile elu mõtte.

«Rida varasemaid uuringuid on näidanud, et lapsevanemad on kurnatud, õnnetud ja stressis, kuid hiljutised uuringud näitavad vastupidist,» selgitab psühholoogia professor Elizabeth Dunn.

«Me ei saa öelda, et lapsevanemaks olemine teeb inimesed õnnelikuks, vaid et lapsevanema staatus on seotud õnnetundega,» lisas Sonja Lyubomirsky California ülikoolist.

Nad uurisid, kas lapsevanemad on üldiselt õnnelikumad kui lastetud paarid ning kas neid valdavad argipäeviti pigem positiivsed tunded kui negatiivsed.

Uuringus osales 6906 inimest, kes vastasid regulaarselt erinevatele küsimustele oma elu kohta. Küsitlusele vastasid ameeriklased ja kanadalased vanuses 19-94.

Meeskond eesotsas Dunn ja Lyubomirskyga võrdlesid aastatel 1982, 1990, 1995 ja 1999 neljale küsimusele antud vastuseid, mis puudutasid laste arvu, eluga rahulolu, õnnetunnet ja kui tihti nad on mõelnud elu mõttele.

Olenemata aastast, andsid lapsevanemad rohkem positiivseid hinnanguid.

Tulemused: lapsevanemad jagasid rohkem positiivseid emotsioone ja hindasid elu mõtet kõrgemalt kui lasteta pered. See avaldus isegi igapäevastes tegevustes nagu söögi valmistamine või teleka vaatamine. Isad ja vanemad abielupaarid hindasid elu positiivsemalt kui emad.

«Kui sa oled vanem - ja ilmselt eluküpsem, teeb see elu sotsiaalselt ja majanduslikult turvalisemaks,» ütles Lyubomirsky ja lisas, et tõenäoliselt on lastega pered seetõttu ka õnnelikumad, et nad tunnevad end tulevikus kindlustatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles