:format(webp)/nginx/o/2025/03/19/16722760t1hb7f8.jpg)
Tõenäoliselt on sul kodus toidu valmistamiseks pudel oliiviõli, kuid kas sa oled tulnud kunagi selle peale, et seda otse endale sisse lõnksata? Selgub, et sellel on hulganisti kasulikke omadusi, mistõttu tasuks supilusikatäie oliiviõliga päeva alustada ja lõpetada.
Oliiviõli võib vähendada rinnavähi riski
Ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uuring leidis, et naistel, kes järgivad Vahemere dieeti koos lisa ekstra neitsioliiviõliga, on väiksem rinnavähi risk. Vahemere dieet ei ole kasulik mitte ainult vähi ennetamisel – uuringud ajakirjas Nutrients on näidanud, et see võib ka aeglustada vananemist ja vähendada insuldiriski.
Teeb südamele head
Kuigi võib tunduda vastuoluline, et õli aitab südant kaitsta, on mitmed ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud uuringud kinnitanud, et oliiviõlis sisalduvad monoküllastumata rasvhapped mõjuvad südamele hästi.
Oluline märkus: oliiviõli peaks asendama küllastunud rasvu sinu toidulaual, mitte lihtsalt lisanduma senisele kaloritarbimisele.
Kaal kukub
Samad kasulikud rasvad, mis toetavad südant, aitavad ka kehal paremini rasvu põletada. Siiski hoiatavad eksperdid, et ükski toiduaine ei ole maagiline lahendus kaaluprobleemile.
Soodustab paremat seedimist
Kuigi teadusuuringuid on selles valdkonnas veel vähe, on ajakirjas Journal of Renal Nutrition avaldatud tööd viidanud, et oliiviõli võib leevendada kõhukinnisust ja toetada seedesüsteemi. Paljud inimesed kasutavad seda homöopaatilise vahendina, kuna oliiviõli toimib soolestikus loodusliku määrdeainena, kirjutab YourTango.