Skip to footer
Päevatoimetaja:
Ele Kalda
Saada vihje

HÜVASTI, MIGREEN Neid toite süües võib peavalust peagi priiks saada

Artikli foto

Need päevad, kui migreen vajutab enesetunde murust madalamaks ja on tunne, et kogu maailma raskus trummeldab sinu peas, on kohutavad ning langetavad elukvaliteeti. On selgunud, et toitumine mängib peavalude tekkimisel suurt rolli ja õigeid valikuid tehes on võimalik peavalusid leevendada. 

Peaaegu kõik kogevad aeg-ajalt peavalu, kuid migreeni põdejatel võib valu olla palju tugevam ja sellega kaasnevad sageli veel mitmed ebameeldivad sümptomid nagu iiveldus ning valgus- ja helitundlikkus. 

HealthLine kirjutab, et teatud toidud võivad migreenihooge leevendada või lausa ennetada. Kuigi peavalu põhjustavad toidud on inimestel erinevad, on olemas üldine nimekiri toitudest, mis võivad peavalude korral enesetunnet parandada. Eriti kasulikud võivad olla toidud, mis sisaldavad oomega-3 rasvhappeid, mineraalaineid ja vitamiine. 

Magneesiumirikkad toidud

Magneesium on oluline mikroelement, mis aitab kaasa närvisüsteemi talitlusele. Magneesiumipuudust seostatakse mõnikord migreeniga, seega võivad magneesiumirikkad toidud aidata peavaluhooge vähendada. Nende hulka kuuluvad tumedad lehtköögiviljad (lehtkapsas, spinat), banaanid, avokaado, tuunikala. ​

Oomega-3 rasvhapped

Oomega-3 rasvhapetel on põletikuvastane toime ja kasulikud on need ka peavalu ennetades. Rohkelt neid kasulikke rasvhappeid on kalas, (lina)seemnetes ning kaunviljades.

Joogid 

Dehüdratsioon on tavaline migreeni põhjus, seega võib igapäevane piisava vee joomine aidata vähendada peavalude raskust ja sagedust. Abiks võib olla ka piparmünditee, mis aitab peavalu vastu, ja ingveritee, mis vähendab iiveldust. 

Kiudaineterikkad toidud

Kiudainete sisalduse suurendamine toidus on seotud migreenihoogude sageduse vähenemisega. Kiudaineterikkad toidud on näiteks teraviljad, puuviljad, köögiviljad, kartul ja kaunviljad. 

Kommentaarid
Tagasi üles