Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Lihtne viis, kuidas elada kuni kümme aastat kauem

Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

Tervena elamine on mõistlik tulevikusiht. Teada on, et oluliseks teguriks inimese tervise ja eluea seisukohalt on toitumine. Väidetavalt võib tervislikule toitumisele üleminek pikendada tervena elatud eluea perioodi rohkem kui kümne aasta võrra.

Norra Bergeni ülikooli teadlased on jõudnud järeldusele, et punase ja töödeldud liha vältimine ning selle asemel ubade, kaerahelveste ja pähklite söömine võib pikendada tervena elatud eluiga kuni 13 protsenti.

Uuringu autorid jälgisid tüüpiliste lääne toitumisviiside mõju inimestele.

Need dieedid ei sisalda peaaegu üldse pähkleid ega kaunvilju, neil on vähe puu- ja juurvilju, kuid iga päev joovad nende fännid pool liitrit magustatud jooke ja on väga kiindunud piimatoodetesse.

Tulemused on jahmatavad: tüüpiline 20-aastane ameeriklane, kes järgiks teadlaste seisukohast optimaalset toitumist, võiks elada 13 aastat kauem võrreldes inimesega, kes tervislikku toitumist ei jälgi. Lisaks toodi välja oluline nüanss: kui tervislikult toidule minna üle hilisemas eas, pikendab ka see eeldatavat eluiga.  

Kaunviljad, täisteratooted ja pähklid vähendavad kolesterooli, neis on palju vitamiine ja mineraalaineid. Näiteks toodud ameeriklased söövad reeglina palju töödeldud toite, mis sisaldavad palju soola ja suhkrut. Samuti on selles liiga palju punast liha ja piimatooteid. Paljud uuringud on seostanud lääne toitumist lüheneva elueaga, mis on peamiselt tingitud ülekaalulisusest ja südame-veresoonkonna haigustest, diabeedist ja mitmesugustest kasvajatest.

Tagasi üles