Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

See vallatu tegevus leevendab menopausi sümptomeid

Copy
Foto: Shutterstock

Menopausi sümptomid, nagu kehv meeleolu, kuumahood ja unetus, on vaid mõned vaevused, millega naised sellel eluperioodil silmitsi seisavad. Hoolimata sellest, et üle poole elanikkonnast kogeb menopausi, saab uuringute kohaselt alla 15 protsendi naistest oma sümptomitele tõhusat ravi.

Menopausi kurnavate sümptomite leevendamiseks on mitmeid ravimeetodeid, alates hormoonasendusravist kuni kognitiivse käitumisteraapiani, ning need võivad osutuda vajalikuks juba 30. eluaastates.

Kuid üks meetod paistab teistest silma – eneserahuldamine. Hiljutise uuringu järgi leevendab iga kümnes naine menopausi sümptomeid masturbeerimisega, kuid vähesed julgevad sellest avameelselt rääkida.

Uuringust selgus, et nii seks kui ka masturbatsioon olid menopausi sümptomite leevendamisel ühed tõhusaimad meetodid. Paljud naised märkisid, et eneserahuldamine parandas nende tervist märkimisväärselt.

Teadus kinnitab seda. Seksuaaltervise õde Sarah Mulindwa sõnas: «Masturbatsioon võib olla üllatavalt tõhus viis menopausi füüsiliste ja emotsionaalsete sümptomite leevendamiseks. Orgasmiga kaasnev endorfiinide vabanemine parandab unekvaliteeti, vähendab stressi ja ärevust ning säilitab või tõstab libiidot. Lisaks vaagnapõhjalihaste tugevdamisele parandab see ka põiekontrolli, mis on menupausi ajal üks sageli esinev mure.»

Siiski, nagu tihti juhtub naudingutega seotud teemade puhul, on masturbatsioon menopausi sümptomite leevendamise kontekstis harva arutelu all. Sarah usub, et eneserahuldamine on endiselt tabuteema. «Hoolimata sellest, et masturbeerimine on kasulik menopausis naistele, samuti trans- ja mittebinaarsetele inimestele, jääb see tervishoiuteenuste osutajate seas suuresti tähelepanuta.»

«Kultuurilised ja ühiskondlikud stigmad mängivad siin olulist rolli. Masturbatsiooni on pikka aega ümbritsenud tabud, seda peetakse tihti häbiväärseks või ebasobivaks, eriti vanemate naiste puhul. Ühiskond keskendub tihti nooremate naiste ja meeste seksuaalsusele, jättes menopausis naiste seksuaaltervise tagaplaanile. See eelarvamus võib mõjutada ka tervishoiutöötajaid, kes võivad tunda end ebamugavalt või isegi piinlikult, kui teemaks tuleb eneserahuldamine,» rääkis ta Metrole.

Tagasi üles