Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

HÜVA NÕU Kui istud niimoodi, siis su keha tänab sind tulevikus

Copy
Foto: Shutterstock

Karm tõsiasi on, et istuv eluviis tapab. Uuringud väidavad, et istumine on tervisele kahjulikum suitsetamisestki. Paljud meist istuvad lausa 11 tundi päevas! Kuid selgub, et iga istumisasend pole nii halb – ehkki ükski neist pole ideaalne ja liigutada on end igal juhul vaja.

Tõenäoliselt ei satu enamik täiskasvanuid kuigi sageli rätsepaistes põrandale. Tegelikult mõjub selles asendis istumine aga luustikule ja lihastele hästi ning aitab alakeha paindlikuna hoida.

Painduvuse säilitamine on oluline mitmel põhjusel – nii liigud küpsemates aastates paremini. Kui meie luud, liigesed ja lihased on jäigemad, ei liigu me nii hästi, kui võiksime.

Lisaks on oluline põrandal istuvat asendit sisse võtta ja püsti tõusta. Vanemad täiskasvanud on altimad kukkuma, aga kui nad suudavad põrandale istuda ja püsti tõusta, suudavad nad kukkumist paremini ära hoida või vajaduse korral tõusta.

Maas istumine mõjutab erinevalt toolil istumisest ka kõhulihaseid. Kuna selga pole kuhugi toetada, asuvad kõhulihased automaatselt tööle. Ainuüksi sellest asendist tõusmine on kasulik kogu kehale, sest trenni saab seejuures kogu alakeha ja kõhulihased. Kuid see ei tähenda, et peaksid kogu aeg maas istuma. Istu umbes 30 minutit ja siis liiguta end.

Maas istumine ei sobi ka kõigile. Näiteks liigeseprobleemide või kinniste puusade puhul võib rätsepaistet olla keeruline sisse võtta. Lisaks võib teatud operatsioonidest või vigastustest taastuvatel inimestel olla probleeme maas istumisega. Üldiselt on kehale väga kasulik eri asendite sissevõtmine, aga seda ei tohiks kindlasti teha, kui see pole ohutu, kirjutab Huffington Post.

Tagasi üles