Just nii palju tuleb trenni teha, et unetus ei kimbutaks

Copy
Foto: Shutterstock

Treeningu puhul on kõige olulisem järjepidevus – mitte ainult kaalulangetuseks, vaid ka piisava une jaoks, selgus uuringust. Arvukad uuringud on varem näidanud, et regulaarne füüsiline aktiivsus soodustab paremat und ja parandab kroonilise unetuse sümptomeid, kuid ei ole täpselt teada, kui palju trenni on vaja.

Viimases uuringus, mis avaldati ajakirjas BMJ Open, asusid teadlased kogu Euroopast sellele küsimusele vastama, analüüsides 4399 inimese andmeid. Osalejatele esitati küsimusi kehalise aktiivsuse ning unetuse kohta. Inimesed liigitati füüsiliselt aktiivseteks, kui nad treenisid vähemalt kaks korda nädalas ühe tunni.

Kümneaastase uuringuperioodi jooksul oli 25 protsenti osalejatest püsivalt aktiivsed, 18 protsenti aktiivsed ja 20 protsenti mitteaktiivsed. Veel 37 protsenti jäi passiivseks, treenides uuringuperioodi jooksul alla ühe tunni nädalas.

Need, kes olid pidevalt aktiivsed, olid veidi suurema tõenäosusega mehed, nooremad ja kaalusid veidi vähem. Seetõttu kohandasid teadlased oma tulemusi vanuse, soo, kehakaalu ja suitsetamisajaloo järgi. Isegi pärast neid kohandusi oli osalejatel, kes olid uuringuperioodi jooksul kaks kuni kolm korda nädalas püsivalt aktiivsed, 42 protsenti vähem tõenäoline, et neil oli öösel raske uinuda ja 22 protsenti vähem unetuse sümptomeid.

Püsivalt aktiivsed osalejad magasid tõenäolisemalt kuus kuni üheksa tundi, vahendas Newsweek.

«Meie tulemused on kooskõlas varasemate uuringutega, mis on näidanud füüsilise aktiivsuse kasulikku mõju unetuse sümptomitele, kuid käesolev uuring näitab lisaks järjepidevuse tähtsust, kuna seos kadus algselt aktiivsete katsealuste puhul, kes muutusid passiivseks,» kirjutasid autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles