KAS TOIMIB? Purjus ahvi harjutus aitab suikuda unele

Copy
Veidra nimega harjutus lubab õndsat und.
Veidra nimega harjutus lubab õndsat und. Foto: Shutterstock

Kui sul on raskusi uinumisega, otsid tõenäoliselt alati uusi lõõgastusviise, mida oma õhturutiini lisada. Õnnekombel on sotsiaalmeedia igasugu trikkide ja nippide varamu. Üks uusimaid unetrende, millest inimesed praegu vaimustuvad, on purjus ahvi harjutus. Neuroteadlane Dorsey Standish avaldab, kas purjus ahv tõesti aitab magada õndsalt kui beebi?

Mis harjutusega on tegu?

Standish selgitas, et purjus ahv on väike liikumisharjutus, mis on mõeldud verevoolu suurendamiseks jäsemetes.

Kuidas teha? Seisa jalad harkis, liiguta puusi edasi-tagasi ja tee kätega ringjaid liigutusi. Jake Crossman, kes postitas harjutuse USA Medicali TikToki kontole, ütles, et ta teeb liigutusi enne magamaminekut umbes minuti, kuni tunneb puusades ja õlgades surinat. «Ma hakkasin seda tegema enne magamaminekut ja nüüd magan igal ööl paremini. See on nii rumal ja lihtne, aga ma olen viimased kolm ööd kordagi ärkamata maganud.»

@usamedical I know I look like a drunken monkey 🙈 #sleeptips #sleepbetter #howtosleepbetter #sleep #sleephack ♬ original sound - USA Medical

Inimesed kommenteerisid:

«Kuna mul oli unega hiljuti probleeme, tegin ma seda eile ja jäin kiiremini magama.»

«Ma ei saanud eile öösel rahutute jalgade tõttu magada... siis tegin seda ja uinusin silmapilkselt. Juhus või mitte?»

Kuidas see harjutus paremini magada aitab?

Pole ainsatki uuringut, mis seostaksid purjus ahvi kvaliteetsema une või kiirema uinumisega. Standish ütles väljaandele EatThis: «On tõendeid selle kohta, et õrnad teadlikud liigutused, nagu venitus või jooga, võivad aidata. Õrn liikumine enne magamaminekut leevendab pingeid, parandab verevarustust ja rahustab närvisüsteemi, et valmistada keha ja vaimu magamiseks ette. Kui purjus ahvi praktika sinu jaoks ei tööta, võid proovida mõne minuti ka tõenduspõhiseid harjutusi, nagu venitused või jooga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles