See harjumus, mille eest inimesed end kiruvad, on tegelikult ülimalt kasulik

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Suur osa täiskasvanutest magavad liiga vähe ja see teeb nende tervisele nii lühemas kui ka pikemas perspektiivis kahju. Ükskõik, mis takistab sul vajalikke unetunde täis saada, tea, et nädalavahetusel sissemagamine on abiks, et korvata nädala keskel kaotatud und.

Septembri alguses vaatas 12 unearstist ja ööpäevarütmi eksperdist koosnev rühm läbi 63 uuringut, et koostada konsensuslik ülevaade une parimate tavade kohta. Nende järeldus? Une ajastus ja regulaarsus on tervisele väga olulised ning üks-kaks tundi rohkem magamine päevadel, mil sa ei tööta, aitab töönädala unevõlga kustutada. Viimaks ometi uudis, millest ka mingit tolku on!

«Kui sa ei saa nädala jooksul optimaalseks toimimiseks vajalikku und, võid nädalavahetusel magada,» kinnitas kliiniline psühholoog Joseph Dzierzewski. Varem ei soovitanud uneeksperdid sisse magada, vaid vastupidi – järjepidevalt pidada kinni samast une- ja ärkamisajast, et mitte keha segadusse ajada ja rutiinist kõrvale kalduda. Uus soovitus natuke magada on vahend, et leevendada suuremat probleemi – seda, et inimesed ei maga piisavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles