ÜLLATAV Tavaline nädalavahetuse harjumus rikub seedimise

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Nädala jooksul elustiil vaheldub. Argipäevane rutiin võib olla kella üheksast viieni kontoritöö, pärast tööd jooga ja mõistlikul kellaajal voodisse minek. Kuid nädalavahetustel võib olla juhuslikum ajakava, mis on täis seltskondlikke üritusi hiliste öötundideni.

Kuid isegi kui unetundide arv sellest ei kannata, võib unegraafiku nihkumine mõjutada soolestiku mikrobioomi. Ajakirjas European Journal of Nutrition avaldatud uus uuring on üks esimesi, kus püütakse seda seost mõista.

Londoni King'si kolledži teadlased küsitlesid 934 tervet täiskasvanut kellaaegade kohta, mil nad magama lähevad nii nädalavahetusel kui ka argipäevadel. Vastuste põhjal leiti, et neil, kellel oli nädalavahetustel vähemalt 90 minutit hilisem uneaeg, tekkis nii-öelda sotsiaalne jet lag.

Selle uuringu osana võeti väljaheiteproovid (soolestiku mikroobiliikide mõõtmiseks) ja vereproovid, et hinnata, kuidas see mõjutas soolestiku mikrobioomi ja üldist toitumisharjumust. Selgus, et neil, kes heidavad nädalavahetustel vähemalt 90 minutit hiljem magama, on seedesüsteemis kolme ebasoodsa mikroobiliigi levimus suurem.

Hilisõhtutega kaasnevad sageli ka muud mitte nii soovitavad harjumused. Üllataval kombel aga selgus, et pähklite söömine aitas vastu pidada mõningatele negatiivsetele muutustele soolestiku mikrobioomis. Samuti koguti teavet alkoholi tarbimise kohta, kuid isegi pärast selle arvestamist ei muutnud see ühtegi uuringu tulemust, kirjutab MindBodyGreen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles