VÄRVIKAS GALERII Üheksa kuulsa Euroopa linna naised said kokku romantilises Haapsalus

Kunsti ja toidukunsti õhtu «Müstilised legendid maailmast». Katta II Grüner näituse «Valge daam - sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök Old Hapsal Hotelis. Foto: Enriika Vunk
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Mis nägu oleks Rooma, kui ta oleks naine? Kunstnik Katta II Grüner leiab: «Rooma on maailma kõige ilusam linn!» Julge käekirja ja ekspressiivse värvikeelega kunstnik tõi ühes Roomaga Haapsallu veel üheksa imekaunist linna.

Kuidas see juhtus? Kunstnik Katta II Grüner tõi linnad kokku oma tuliuuele näitusele sarjast «Valge daam – sa olid, et jääda». Neid maale polnud kellegi silmad veel näinud. Näituse avapidu toimus õdusa õhtusöögi vormis, kus eri riikide maitsetest kombineeritud muinasjutulise menüüga kostitas hotelli Old Hapsal hing Daire Kaup. Kahe loovhinge koostöö oligi see maagiline jõud, mis pani suured asjad juhtuma. Ja veegi enamat.

Emahuht ja teised legendid

«Minu esimene pilt «Rooma» – sel on tegelikult Daire näojooned,» avaldas Katta II Grüner. Sama maal oli juba trükitud ka Daire kimonole. «Siin on tabatud ka tema armastus koerte vastu, mille andsin edasi «Kapitooliumi emahundi» ainetel.»

Vahel on vaja sõbra tõuget, et idee lendu lükata. «Mina vaatasin kohe, et oh, meie ühine reisikirg, pane see piltidesse! Aga Katta hakkas alguses vastu, et tema kunstnikuna ei saa nii, et keegi tellib,» lausub Daire. Vaidles tuliselt küll, aga äkki hakkas tunduma, et see on tõesti hea mõte. Kui ideest sai kunstniku enda visioon, hakkasid ka maalid kuju võtma.

«Ainult oma kalli abikaasa ees pean vabandust paluma,» lisab Katta humoorikalt. «Kuna maalisin kogu suve, siis ta ütleb, et rikkusin ta suve ära!»

Näitusele on toodud kokku üheksa linna naised. Siin on «Rooma», «Lille», «Thessaloníki», «Rhodos», «Dilijan», «St. Petersburg», «Dublin», «Kuressaare» ja «Stavanger». 

Katta II Grüneri «Rooma», «Lille», «Thessaloníki», «Rhodos», «Dilijan». Viis erineva karakteriga linna moodustavad terviku. Näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal.
Katta II Grüneri «Rooma», «Lille», «Thessaloníki», «Rhodos», «Dilijan». Viis erineva karakteriga linna moodustavad terviku. Näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal. Foto: Enriika Vunk

Naised oma elust

«Kõik näod minu maalidel on pärit minu enda mõtetest,» jutustab kunstnik. «Ma ei ole kuskilt midagi eeskujuks võtnud. Aga kõik need naised on muidugi pärit minu elust ja neid on võimalik ka siin piltidel ära tunda.»

Esmapilgul võib Katta nägusid küll pigem fantaasiaportreedeks pidada, aga mitmed kohale tulnud kunstisõbrad kinnitavad veendunult, et sarnasus on täiesti olemas. «Mina usun, et olen Katta kunsti suurim fänn,» ütleb Meeli Kastepõld. «Kui ta midagi uut maalib, tahan seda esimesena näha ja tihti jõuabki see just minu seinale.»

Monokroomset gammat ja minimalistlikku stiili armastav kaunis naine näeb enda loodud interjöörides, et värvijulged portreed lisavad ruumidele just õige annuse karakterit. Ühel portreedest on kujutatud ka teda ennast. Ka Meelil endal on suurepärane silm ja stiilitaju, ta oskab toimivaid tervikuid kokku panna. «Mulle meeldib, kui asjadel on emotsionaalne väärtus.» 

Eelmise sisekujunduse ajal ehtisid Meeli Kastepõllu maja Epp-Maria Kokamäe maalid. Nüüd puhuvad uued puhtama joonega tuuled ning ruumides on tasahilju aukohad endale võtnud Katta II Grüneri maalid. Kastepõld aga leiab, et kunst peabki liikuma ja elama, nii nagu muutub kodu ise ja selle elanikud.

Kunsti ja toidukunsti õhtu «Müstilised legendid maailmast» külalised. Meeli Kastepõld on paremalt esimene
Kunsti ja toidukunsti õhtu «Müstilised legendid maailmast» külalised. Meeli Kastepõld on paremalt esimene Foto: Enriika Vunk

Loe ka: 2 GALERIID | Haapsalu kuulus Valge Daam ilmutas end Riias

Katta II Grüneri näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal.
Katta II Grüneri näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal. Foto: Enriika Vunk

Katta II Grüner alustas oma reisi Saaremaalt, esitledes oma tuliuut ehtekollektsiooni «Metshaldjad. Puu hinged», mis olid valminud Eestimaa tammest. «See on Eesti kultuurile hästi omane. Meile on alati olnud südamelähedane puidu kummardamine. Ega meil ei ole väga suuri rikkusi siin – ongi kala ja puit,» tutvustas autor.

Avamispeol esitles kunstnik Katta II Grüner ka vastvalminud metshaldjate ehtesarja. Tähelepanelik vaataja võib seda märgata laual vasakul. Näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal.
Avamispeol esitles kunstnik Katta II Grüner ka vastvalminud metshaldjate ehtesarja. Tähelepanelik vaataja võib seda märgata laual vasakul. Näituse «Valge daam – sa olid, et jääda» avamise pidulik õhtusöök hotellis Old Hapsal. Foto: Kristina Herodes

Vaata ka: SUUR GALERII | «Kohvikus veini joomise asemel kohtutakse täna hoopis teisiti» Seitse suurt muutust elustiilis

«VALGE DAAMI» NÄITUSTESARI

Äsja avatud näitus Haapsalus imeilusas hotellis Old Hapsal jääb avatuks detsembrini 2023. Romantilise hotelli esimese korruse saalidesse saavad sisse astuda ka linnarahvas ja Haapsalu külalised.

Näitusi sarjast «Valge Daam – sa olid, et jääda» saab näha:

  • Riia Hestia Draugi hotelli galerii-restoranis Niklāvs, Mārstaļu iela 3. Avatud: mai–august 2023;
  • Haapsalus Villa Fannyofis, Posti 20. Avatud: aprill–august 2023;
  • Haapsalus hotellis Old Hapsal, Lahe 11. Avatud: juuli–detsember 2023.

Näitust toetab Haapsalu linn.

Katta II Grüner on Haapsalust pärit ja tänaseni selle erilise linnakese tulihingeline armastaja. Samas on kunstnik kirglik maailmaavastaja. Just reisikire tõttu saidki kokku Katta II Grüner ja Old Hapsal Hoteli perenaine Daire Kaup.

«Minu kired on reisimine, toidukunst ja looming,» rääkis Daire. «Siin saan ma need kõik üheks tervikuks liita.» Mõlemad naised vaimustuvad värvidest, legendidest ja maagiast. Daire serveeris näituse külalistele fantaasiaküllast menüüd, milleks ta ammutas ideid nii Kreekast, Pranstusmaalt kui ka Itaaliast. Sel moel toimus ühes õdusas Haapsalu majas korraga tervelt kaks reisi: üks teekonnana läbi maitsete ja teine läbi kunstielamuste.

«Mõtlesin, et kui me ise nii suured reisisellid oleme ja igalt poolt maailmast elamusi korjata armastame, siis miks mitte seda ka oma külalistega jagada,» märkis Daire südamlikult.

Vasakul Katta II Grüner, esiplaanil jaapanipärase soenguga Daire Kaup
Vasakul Katta II Grüner, esiplaanil jaapanipärase soenguga Daire Kaup Foto: Enriika Vunk

Näituste avamised on alati väga erineva hingega sündmused, just kunsti ja selle tegijate sarnased. Sel korral asendas jahedamat ja ametlikumat pidu südamlik ja piiratud kohtadega koosviibimine, kus õhtusöögilauda kogunes justkui suuremat sorti Itaalia perekond. Kunstisõpradel oli mõnus omavahel suhelda ja vahetada muljeid nii värvide, vürtside kui ka kunstiliste üllatuste kohta. Rikkalikud vaagnad maailma erinevate maitsetega käisid heldelt ringi ning vahuvein voolas ojadena. Piduliste dresscode oli värviline, inspireeritud muinasjuttudest ja legendidest. Külalised jälgisid seda väga täpselt ja tulid kohale tõeliselt särava värviplahvatusena. Imetle suurt galeriid:

Kunsti mõistmine õnnestus heas seltskonnas vaat et veelgi paremini. «Tegelikult tuleks kunsti vaadata üksinda ja vaikuses,» soovitas Katta II Grüner, «siis saad hoopis puhtama isikliku elamuse.» Just kunstinautlejatele mõeldes sättis Daige Kaup saali keskele mugava mustrilise tugitooli, kus istet võtta ja maale kasvõi mitu tundi imetleda.

Katta II Grüner esindab Eesti kunstimaastikul selgelt eristuva isikupärase joone ja emotsionaalse laenguga uusnaivismi stiili. Fotorealismi raamidega autor ei pane fantaasiale päitseid pähe, vaid rändab kirglikult mööda legende, erinevaid linnu ja loodusmotiive. Eesti tuntuimatest naivistidest võiks välja tuua veel Lembit Sarapuu, Liisa Kruusmäe ja Paul Kondase.

Loe ka: Ando Kiviberg: «Armumisvõime on esimene asi elus!» 
Kunsti ja toidukunsti õhtu «Müstilised legendid maailmast» – nagu suur perepidu toidukunsti ja maalikunstiga romantilises hotellis Old Hapsal. Keskel kollases kunstnik Katta II Grüner ja tema abikaasa ning suurim toetaja Art.
Kunsti ja toidukunsti õhtu «Müstilised legendid maailmast» – nagu suur perepidu toidukunsti ja maalikunstiga romantilises hotellis Old Hapsal. Keskel kollases kunstnik Katta II Grüner ja tema abikaasa ning suurim toetaja Art. Foto: Enriika Vunk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles