KES TA ON? Leiti uus üliandekas laulupoiss kehastama väikest Toomas Uibot

Foto: Raul Mee
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Jooksed-jooksed-jooksed ja siis hakkad kohe hästi heleda häälega laulma,» kirjeldab Saara seda, mida ta laval teeb. «Pisikesi poisse mängida on füüsiliselt ikka väga korralik trenn.» Sellelgi suvel astub ta lavale legendaarse laulupoisi Toomas Uibo rollis. Miniatuurne ja imeilus Saara Pius kehastab teda teismelisena. Juulis saab taas näha muusikalist lavastust «Minul on vari», kus lavale astub lausa kolm Toomast korraga.

Saara Pius on erakordselt kaunis näitlejanna, kuid väikeseid poisse on ta sellegipoolest saanud oma näitlejaelus kehastada omajagu. Ja mitte ainult poisse – tüdrukuid ka! «Väga mõnus. Sain laval lollust ja pättust teha,» ütleb näitlejatar rõõmsalt. «Mina kehastan väikest Toomast, kes on umbes 13-aastane, selline elurõõmu täis varateismeline poiss.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Saara Pius saab olla kraade.
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Saara Pius saab olla kraade. Foto: Raul Mee

Saab olla kraade

Mitut poisiklutti Saara tänaseks kehastanud on, ei oskagi ta täpselt kokku arvata. Kuid kes näinud, see teab, et väikese kraade nahka pugemine tuleb tal suurepäraselt välja. 

«Lapsed on väga liikuvad ja aktiivsed, uudishimulikud,» ütleb Saara. «Nad on palju liikuvamad ja julgemad kui täiskasvanud. Füüsiliselt on laste mängimine näitlejale väga korralik trenn.»

Saara Pius on veenev nii imekauni diiva kui kraadest poisiklutina.
Saara Pius on veenev nii imekauni diiva kui kraadest poisiklutina. Foto: Jake Farra

«See on okei – näitleja peab alati olema väga heas füüsilises vormis. Sealsamas tükis ma ka enamuse ajast jooksen! Mulle meeldib väga väikest Toomast mängida – saan olla selline natukene kraadem. Seal ta tegutseb ja leiutab igasugu asju ning mõnikord jääb vanematele vahele ka.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park Foto: Raul Mee

Saara Pius kuulub Eesti laulvate näitlejate hulka, kellel on imeilus hääl. «Toomase tämber sobib mulle ja need lood on ju nii ilusad! Mulle läksid küll väga hinge. Laulmise osa mulle raske ei olnud. Hästi tore on seda tükki teha, lõbus ja vahva. Samuti on mulle suur rõõm ja au olla selliste näitlejatega laval, kõik on ju sellised talendid!»

Loe ka seda: Kuula, kui sarnaselt kõlab uus «väike Toomas Uibo»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Kolm eri vanuses Toomast korraga laval.
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Kolm eri vanuses Toomast korraga laval. Foto: Raul Mee

Toomas mis Toomas

Nii mõnigi vaataja leidis, et Saara on nii Toomas, kui olla saab. Kuidas ta seda tegi? «Ma vaatasin üle kõik tema varasemad videod, õppisin kõigest, mis ma leidsin,» kirjeldab Saara rolli loomist. «Ma mõistsin, mis tunne on olla väike 13-aastane poiss. Ta tegutseb tunde ajel, ta ei mõtle, kuidas ta teistele paistab. Kui tahad, nokid nina, kui tahad, lendad rattaga mäest alla, nii et tolm tuiskab. Just see mängurõõm, mis on näitleja puhul oluline – tundsin, et ma saangi olla see uudishimulik väike poiss. Ma ei mängi last, ma olengi selles tükis Toomas.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park Foto: Raul Mee

Saara Piusi enda lapsed on etendust näinud. Tütar Susannal (6) on seal ka oma lemmikosa: notsud! Tükk meeldis talle väga.

«Ta nägi kahjuks seda etendust paduvihmaga, kükitas kile all, aga talle väga meeldis ikkagi,» jutustab Saara muiates. «Tema lemmikkoht on see, kui notsud lavale tulid. Need on nii naljakad kohad, kus kolm põrsakest mängu tulevad. Susanna siiani meenutab. Ja emme meeldis muidugi ka.»

Saara Piusile tegi suurt rõõmu, et tütar Susannale tema roll, tükk ja muusika väga meeldisid.
Saara Piusile tegi suurt rõõmu, et tütar Susannale tema roll, tükk ja muusika väga meeldisid. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Saara tütar on samuti musikaalne ning teda liigutasid väga ka lavastuse lood. «Linnukese laulu laulis ta kohe järele, see teda väga puudutas. Aga emme on seal tükis poiss ja seda ta järele ei mänginud, kuna tema ise on hästi tüdrukulik. Pigem ta teeb järele Anu rolli, keda ma «Sipsikus» kehastan.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park Foto: Raul Mee

Toomas Uibo laulud ärkavad taas ellu

Muusikaline lavastus «Minul on vari»

Etendused toimuvad 12. juulist 22. juulini 2023 Palmse mõisa pargis.

Tükk on inspireeritud omaaegsest Ugala teatri etendusest «Laulan rõõmsaks öö ja päeva», kus isa Väino kõrval astus üles ka tema poeg Toomas Uibo, kelle ainulaadne hääl paljudele südamesse läks. Toomas on loo kangelane, jutustaja ja mõtestaja. Kaasa teeb aukartust äratav paraad laulvaid näitlejaid: Saara Pius, Mait Malmsten, Hele Kõrve, Egon Nuter, Veikko Täär ja paljud teised. Laval on ka Toomas Uibo bänd. 

Loe ka pikemat intervjuud Toomas Uiboga!

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Isa Väino (Veikko Täär) on midagi kahtlast märganud. 
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Isa Väino (Veikko Täär) on midagi kahtlast märganud. Foto: Raul Mee

Eelmisel suvel saatis Toomas Uibo elust kõneleva tüki etendusi Palmse mõisa pargis väga suur publikumenu. Miks see inimestele korda läks?

«Ma usun sellepärast, et seal on kõike,» arvab Toomas Uibo. «Saab naerda, saab nutta. Näitame kurjust, näitame armastust, seal on kõike, mis inimese hinge liigutab.» Toomas tunnistab, et trupil endal oli seda tükki väga lõbus teha. Just nõukogude aja tragikoomilisuse tõttu. «Meenutagem, mis aeg see oli: 70. ja 80. aastad olid ju Eestis suhteliselt absurdne aeg, kogu see rõhutus ja võõras võim. Eks neile, kes seda aega mäletavad, on kindlasti palju äratundmisheki.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park, Toomas Uibo enese käes on kord laul lahti lüüa.
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park, Toomas Uibo enese käes on kord laul lahti lüüa. Foto: Raul Mee

Toomas meenutab, et toona esinedes puutus ta ise kokku karmi kontrolliga. Tsensuur tahtis inimeste mõtteid kontrollida ja juhtida. Kõik see tekitab teravaid paralleele tänapäevalgi.

Üllatusi on? «Kindlasti tuleb,» lubab Toomas Uibo. «See tükk ei ole lihtsalt ühe inimese biograafia, seal on ka palju muud. See elu, mida me siis elasime. Ja laval on kolm Toomast: mina ise, keskmine Toomas ja väike Toomas. Keskmist kehastab Saara Pius, ta annab uskumatult veenvalt edasi teismelise minu.» Ja päris pisike laulupoiss on ilmselt südame puudutaja ja pisara kiskuja.

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Selles pildis tegutseb Toomas päris pisikese poisina. Vasakul Mait Malmsten.
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Selles pildis tegutseb Toomas päris pisikese poisina. Vasakul Mait Malmsten. Foto: Raul Mee

Lapsed on siirad

Saara Pius usub, et laste rollid annavad palju nii näitlejale endale kui vaatajale. «Lapsed on ju siin ja praegu! Nad lasevad oma emotsioonid siiralt välja, ei peida neid kusagile ära. Kui rõõmustavad, siis suurelt, kui kurvastavad, siis julgevad lubada ka pisaratel voolata... Lasevad tunnetel tulla ja siis lasevad sellest emotsioonist lahti. Paljud täiskasvanud on selle eheduse unustanud.»

Kuid lastelt on õppida veelgi rohkem. Oleks hea, kui mängurõõm ja siiras lust meist mitte kunagi ei lahkuks.

Saara Piusi liigutasid etenduses kõige enam lood, millel oli hinge puudutav alltekst.
Saara Piusi liigutasid etenduses kõige enam lood, millel oli hinge puudutav alltekst. Foto: Raul Mee

Saara lemmikhetked

Saara Pius jääb korraks lausa mõttesse, kui küsin, mis on tema isiklik lemmikhetk tükist «Minul on vari».

«Lemmikhetk lavastuses on vast kirjade stseen, kus perekond loeb kirju, mis Toomasele saadeti,» vastab ta mõtlikult. «Need on paljuski Toomasel tänini alles. Väga palju oli nii-öelda positiivseid fännikirju, aga väga palju oli ka halvustavaid ja niisama sõimavaid kirju. Nii me perekond seal laval loeme neid ja väikese Toomase hing saab pureda. See hetk kõlksub ka tänapäevaga vägagi kokku: kõik need kiusamised ja interneti halvad kommentaarid, üksteise halvustamine jne. Meil lastevanematena on suur vastutus olla oma lastele parimaks eeskujuks, pakkuda armastust ja hellust, mitte kedagi halvustada ega taga rääkida ning alati olla hooliv inimene.»

Lisaks on etenduses imeline muusika. «Kõik need laulud on seal ju väga ilusad, mõjusad ja võimsad!» Ja kes otsib huumorit ja üllatusi, saab neidki. «See koht, kus ma seal rattaga kihutan,» ütleb Saara naerdes. «See etendus on ühe poisi suureks kasvamise lugu ja kogu toonane ajalugu seal ümber. Hästi armas ja hästi siiras lugu.»

Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Saara Pius ehk teismeline Toomas Uibo rattaga kihutamas.
Muusikaline lavastus «Minul on vari». Palmse mõisa park. Saara Pius ehk teismeline Toomas Uibo rattaga kihutamas. Foto: Raul Mee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles