Kuula, kui sarnaselt kõlab uus «väike Toomas Uibo»

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kes ei mäletaks kunagist laulupoissi Toomas Uibot ja tema hõbedast häält filmist «Kevad südames». Nüüd on võimalik ajas tagasi rännata. Juuli lõpul jõuab vaatajateni muusikaline lavastus «Minul on vari» ja vähe sellest, et see taaselustab toonase aja, leiti ka uus imeandekas väike Toomas.

Veiko Täär puhkeb kogu südamest naerma. Armastatud näitleja on tuntust võitnud mitmetes komöödiates, teda juba mageda naljaga kaasa ei tõmbaks. Esimene selge märk publikule – lõbusaid hetki on selles tükis oodata küllaga. Aga mida veel?

Veiko Täär naerab südamest – järelikult saab naerda ka publik.
Veiko Täär naerab südamest – järelikult saab naerda ka publik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Ma arvan, et see lugu võlub ennekõike ilusa muusika ja laulvate näitlejatega,» räägib lavastuse looja ja peategelane Toomas Uibo. «Tükis teeb kaasa ka «väike mina» – Magnus Lõhmus. Ning sel poisil on väga sarnane hääl, nagu minul endal noorpõlves oli. Uskumatult sarnane! Minu koolivend veel pealekauba. Täielik leid!»

Kuula siit, kuidas uus väike «Toomas Uibo» kõlab - see on uskumatu! «Laul Põhjamaast» uues südamlikus videos.

Loe ka pikemat intervjuud Toomas Uiboga!

Peategelane ise polnud ideest alguses üldse vaimustuses. «Kuulutati välja, et otsitakse väikest poissi,» meenutab Magnus. «Siis mu klassivenna õde kirjutas minu emale, et ma kõlan täpselt nagu väike Toomas Uibo. Mu ema saatis selle peale korraldajatele video. Mina ise alguses üldse ei tahtnud sinna minna, ma nii kartsin, et äkki ma ei sobi, äkki ma olen halb, pinge oli nii suur.» Võimalus väikest Toomast kehastada tundus liiga suur väljakutse.

Kuid Magnus jäi kohe silma. «Esimene kord, kui ma päriselt kohtusin lavastuse tegijatega, olid juba finaalvoorud, kus oli välja valitud kuus poissi. Pidime esitama «Laulu põhjamaast». Õppisin koos oma lauluõpetaja Tiia Puhveliga selgeks ja neile meeldis.» Magnus mäletab, et sai saalis kohe aru, et midagi on ilmselt täkkesse läinud. «See otsustamine toimus neil ikka väga kiiresti! Kohe, kui proov lõppes ja olime vaevalt teele asunud, meile juba helistati: «Nii häid laulupoisse teisi ei ole!» Nii mu isa ütles. Mina ise olin sellest nii elevil, et sain paanikahoo, see oli nii suur asi, ma jäin suurest elevusest magama!»

Kaks Toomast – Saara Pius ja Magnus Lõhmus.
Kaks Toomast – Saara Pius ja Magnus Lõhmus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Proovideks tuli sõita Tartust Tallinna. «Iga pühapäev olid proovid. Praegu ma olen selle rolliga juba ära harjunud, sest ega see väga uus mulle ei olegi – olen ju varem ka laval olnud. Aga mõista, et olen ju Saara Piusi ja Toomas Uiboga samal laval – nii ägedate inimestega koos, see on ikka väga vinge!» Tänaseks tunneb Magnus end juba enesekindlalt ja mugavalt.

Mida tillukest Toomast kehastav andekas laulupoiss ise kõige rohkem ootab? «Kõige rohkem ootan ma soenguvahetust! Nad teevad mulle ju täiesti uue soengu, lokilise, blondeerivad. See on lahe!» Laval ootab ta enim neid osi, kus saab laulda. «Kontserdi ja teatri erinevus on suur ja teater meeldib mulle rohkem! Teatris sa ei ole lava peal sina ise, vaid mängid mingit teist tegelast, ma tunnen ennast seal palju vabamalt.»

Lavastust ette valmistades kuulutati välja konkurss tillukese Toomase leidmiseks. Ja kuigi kohale tuli 30 kena lauluhäälega vahvat poissi, üllatas Magnuse anne ja tämbri sarnasus ka korraldajaid endid. Niisiis – legendaarne laulupoiss saab taaselustatud.

Loe ka seda: «Tunnetest on raske rääkida, selle asemel...»

Midagi teeb Hele Kõrvele kõvasti nalja, huvitav mis?
Midagi teeb Hele Kõrvele kõvasti nalja, huvitav mis? Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

On see tükk «Minul on vari» eeskätt naermise või nutmise lavastus? Saab seal kerge komöödia rütmis kulgeda või sügavamaid mõtteid mõlgutada?

«Seal on kõike,» lubab Toomas Uibo. «Saab naerda, saab nutta. Näitame kurjust, näitame armastust, seal on kõike, mis inimese hinge liigutab.» Toomas tunnistab, et trupil endal oli seda tükki väga lõbus teha. Just nõukogudeaja tragikoomilisuse tõttu. «Meenutagem, mis aeg see oli – 70. ja 80. aastad oli ju Eestis suhteliselt absurdne aeg, kogu see rõhutus ja võõras võim. Eks neile, kes seda aega mäletavad, on kindlasti palju äratundmisheki.»

Toomas meenutab, et toona esinedes puutus ta ise kokku karmi kontrolliga. «Ega ekraanidel tol ajal ju lapsi eriti palju ei olnud. Ja minu lood olid midagi muud kui lihtsalt lastelaulud. Kord kutsuti mind pioneeride kontserdile esinema. Esitasin seal laulu «Valeva veelinnu lend» Peep Ilmeti tekstile, mis oli pioneeride jaoks ikka kontrastne. Sügavamat tähendust ja ise mõtlemise õigust ju toona ei sallitud.» Tsensuur tahtis inimeste mõtteid kontrollida ja juhtida. «Huvitav asi, mida tolle aja võim kunagi ei märganud, oli meie värvivalik – me esinesime isaga alati sinimustvalges. Ja nad ei osanud seda tähele panna.»

Mis toimub lavastuse «Minul on vari» proovis?
Mis toimub lavastuse «Minul on vari» proovis? Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lavastuses kuuleb palju eriilmelist muusikat. «Seal on minu isa Väino lugusid, aga sealt ei puudu ka Led Zeppelin ja Pink Floyd.» Eesmärk on anda edasi tolle aja atmosfääri. «Läbi jookseb ka lendamise, maailmaruumi avastamise ja kosmose teema,» mainib Uibo. «See oli mu enda kirg lapsepõlves.»

Mait Malmsten on osasse sisse elanud. 
Mait Malmsten on osasse sisse elanud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üllatusi? «Kindlasti tuleb,» lubab Toomas Uibo. «See tükk ei ole lihtsalt ühe inimese biograafia, seal on ka palju muud. See elu, mida me siis elasime. Ja laval on kolm Toomast – mina ise, keskmine Toomas ja väike Toomas. Keskmist kehastab Saara Pius, ta annab uskumatult veenvalt edasi teismelise minu.» Ja päris pisike laulupoiss on ilmselt südame puudutaja ja pisara kiskuja.

Loe ka seda: Naised Köögis: Mis on prostituut ilma kundeta? Helme ütles väga halvasti Eesti meeste kohta...

«Saab naerda, saab nutta. Näitame kurjust, näitame armastust,» lubab Toomas Uibo, pildil paremal.
«Saab naerda, saab nutta. Näitame kurjust, näitame armastust,» lubab Toomas Uibo, pildil paremal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Muusikaline lavastus «Minul on vari» on inspireeritud omaaegsest Ugala teatri etendusest «Laulan rõõmsaks öö ja päeva», kus isa Väino kõrval astus üles ka tema poeg Toomas Uibo, kelle ainulaadne hääl paljudele südamesse läks. Toomas on loo kangelane, jutustaja ja mõtestaja. Kaasa teeb aukartust äratav paraad laulvaid näitlejaid: Mait Malmsten, Saara Pius, Hele Kõrve, Egon Nuter, Veikko Täär ja paljud teised. Laval on ka Toomas Uibo bänd. Lavastused toimuvad 22.–31. juulini imekaunis Palmse mõisa pargis.

«See pole kaugeltki ainult minu lugu,» toonitab Toomas Uibo. «Minu eesmärk on rääkida Eesti lugu ja jagada muret Eesti pärast. Sellest, mis oli, ja sellest, mis võib nii kergesti tagasi tulla. Panna meid mõtlema vabaduse väärtusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles