MIDA TEHA? Üllatav põhjus, miks me näeme halbu unenägusid

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Ühel hetkel jälitab sind kirvega mees, järgmisel hetkel oled ärkvel omaenda voodis. Süda tuksub, higi voolab ja ehkki on öö, oled täiesti ärkvel. Mis on selle põhjus, et su keha on keset ööd sellises olekus, et võiks mägesid liigutada?

Hüpnoterapeut ja uneekspert Dipti Tait selgitas esmalt, miks me üldse und näeme. «Unenäod on aju viis tühjendada «stressiämbrit». Me töötleme päeva sündmusi – olgu see siis metafoori või kordusena. See on aeg, mil me eraldame emotsiooni sündmustest ja püüame neid mõtestada. Sellepärast võidki hommikul ärgates tunda, et oled vähem mures millegi pärast, mis on sind vaevanud.»

Aga kui me magame, ei suuda aju eristada fakti fiktsioonist. «Sinu kriitiline mõistus on välja lülitatud. See tähendab, et magades me usume seda, mida unes näeme. Kui aju tajub, et oled stressirohkes olukorras, siis ta ei lase sul lõdvestuda. Keha vabastab stressihormoone, nagu adrenaliin ja kortisool, mis äratavad sind üles,» ütles Tait. See seletab ka seda, miks tunned end äkitsi ärgates veidi segaduses olevana. «Sinu reaalsus on veel veidi hägune.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles