Eestisse tulnud ukrainlanna läks murest üleöö halliks: «Ma ei taha olla ohver, saan ise hakkama!»

Eestisse tulnud ukrainlanna Khrystyna Didukh leiab, et sõda pole mingi vabandus ohvrirolli võtta ja lõputult abi oodata. Ise tuleb hakkama saada! 3-4.aprillil korraldab Krhystyna Kultuurikatlase konverentsi Brav2Bloom ettevõtlikele naistele ja kõigile neile, kes veel ei tea, kuidas oma võimalusi leida ja kasutada. Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Copy

Eelmise aasta 24. veebruaril viibis Lvivist pärit Khrystyna Didukh tavapärasel ärireisil, et oma lilleäri töös hoida, kuid siis muutus kõik: algas Venemaa sõda Ukrainas ja naine enam koju ei pääsenudki.

«Sõda on kõige hullem asi, mida endale ette kujutada võib,» ütleb ukrainlanna vaikselt. Uudiseid lugedes ei hoomagi sõja tõelist traagikat ja tõsidust. Ei hoomanud kohe ka Khrystyna, küll aga sai šoki suurusest aru tema keha. Noore naise juuksed läksid murest üleöö halliks. «Pean neid nüüd värvima, et see välja ei paistaks, ja psühholoogi juures käin ka,» räägib ta.

Eestisse tulnud ukrainlanna Khrystyna Didukh leiab, et sõda pole mingi vabandus ohvrirolli võtta ja lõputult abi oodata. Ise tuleb hakkama saada!3-4.aprillil korraldab Krhystyna Kultuurikatlase konverentsi Brav2Bloom ettevõtlikele naistele ja kõigile neile, kes veel ei tea, kuidas oma võimalusi leida ja kasutada.
Eestisse tulnud ukrainlanna Khrystyna Didukh leiab, et sõda pole mingi vabandus ohvrirolli võtta ja lõputult abi oodata. Ise tuleb hakkama saada!3-4.aprillil korraldab Krhystyna Kultuurikatlase konverentsi Brav2Bloom ettevõtlikele naistele ja kõigile neile, kes veel ei tea, kuidas oma võimalusi leida ja kasutada. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sõja puhkemine näitas Khrystynale, et ühe hetkega võib ilma jääda kõigest, mida kogu elu jooksul materialistlikus maailmas kogutud on. Naisel on Ukraina suuruselt neljas lillede impordiga tegelev ettevõte, mille taasrajamine võttis kõvasti rohkem aega, energiat ja raha, kui ta algul arvanud oli.

Loe ka seda: tuhanded Ukraina lapsed on viidud Venemaale paranduslaagritesse, kust koju enam ei tulda

Loodan, et sõda saab kohe läbi

«Ma tulin ühe kohvriga, korraks,» räägib naine, kuidas ta Eestisse saabus. «Minus on tunne: sõda saab kohe läbi ja ma saan koju tagasi.» Lilleäriga tegelevale Khrystynale saadeti siiagi koormatäis Poola tulpe, mis esialgse plaani kohaselt pidid jõudma Ukraina naisteni. Sõja tõttu varises äriplaan kildudeks ja naine pidi leidma uue lahenduse, kuidas hakkama saada. Kuidas tulla toime teises riigis, endale leib lauale tuua? Ettevõtlik naine leidis võimalused ja müüs tulbid maha hoopis eestlastele. Sel viisil proovis ta oma lilleäri ka Ukrainas vee peal hoida.

Naine on oma loomult parandamatu optimist. Kui on valida, kas uppuda või ujuda, siis tema esimest varianti isegi ei kaalu. Valik on hoopis suund: kuhu poole ujuda? «Olen tänaseks mõistnud, et ükski võimaluste aken ei ole igavesti avatud. Kui on soov, idee ja tahe, tuleb tegutseda – kohe,» leiab ta.

Khrystyna Didukh arvab, et Eesti on võimaluste maa! 
Khrystyna Didukh arvab, et Eesti on võimaluste maa! Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti võimaluste lummuses

Khsystyna ütleb, et tänu e-residentsusele õnnestus tal luua oma start-up ja jätkata ideega korraldada ettevõtluskonverents Brave2Bloom. Khrystyna usub, et just e-residentsus oli see, mis tema ja ta äritegevuse päästis. Kui küsida, miks just meie väike Eesti, ütleb naine, et eestlased on kaastundlik rahvas, kes mõistavad sõja olemust. «Tunnevad ja teavad, mida sõda endast kujutab. Paremini kui inimesed Lääne-Euroopas.»

Hrõstõna käis enda korraldatava konverentsi osana viieteistkümnes riigis ja reisis ka sõja ajal. «Nägin erinevaid inimesi. Itaalias olles tajusin, et nendega tuleb hästi palju rääkida tühistest asjadest. Eestis see nii ei ole,» põhjendab ta oma valikut.

Naine ütleb, et eestlased ise ei mõista, kui lihtne on Eestis ettevõte luua, äri ajada, raha teeninda ja miks mitte inimestele seeläbi annetada. Khrystyna soov on, et ka teised sõja eest Eestisse pagenud naised jalad alla saaksid, samuti loodab ta veelgi enam tegudele ärgitada eesti naisi. «Konverentsi idee sellest sündiski – et naised leiaksid üles selle pusletüki ja näeksid neid võimalusi, mis neil oma ideede elluviimisest puudu on.»

Ukrainapäraselt on ettevõtliku naise nimekuju Hrõstõna Diduhh, kuid ta leiab, et rahvusvaheline Khrystyna on eestlastele lihtsam. Ta leiab, et naised on tänaseni ühiskonnas tugevalt alahinnatud ega ole saanud piisavalt tööriistu, et oma potentsiaali rakendada. Seepärast ongi ettevõtlikkuse konverents tema südameasjaks saanud.

Khrystyna Didukh ei ole Eestis veedetud kolmeteistkümne kuu jooksul Ukrainat hetkekski unustanud.
Khrystyna Didukh ei ole Eestis veedetud kolmeteistkümne kuu jooksul Ukrainat hetkekski unustanud. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kodumaa traagika alati südames

Noor naine ei ole Eestis veedetud kolmeteistkümne kuu jooksul Ukrainat hetkekski unustanud. Ta hoiab videokõnede abil sidet oma perekonna ja koeraga, julgustab Ukrainast pärit naisi Eestis ettevõtteid looma ja plaanib lähiajal võimaluse avanedes oma kodukanti külastada. Brave2Bloomi üritusel on ka otsene Ukraina toetuseks mõeldud meede: kõigil soovijatel on võimalik oksjonil soetada maal, mille tulu läheb täielikult vägivalla all kannatavate Ukraina naiste abistamiseks.

Sarnasel teemal: 12-aastane tüdruk saadeti sõjavastase pildi joonistamise eest lastekodusse

Hrõstõna soovib, et ukrainlannadel läheks hästi ja nad saaksid oma ideed teostada ning töö eest väärilist tasu. «Arvatakse, et rahastust leida on raske, ideid maha müüa ja teostada on raske,» toob ettevõtlik naine esile levinud arusaama. «Ei, see pole nii! Maailmas on palju võimalusi.» Khrystyna Didukh ise oleks ettevõtjatee alguses olnud valmis suisa oma neeru maha müüma, et vajalikke teadmisi ja juhatust saada. Nüüd tahab ta kõike seda anda teistele naistele, et nende tee eduni oleks veidigi kergem.

Ettevõtlike naiste konverents

3. kuni 4. aprillini toimub Tallinnas Kultuurikatlas naistele suunatud ettevõtluse konverents Brave2Bloom, mille eesmärk on julgustada naisi ettevõtjaks hakkama ning võimestada ja inspireerida neid, kes on selle sammu juba teinud.

Konverents pakub teadmisi nii rahakaasamise üksikasjadest kui sissepõikeid tegutsevate ettevõtjate vaimse tervise tööriistakasti, et osata toime tulla ka ettevõtluse raskemate hetkedega.

Esinejate hulgast leiate näiteks nii Kristel Kruustüki, Kaidi Ruusalepa, Kristina Mand-Lakhiani kui paljud teised. Konverentsist on võimalik osa võtta nii virtuaalselt kui kohapeal. Piletite ja esinejate info leiate siit: Brave2Bloom Conference.

Ukrainlanna mõistab täielikult, et sõja valguses oleks tal väga mugav ennast ohvrina näha ja samas rollis ka maailmale näidata. Kuid Khrystyna teab, et toetus saab olla ainult ajutine ning selline suhtumine ei vii kuhugi.
Ukrainlanna mõistab täielikult, et sõja valguses oleks tal väga mugav ennast ohvrina näha ja samas rollis ka maailmale näidata. Kuid Khrystyna teab, et toetus saab olla ainult ajutine ning selline suhtumine ei vii kuhugi. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ohvriroll ei aita

Khrystynal on majandusteaduste ja inglise kirjanduse magistrikraad. Ta on haritud ja enda sõnul pigem edukas naine. Samas tunnistab ta, et eksimused on osa tema igapäevast. «Mitte kellelgi ei õnnestu iga asi.» Tema esimene püüdlus konverentsi korraldada luhtus, kuid ta ei jätnud jonni, proovis uuesti ja pingutust kroonis edu.

Ukrainlanna mõistab täielikult, et sõja valguses oleks tal väga mugav ennast ohvrina näha ja samas rollis ka maailmale näidata: «Tulge ja aidake mind! See ongi teie kohus.» Kuid Khrystyna teab, et toetus saab olla ainult ajutine ning selline suhtumine ei vii kuhugi.

«Iga kogemus on õpetlik, kõikidelt on midagi endale kaasa võtta,» ütleb ta ning lisab, et on teadlikult valinud näha halvas alati midagi head. Naistele, kes tema korraldatud konverentsile tee leiavad, soovitab Khrystyna Didukh: «Tee vähemalt korra elus midagi ootamatut!» See annab teadmise oma jõust ja julgusest, milleta praeguses karmis maailmas jalule ei jää.

Soovid oma elul ise ohjad haarata? Khrystyna Didukhi korraldatud Brav2Bloom Kultuurikatlas annab selleks nii julguse kui tööriistad.  
Soovid oma elul ise ohjad haarata? Khrystyna Didukhi korraldatud Brav2Bloom Kultuurikatlas annab selleks nii julguse kui tööriistad.  Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles