Kuidas oma keha nii hästi vormi saada, et talv läbi rõõmus ja energiline olla?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis jõutõstja ja treener Kaido Leesmann. Jututeemaks mõistagi sport ja tervislikud eluviisid. Kuidas sügisel oma keha ja vaimu kergena hoida? Millised võiksid olla parimad võtted iseseisvaks treenimiseks ja kuidas seeläbi oma keha ette valmistada libedavõitu talvehooajaks?

«Mitte kunagi pole hilja spordiga alustamiseks - seda võib teha absoluutselt igal ajal. Mina alustaks kõigepealt õigete jalanõude valimisest. Tasub võtta sellised, millega on vastu sügist nüüd hea välja minna. Füüsilist poolt saab igaüks arendada ja just praegu on hea end ette valmistada külma ning libedavõitu hooajaks,» sõnas treener Kaido Leesmann.

Treener märkis, et hea liikumise alustaladeks on mitu olulist võtmefaktorit. «Kui sa oled hästi ette valmistanud, kuid sul on vale jalanõu, siis võid ikkagi kukkuda. Ka minul on seda ette tulnud,» lisas ta.

«Kui treenid iseseisvalt, siis tea, et alati on mõistlik alustada soojendusega. Kerge võimlemine ja mõned venitusliigutused. Kui sa ei tea, mida või kuidas teha...siis loogika on tegelikult lihtne. Hakka ülevalt alla tulema. Kaelaringid, õlaringid, käteringid, kereringid, põlvetõsted ja oledki valmis esimesteks harjutusteks,» rääkis Leesmann.

Kui keha soe ja oled harjutusteks valmis, siis alusta jalalihastest. «Võta näiteks kükid, mis on suurepärane võimalus jalalihaste treenimiseks. See on ikka selleks, et saaksime kenasti kahel jalal püsida. Kükke võib sooritada väga erinevalt ja vastavalt vanuseastmele. Kes tervet kükki teha ei saa, siis tee pool või veerand - eriti siis, kui sul puudub eelnev vastav kogemus või mobiilisus. Liiguta oma jalgu ja sa juba näed, et olemine läheb paremaks,» märkis mees.

«Siis läheme ülakeha juurde. Soovitan teha kätekõverdusi. Need, kes arvavad, et käte peal seista ei suuda - kehtib sama reegel nagu ülalpool, tee siis pool või veerand kätekõverdusest. Selle harjutusega rakendame kõik õlalihased, triitsepsid, biitsepsid, ülakeha saab head koormust,» sõnas Leesmann.

Seejärel soovitas treener üle minna plank-asendi juurde. «See on tänapäeval päris levinud harjutus. Ei pea minema maailmarekordit tegema, piisab kui oled selles asendis näiteks 30 sekundit. Jälgi, et tehnika oleks võimalikult hea - et sa ei vajuks läbi ja tagumik ei tõuseks liigselt ülesse. Kerelihased saavad nii hea koormuse: oled küünarnukkide ja varvaste peal ning vaatad otse ette,» rääkis Leesmann.

«Oluline on ka see, et teeksid mitu seeriat. Uskuge mind, nii me läheme järjest tugevamaks. Kui oled kasvõi üks kord läbi teinud terve seeria, siis oled palju enamaks võimeline,» lisas mees. 

Treener jagas nõu, mil moel treenimises järjepidev püsida. «Kõige olulisem on esimene kord. Võta kätte ja tee see ära. Saa oma esimene kogemus. Edasi võta üks päev korraga. Kui sa ei jaksa teha 20 või 30 minutit, tee natuke lühemalt. Aga peamine, ole regulaarne. Anna kasvõi mingisugune koormus endale ja ära lükka enda liigutamist edasi,» lisas Kaido Leesmann raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula intervjuud SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles