Kas lastešampus õpetab lastele joomist?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liigne alkoholitarbimine on Eestis selgelt probleem, kuid kui palju mõtleme me sellele, mis sõnumi annavad teatud joogid, näiteks lastešampus lastele? Kas kasvatame neist selliseid jooke pakkudes märkamatult tulevasi alkoholitarbijaid?

27-aastane Maarika rääkis, et tema ei ole oma lapsele lastešampust ostnud, kuid korra on kolmeaastane poiss seda joonud. «Lasteaias oli mingi pidu ja sinna oli ostetud. Tundus küll nõme,» ütles ema.

Maarika selgitas, et ta ise lapse limonaade ei osta ning tal on raske aru saada, miks peaks kaheaastasele lastešampust pakkuma. «Muidugi, kui see oli juba sinna ette antud, siis ei hakanud enam keelama kah. No poleks saanudki - kuidas ma ütlen, et seda Pikne pildiga head jooki, mida kõik joovad, sina ei saa?»

Naine arvas, et kui Autode multikast tuttavat tegelast Pikne McQueeni poleks joogi peal olnud, siis ta ehk ei olekski seda tahtnud. Ta tunnistas, et ei olegi mõelnud lastešampusele kui joomise propageerimile.

«Ma lihtsalt ei näe mõtet, miks peaks lapsed jooma lastešampust, sest nende jook on ikkagi vesi, mahl, piim. Samamoodi ei mõista ma ka lastekohvi manustamist. Milleks neil seda vaja on?»

Kuigi naine ei olnud varem lastešampuse halvale mõjule mõelnud, siis leidis ta siiski, et ilmselt õpetab see lastele täiskasvanute halbu kombeid. «Teeme siis lastesuitsud ja -narkootikumid ka?»

32-aastane Triin nentis, et ei ole ise lastešampust ostnud ja nende perele see ei meeldi. «See tundub nagu propageeriks joomist ja kes teab, mis rämps see üldse on,» arvas ta. «Ma ei osta karastusjooke ka lastele, limonaadi saavad nad ainult külas.»

Naine selgitas, et 7-aastane poeg küll teab, mis maitsega need joogid on ja talle need meeldivad, aga kuna nende peres pole harjumust neid juua, siis laps ei tule selle pealegi, et hakkas poes limonaade lunima.

«Mineraalvett tahab ta küll aeg-ajalt ja siis joob seda suure vaimustusega,» nentis naine. Ta jäi mõtlema, et lapsele meeldib ka tähtpäevadel klaase kokku lüüa. «Kui suurtel inimestel läheb õnne soovimiseks lahti, siis poiss jookseb ka oma klaasiga ringi ja kõlksutab, mis siis, et tal seal mahl sees.»

Kuigi Triin arvab, et see komme propageerib samuti lastele joomist, siis ei ole ta tihanud lapse rõõmu rikkuda. «Kui kõik löövad klaase kokku, siis kuidas ma ütlen talle, et ei, sina ei või? Ma arvan, et ta on liiga väike veel, et sellest aru saada. Kui ta vanemaks saab, siis räägime joomisest.»

Eliise on 28-aastane ema, kes rääkis, et ostis oma poja kolmandaks sünnipäevaks neli pudelit lastešampust. «Ma ei näe probleemi, kui seda pakutakse. Lastel on ju vahva, kui pudel läheb pauguga lahti, see loob vahva piduliku tunde,» selgitas ta.

Eliise ei näe selle joogi lastele pakkumises mingit probleemi. «Minu laps ei näe purjus vanemaid ega ka vanemate sõpru ja kui me tahamegi seltskonnaga napsu võtta, siis läheb laps vanaema juurde või teeme seda ise kodust väljas,» põhjendas ta.

27-aastane Mirjam ostis samuti lapsele kolmandaks sünnipäevaks lastešampust, kuid kuna ta laps limonaade ja gaasilisi jooke üldse ei joo, siis talle see ei meeldinud ning issi jõi ise joogi ära. «Enam ma seda ei osta ja raha ei raiska. Mõttetu asi mu arust,» arvas Mirjam.

Naine selgitas, et pooldab pigem naturaalseid mahlu ja vett. «Kui keegi pakub seda oma lapsele, mida ma olen näinud tihti sünnipäevadel, siis ei tekita see minus mingeid tundeid,» jäi naine ükskõikseks. «Olen küll Coca-Cola andmise kohta emadele märkuse teinud, aga lõpuks tuleb ikka käega lüüa, sest ise teavad, mis teevad.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles