NAISTEJUTUD ⟩ Millised teod on surmaotsus suhtele?

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Foto: Shutterstock

On terve rida tegusid, millele meid tõukab isekus, haavumine, soov oma õigust saada või lihtsalt oskamatus elutervelt reageerida. Selline käitumine on tavaline. Ka õnnetud suhted, milles kuluvad ja kannatavad õnnetud inimesed, on paraku väga tavalised. Kui soovid suhet hoida, siis ära tee neid asju, mis mõjuvad sellele nagu surmaotsus. Juhatame kätte kõige ohtlikumad karid. Kuid anname ka hea lihtsa viisi, kuidas suhet hoida ja heade tegudega toita. Naistejutud mehega: stuudios on Erki Tammleht, temaga vaidlevad tuliselt Triin Palmipuu ja saatejuht Kristina Herodes.

Millised teod on surmaotsus suhtele? «Naistejuttude» kuulajad teavad kõige paremini, millisel teemal on kriitiliselt tarvis saadet teha. Nii ka seekord. Püüame leida üles need käitumised, mis suhtele lõpu peale teevad. Eks neid ole veel, aga leiame siiski hulga suhtekarisid ja hoiatame nende eest ka teisi. Kuid oluline on panna tähele üht kummalist joont – surnud suhted võivad edasi kesta ja veel hulga aastaid. Kuid kumbki selles pole õnnelik. Puudub vastastikune toetus, armastus ja võimalus areneda. Oleks parem mõlemale poolele, kui me sellisest suhtest lahkuksime – milleks elamise asemel kannatada ja aeglaselt surra? Hoolimata tõsisest teemast on saade hoogne ja lõbus.

«Naistejutud». Keerukat teemat lahkavad Kristina Herodes, Triin Palmipuu ja Erki Tammleht
«Naistejutud». Keerukat teemat lahkavad Kristina Herodes, Triin Palmipuu ja Erki Tammleht Foto: Liana Turpakova

Mis teeb suhted keerukaks? «Meeste ja naiste erinev mõttemaailm,» arvab Erki Tammleht. «Kasvõi emotsioonid – mees elab need reeglina välja kohe, kui nad tulevad. Ja samal hetkel, kui vulkaan on pursanud, hakkab ta jahtuma. Naised sageli ei näita seda esimest emotsiooni välja. Hoiavad peret ja sooja pesa koos. Aga kuskile see kõik koguneb – magmakamber muudkui kogub tuure ja seda ei ole üldse näha. Siis, kui mehele tundub, et suhe ei ole kunagi parem olnud, sellel hetkel võib naise jaoks suhe olla juba läbi.»

Kui suhtes on midagi puudu, reeglina on see tähelepanu, osutame me hoopis kõrvalistele probleemidele. Oma tegelikust vajadusest me ei räägi. Ja siis haavume üha sügavamalt, et partner selle täitmata jätab. «Mehe jaoks on mustvalge kommunikatsioon lihtsam ja arusaadavam,» soovitab ainus mees saates.

Kuula ka seda: Et ellu jääda ja mõistust säilitada

«Minu meelest on mehed heas mõttes primaadid,» teab Triin Palmipuu. «Nad mõtlevadki seda, mis nad ütlevad. Kui ta ütleb, et ma tahan sind k****da, siis ta üldiselt seda mõtlebki. Kui ta ütleb, et ma ei taha sulle lilli tuua, siis ta lihtsalt ei ole lillede kinkija inimene. Kui sa oled võtnud endale sellise jonnaka mitteromantiku, siis võib-olla ei olegi väga põhjendatud oodata, et ta ise tuleks selle peale, et lilli tuua. Mehel ei ole kahju, vaid ta lihtsalt ei tule selle peale. Tasub mehi uskuda. Arvestada ka veidi.»

«Seal on ka hirm tuleviku ees,» selgitab Erki põhjuseid, miks asjade ausalt välja ütlemine nii hirmuäratav tundub ja palju lihtsam näib suu kinni hoida. «Kui ma räägin avameelselt, nii, nagu ma mõtlen, siis kuidas on teise inimese reaktsioon ja mis sellest kõigest võib saada? Ega me tegelikult ju päriselt ei taha ühtegi suhet lõhki ajada sellega, et öelda välja, mis peas toimub.» 

Miks me ei taha rääkida? Seal on mitu põhjust. Esiteks, me ei oska, me ei tea, kuidas rääkimine käib. Teiseks on palju kaalul – see on ju meie jaoks tähtis suhe ja tähtis inimene! Kui tema reageerib teravalt, võib see teha meile haiget. Kolmas on teadmatuse hirm – rääkimata asjad on nagu lukus uksega tuba ja me päris täpselt ei tea, mis sealt välja võib tulla, kui me selle lahti teeme. Probleemi on lihtsam ära peita. «Mitte ainult ise ei taha haiget saada, vaid ei taha ju teisele ka haiget teha oma mingisuguse irinaga,» täiendab Triin. «Sest kui inimesed koos on, siis nad ikkagi armastavad teineteist ka siis, kui nad tülis on. Ikkagi tahad ju teist ka säästa!» 

Miks me teeme asju, mis on surmaotsus suhtele? Miks me ei saa kriitilisel hetkel üle oma isekusest, pimedast vihast, vajadusest iga hinna eest oma õigust saada? Õigus käes surnud suhte otsas istuda – kas see on ikka arukas valik?
Miks me teeme asju, mis on surmaotsus suhtele? Miks me ei saa kriitilisel hetkel üle oma isekusest, pimedast vihast, vajadusest iga hinna eest oma õigust saada? Õigus käes surnud suhte otsas istuda – kas see on ikka arukas valik? Foto: Shutterstock

Rääkimine on suhte alus ja ühtlasi esimene kari. Kuid neid on veel ja ohtlikumaidki. «Mina arvan, et kui suhtes usalduskrediit õhukeseks kulub, siis on päris keeruline,» arvab Triin. «Ma ei mõtle, kui ta vasakule paneb, ma olen võimeline seda andestama. Aga kui partner kellessegi ära armub, siis on juba suurem probleem. Kui respekt ära kaob, siis ei saa!»

Loe ka seda: Mõttetu mees! Sa pole normaalne! Ehk tavaline vaimne terror Eesti kodus

«Usaldusega on ju lihtne,» teab Erki. «Seda tuleb üles ehitada jupp aega, aga selle saab suhteliselt lihtsalt ja ühe hoobiga puruks lüüa, ilma et seda enam kunagi võimalik oleks täiesti kokku lappida. Usaldus on väga õhuke jää, selle peal väga julgelt tantsu lüüa ei soovita!»

Kuula ka seda: Miks seks vägivaldses suhtes nii hea tundub?

Läheme veel häirivamate tegudeni. Paraku pole need väljamõeldis, vaid reaalsus – üks käitub teise silmis valesti ja partner leiab, et tema õigus on kaaslast selle eest karistada. «No see ei meeldi mulle,» ütleb Triin emotsionaalselt. «Üks asi, millega kindlasti üldse karistada ei tohi, ükskõik kui kuradi vihane sa oled, on lähedusest ilma jätmine. Nii, sa tulid liiga hilja koju – nädal aega ei seksi! Ei, ma ei kallista sind. Sellised asjad on nagu eriti ebaõiglased! Minu kodus ei ole väga palju reegleid, aga üks on see, et tüliga tuttu ei minda.»

Loe valusat lugu vägivaldse suhte reaalsusest: «Teen sinuga, mis tahan, mul on see õigus!»

«Naistejutud». Kristina Herodes, Triin Palmipuu ja Erki Tammleht
«Naistejutud». Kristina Herodes, Triin Palmipuu ja Erki Tammleht Foto: Liana Turpakova

Siin on ohtlikud asjad, mis suhte hävitavad:

Inimesed ei räägi omavahel ausalt. Ainus võimalus saada, mida sa tahad, on öelda, mida sa tahad. Kui see jääb tegemata, järgneb rahulolematus, õnnetus, lootusetus, masendus. Ütlemata sõnad kuhjuvad, distants aina kasvab ja mingi aja pärast polegi enam võimalik teineteist mõista.

Suhe, kus sind ei kuulata. Kahjuks paljudes suhetes on rääkimine võimatu, sest partner ei kuula. Paneb ta suu kinni kohe, kui teine püüab jagada. Hea suhte esimene tunnus on oskus ja soov kuulata ning see on muuseas õpitav. Kui partner, või sina ise, selle asemel, et kuulata, katsub teist vaikima panna, vaidleb, lämmatab, ähvardab, näägutab, naeruvääristab, süüdistab või läheb poole jutu pealt minema, siis teda ei väärtustata selles suhtes isiksusena. Kuulamine on kvaliteet, milleta terve suhe on võimatu.

Kõik teod, mis lõhuvad usalduse. Usalduse ehitamine võtab aastaid, kuid selle purustamiseks piisab ühest teost. Ilma usalduseta pole intiimsust ja ilma intiimsuseta pole suhet. Kaks inimest võivad koos eksisteerida, aga see pole tegelikult suhe.

Teod, mida motiveerib soov haiget teha. Vahel lähevad suhted nii halvaks, et partnerid avastavad iseenda vastu aus olles, et nende peamine soov on teadlikult teist kahjustada. Sellist käitumist ei õigusta miski, need on vägivalla eri vormid. See on toksiline suhe, kus surmaotsus on juba tehtud ja toimub teineteise vaikne hävitamine. Vahet pole, kui õigustatud selline käitumine tundub olevat, millised isiklikud solvumised, hirmud või haiget saamised on selle taga. Kui sa nii tunned või sinu partner sinu suhtes selliselt käitub, on tagumine aeg suhe ära lõpetada!  

Haiged käitumismustrid, mis viitavad, et suhe pole võrdne. Karistamine ja kontrollimine. Siin pole mõtet partnerit õigustada – kui ta sellise suhtumise võtab, esindab see vägivaldset mentaliteeti. Kaaslane pole talle partner, vaid omand. Põgene!

Soovimatus ise areneda. Suhtekaaslane on suurim kingitus elus, kes aitab meil iseendaga paremini tuttavaks saada. Kui me ei julge endale otsa vaadata, siis me enda vigu ei näe. Aga me näeme neid, vahel ebaõiglaselt ja liialdatud kujul, oma partneris. Me võime teisel süüdistustega hinge seest närida, ehkki see oleks imeline võimalus ise targemaks saada. Miks nii paljud suhted on õnnetud? Just siin peitub kõige sagedasem põhjus.

Sulle meeldis? Leidsid enda jaoks midagi kasulikku? Kõik 234 Naistejuttude osa leiad siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles