NAISTEJUTUD ⟩ Ukraina heaks. «See, et mina närvivapustuse saan, ei aita kedagi!»

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Triin Palmipuu ja Kristina Herodes otsivad viise kuidas Ukrainat toetada ja samal ajal ka ise vaimset tervist ning positiivsust säilitada.
Triin Palmipuu ja Kristina Herodes otsivad viise kuidas Ukrainat toetada ja samal ajal ka ise vaimset tervist ning positiivsust säilitada. Foto: Shutterstock

Saates otsime midagi positiivset, mis aitaks tänases maailmas vaimset tervist säilitada. Loeme kallite kuulajate kirju ja leidsime ka mitu head retsepti, mis aitavad vastu pidada. Kõige tähtsam - selle asemel, et niisama nutta, tasub tegutseda - leia reaalne võimalus aidata. Selleks on loodud imeline lehekülg ukrainaheaks.ee Või anneta Mondo: 9000380 (5 eurot), Eesti Pagulasabi: 9003801 (5 eurot). Saates on külas Triin Palmipuu, saatejuht Kristina Herodes

Ukraina toetuseks peame ise hoidma end vaimselt tugeva ja tervena, jõuetul pole jõudu kedagi aidata. Aktiivne tegutsemine abivajajate heaks on ainus, mis toob hingerahu.
Ukraina toetuseks peame ise hoidma end vaimselt tugeva ja tervena, jõuetul pole jõudu kedagi aidata. Aktiivne tegutsemine abivajajate heaks on ainus, mis toob hingerahu. Foto: arhiiv

Esimene teema, mille saates ette võtame, on positiivsuse lõks. Ehk me ei pea silmas seda, et sõjakoleduste foonil peaks ette tirima sisutu võltsnaeratuse. Just seda ei tohi tingimata teha - endale valetamine teeb hingevalu kõige hullemaks! Pöördume tagasi saate juurde naeratavast depressioonist, mis seda salakavalat fenomeni lahti selgitab. Üks kallis kuulaja kirjutas meile nii: «Kuulasin just saadet naeratavast depressioonist. Appi kui sügav ja aus see oli - ma usun, et paljud kuulajad tundsid ennast ära.» 

Kuula ka seda: Üllatav põhjus, miks väliselt edukad ja säravad mõnikord enesetapu teevad 

Head kuulajad - oleme saanud suure hulga kirju ja südamlik tänu teile tagasiside eest! Kui Sinu mõtted pole veel eetris kõlanud, siis ära muretse - me jõuame järjest nendeni. Lisaks võite julgelt saata uusi teemasid, millest kuulda soovite! 

Optimismi säilitamine täna on üliraske. Lisaks tundub see Ukraina traagika valguses kohatu. Kust leida arukas tasakaal? «Meil oli just Eesti Vabariigi aastapäev ja oli natuke kibe see kiluvõileib, sest just algas sõda,» mõtiskleb Triin Palmipuu. «Tahaks hullult rõõmustada, see tundub kuidagi eriti oluline ja siis mõtled - aga teised inimesed kannatavad! Mida mina siin pidutsen?» See on reaalsus, milles me täna elame: autentne traagika on koguaeg meie kõrval, meie hinges, meie peades. Pool südant koguaeg nutab.

Leida positiivsust - no loomulikult see täna küll ei tule. Ja miks meil seda üldse tarvis on? «Lihtsalt et ellu jääda ja mõistust säilitada,» ütleb Triin lihtsalt ja siiralt. «Mulle lähevad asjad väga hinge, aga see, et mina närvivapustuse saan, ei aita kedagi. Kui mina abi ei vaja siis võibolla on ressurssi selle arvelt kedagi teist aidata.»

Triin Palmipuu ja Kristina Herodes. Naistejutud
Triin Palmipuu ja Kristina Herodes. Naistejutud Foto: Inna-Katrin Hein

Iseenda patareide laadimine on igaühe enda kohustus. Igaüks ise teab, kas teda aitab selles soe päike, keskkonna vahetus, jalutuskäik looduses või võimalus näpud mulda panna. Triin ja Kristinka tegid ka saate reisimisest hullus maailmas. Saade valmis enne sõja puhkemist ja selle eetrisse laskmisega kaasnes lausa eetiline konflikt. Kas üldse tohib nii kergemeelseid lugusid jagada? Kuid leidsime, et veidi naeru meie kulul ei tee küll kellelegi halba, pigem vastupidi.

Kuula ka seda: Reisimine hullul ajal: «Seisin lühikeses kleidis bordelli trepil, selja taga silt «Happy hour»...»»

Triin Palmipuu naases äsja reisilt Maltale, mis oli nii äge, seiklusrikas ja üllatusterohke, et sellest valmis lausa eraldi lugu. Kui võtta üks vähem värvikas seik, siis näiteks pandi reisil keset elutuba püsti DJ-pult ja oodati, et blond kaunitar selle peale südapäeval tantsu vihuks. Kuid juhtus muudki uskumatut.

Kaunid kunstid toidavad hinge, raskel ajal saam sellest kõige selgemalt aru. Ilma on vahel väljakannatamatult raske.
Kaunid kunstid toidavad hinge, raskel ajal saam sellest kõige selgemalt aru. Ilma on vahel väljakannatamatult raske. Foto: Kristina Herodes

Kaunid kunstid kannavad maailma parandamises ja inimhinge ülendamises väga tähtsat rolli. Kui suur tähtis on looming, seda mõistame sageli alles keset kriisi. Muul ajal on lihtne isekusse või majanduslikku võidujooksu kinni jääda. Midagi loomingulist ja ilusat - see tõstab inimese vaimu, avardab hinge ja annab meeletult jõudu, et vastu pidada. Kunst ei ole lahe ajaviide, see on vaimu toit. Eesti eri paigus korraldatakse palju kunstiüritusi ja kontserte Ukraina toetuseks.

Slava Ukraini, mõned neist 200 suure südamega artistist, kes lavale astuvad.NOËP, Nublu, Alika Milova, Curly Strings, Ivo Linna, Gameboy Tetris ja paljud teised
Slava Ukraini, mõned neist 200 suure südamega artistist, kes lavale astuvad.NOËP, Nublu, Alika Milova, Curly Strings, Ivo Linna, Gameboy Tetris ja paljud teised Foto: Kollaaž Kristina Herodes

Siit leiad midagi hingele: «Selline raskekahurvägi korraga koos ühel laval!»

Slava Ukraini - ANNETA KOHE! Telefoninumbrid juba töötavad!
Slava Ukraini - ANNETA KOHE! Telefoninumbrid juba töötavad! Foto: Slava Ukraini

Hinge piinavad rängalt vastuseta küsimused. Terve inimene ei suuda mõista kuidas saab midagi sellist üldse teha? Kuidas saab üks riik lihtsalt teisele kallale tungida ja põgenevate laste pihta tule avada? Miks tegi Putin nii pöörase otsuse alustada sõda Ukraina vastu? Mida mõtleb ja tunneb Venemaa kodanik? Süveneme koos vene hinge suurima asjatundja David Vsevioviga sellesse müsteeriumi. Selgub, et iga asja taga on põhjus ja loogika. Ka seal, kus terve mõistusega on seda raske mõista.

Loe kindlasti! David Vseviov: kuidas see sõda ka ei lõpe, on see Venemaa jaoks häving!

Ajaloolane ja vene hinge asjatundja David Vseviov ning ajakirjanik Kristina Herodes
Ajaloolane ja vene hinge asjatundja David Vseviov ning ajakirjanik Kristina Herodes Foto: Kollaaž Kristina Herodes

Hingel hakkab kergem kui passiivse ahastamise asemel reaalselt käed külge lüüa ja aidata. Üks võimalus saada koondatud infot selle kohta on lehel ukrainaheaks.ee Saab toetada annetusega, abistada transpordis, pakkuda peavarju või kaasa lüüa vabatahtlikuna. Üksi ilma soojaks ei küta, aga iga väike liigutus võib päästa kellegi elu.

Triin Palmipuu ja Kristina Herodes otsivad viise kuidas Ukrainat toetada ja samal ajal ka ise vaimset tervist ning positiivsust säilitada.
Triin Palmipuu ja Kristina Herodes otsivad viise kuidas Ukrainat toetada ja samal ajal ka ise vaimset tervist ning positiivsust säilitada. Foto: Shutterstock

Kui tahad ühe pauguga pea muremõtetest puhtaks saada, siis me teame trikki, mis aitab - mine taliujuma! Ka Naistejuttude Kristinka ja Triin tegid seda kohe peale saate salvestamist ja Triin, kes kargas jääkülma vette elus esimest korda, ütles selle kohta: «Pehmelt öeldes oli äge! Nagu arvata, karjusin ma kõige kõvemini, aga no tõesti, see oli kordades lihtsam, kui ma hinges ennast ette olin valmistanud. Aitäh, et te mul karta ei lubanud!» Külmašokk vallandab kehas õnnehormoonid ja ellujäämisinstinkti, see on tõestatud efekt. Esiteks leiame jõu vastu pidada ja teiseks ei tundugi varem muserdanud mure enam nii ületamatu - näeme kohe, mida ette võtta, et olukorda muuta, sest meist kõigist sõltub palju!

Postimehe teemaveebide ja Elu24 meeskonnad käisid äsja tutvust tegemas taliujumisega. Ja tunne, mis külmast veest tulles valdas, oli tõesõna helge ja kerge! 
Postimehe teemaveebide ja Elu24 meeskonnad käisid äsja tutvust tegemas taliujumisega. Ja tunne, mis külmast veest tulles valdas, oli tõesõna helge ja kerge! Foto: Kristina Herodes

Loe viiamseid uudiseid siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles